Lekki sernik czekoladowy

Przepis który dzisiaj Wam przedstawię to wariacja na temat klasycznego – puszystego japońskiego sernika. Oczywiście w najbliższym czasie postaram się przygotować oryginał. Lekki sernik czekoladowy – jest puszysty za sprawą mocno ubitych białek – tak jak do bezy. Smakuje jak serowa, czekoladowa pianka – będziecie zaskoczeni. Oczywiście moją wersję możecie mocno odchudzić wystarczy użyć twarogu chudego, cukru trzcinowego i oleju kokosowego. Jeżeli nie macie czasu spód można pominąć.

Ostatnio bardzo zasłodziło się na moim blogu. Także fanom wytrawnych smaków – obiecuję już wkrótce prawdziwą „słoną” rewolucję! A tym czasem częstujcie się przepisem.

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania20 minutCzas pieczenia1 godz. 10 minutCałkowity czas2 godziny

Składniki na spód: 
 ¾ szklanki mąki pszennej razowej
 3 łyżki cukru trzcinowego
 2 łyżki masła
 1 łyżka wody bardzo zimnej (lodowatej)
Składniki na masę serową:
 6 jajek
 250 g mascarpone
 3 łyżki masła
 100 ml mleka
 3 łyżki kakao
 3 łyżki maki ziemniaczanej
 150 g cukru

Przygotowanie spodu:
1

Dno foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (uwaga! tylko dno - boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy!). Nastawić piekarnik na temperaturę 200 º C z funkcją grzania góra- dół

2

Przesianą mąkę wraz z cukrem dobrze wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, lodowatą wodę i szybko zarobić na gładkie ciasto.

3

Ciastem wyłożyć dno foremki i włożyć do piekarnika na 10 minut aby podpiec spód.

Przygotowywanie masy serowej:
4

Mascarpone połączyć z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką ziemniaczaną i kakao. Ma powstać gładka jednolita masa.

5

Za pomocą miksera ubić białka na sztywno,zmniejszyć obroty i wsypywać po łyżce cukru na minutę. Ma powstać gładka, sztywna masa.

6

Do masy czekoladowej przełożyć 1/3 ubitych białek i delikatnie wymieszać (to bardzo ważne aby od tego momentu delikatnie obchodzić się z ciastem). Kiedy masa będzie miała jednolity kolor ponownie dodać 1/3 ubitych białek i delikatnie połączyć z resztą. Na koniec dodać pozostałe - ubite białka i ruchami od dołu do góry delikatnie wymieszać z masą.

7

Gotową masę przelać na podpieczony spód i piec w piekarniku 70 minut w temperaturze 160 º C z funkcją grzania góra- dół w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą).

8

Ciasto wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny - najlepiej na całą noc

Wartości odżywcze

Porcji 10

Składniki

Składniki na spód: 
 ¾ szklanki mąki pszennej razowej
 3 łyżki cukru trzcinowego
 2 łyżki masła
 1 łyżka wody bardzo zimnej (lodowatej)
Składniki na masę serową:
 6 jajek
 250 g mascarpone
 3 łyżki masła
 100 ml mleka
 3 łyżki kakao
 3 łyżki maki ziemniaczanej
 150 g cukru

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:
1

Dno foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (uwaga! tylko dno - boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy!). Nastawić piekarnik na temperaturę 200 º C z funkcją grzania góra- dół

2

Przesianą mąkę wraz z cukrem dobrze wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, lodowatą wodę i szybko zarobić na gładkie ciasto.

3

Ciastem wyłożyć dno foremki i włożyć do piekarnika na 10 minut aby podpiec spód.

Przygotowywanie masy serowej:
4

Mascarpone połączyć z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką ziemniaczaną i kakao. Ma powstać gładka jednolita masa.

5

Za pomocą miksera ubić białka na sztywno,zmniejszyć obroty i wsypywać po łyżce cukru na minutę. Ma powstać gładka, sztywna masa.

6

Do masy czekoladowej przełożyć 1/3 ubitych białek i delikatnie wymieszać (to bardzo ważne aby od tego momentu delikatnie obchodzić się z ciastem). Kiedy masa będzie miała jednolity kolor ponownie dodać 1/3 ubitych białek i delikatnie połączyć z resztą. Na koniec dodać pozostałe - ubite białka i ruchami od dołu do góry delikatnie wymieszać z masą.

7

Gotową masę przelać na podpieczony spód i piec w piekarniku 70 minut w temperaturze 160 º C z funkcją grzania góra- dół w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą).

8

Ciasto wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny - najlepiej na całą noc

Lekki sernik czekoladowy

(Wyświetlono 1 172 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

17 komentarzy

  1. Avatar DanSki 21 września 2016 o 13:47

    Co to jest woda lodowa? Gdzie ja dostać?

    1. admin admin 22 września 2016 o 19:00

      już poprawiłam – chodziło mi o wodę lodowatą czyli bardzo zimną 🙂

      1. Avatar DanSki 1 października 2016 o 12:54

        Dzięki za odpowiedź. Dziś będę robić ciasto. ? Pozdrawiam

      2. Avatar Agutka 1 czerwca 2019 o 17:39

        Czy ciasto się uda jeśli cukier zastąpimy ksylitolem? Ewentualnie jakiś inny słodzik, chcę zrobić ten sernik dla cukrzyka 🙂

        1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 13 czerwca 2019 o 23:39

          Niestety nie – ksylitol nie lubi się z białkami

  2. Avatar Alex 4 sierpnia 2016 o 18:53

    Jeszcze jedno czy szklanka ma u ciebie 250ml ? Dziekuje

    1. admin admin 6 sierpnia 2016 o 10:24

      tak dokładnie 🙂 szklanka u mnie to 250 ml

  3. Avatar Alex 3 sierpnia 2016 o 21:46

    W jakich temperaturach moge piec w piecyku gazowym bez funkcji gora dol ?

    1. admin admin 4 sierpnia 2016 o 15:10

      Ustaw taka temperaturę jak podana w przepisie.

      1. Avatar Roksa 24 lipca 2019 o 16:51

        Witam. Ile ma być cukru w masie? Bo widzę tylko ‚g cukru’.
        Z góry dziękuję!

        1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:07

          już dopisałam – wkradł się błąd

  4. Avatar marta 29 lipca 2016 o 12:53

    Jutro zmierzę się z tym sernikiem…, wygląda mega apetycznie 🙂

    1. admin admin 29 lipca 2016 o 18:20

      koniecznie daj znać jak Ci się udało i czy smakowało?

        1. admin admin 6 sierpnia 2016 o 14:42

          aaaaaaaaaaaa super! koniecznie daj znać jak Wam smakuje!

          1. Avatar Aga 10 września 2019 o 10:59

            Czy jeżeli przed pieczeniem na wierzchu ułoże śliwki to sernik wyjdzie dobry?

          2. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 10 września 2019 o 22:02

            tak

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *