Przepis który dzisiaj Wam przedstawię to wariacja na temat klasycznego – puszystego japońskiego sernika. Oczywiście w najbliższym czasie postaram się przygotować oryginał. Lekki sernik czekoladowy – jest puszysty za sprawą mocno ubitych białek – tak jak do bezy. Smakuje jak serowa, czekoladowa pianka – będziecie zaskoczeni. Oczywiście moją wersję możecie mocno odchudzić wystarczy użyć twarogu chudego, cukru trzcinowego i oleju kokosowego. Jeżeli nie macie czasu spód można pominąć.
Ostatnio bardzo zasłodziło się na moim blogu. Także fanom wytrawnych smaków – obiecuję już wkrótce prawdziwą „słoną” rewolucję! A tym czasem częstujcie się przepisem.
Dno foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (uwaga! tylko dno - boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy!). Nastawić piekarnik na temperaturę 200 º C z funkcją grzania góra- dół
Przesianą mąkę wraz z cukrem dobrze wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, lodowatą wodę i szybko zarobić na gładkie ciasto.
Ciastem wyłożyć dno foremki i włożyć do piekarnika na 10 minut aby podpiec spód.
Mascarpone połączyć z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką ziemniaczaną i kakao. Ma powstać gładka jednolita masa.
Za pomocą miksera ubić białka na sztywno,zmniejszyć obroty i wsypywać po łyżce cukru na minutę. Ma powstać gładka, sztywna masa.
Do masy czekoladowej przełożyć 1/3 ubitych białek i delikatnie wymieszać (to bardzo ważne aby od tego momentu delikatnie obchodzić się z ciastem). Kiedy masa będzie miała jednolity kolor ponownie dodać 1/3 ubitych białek i delikatnie połączyć z resztą. Na koniec dodać pozostałe - ubite białka i ruchami od dołu do góry delikatnie wymieszać z masą.
Gotową masę przelać na podpieczony spód i piec w piekarniku 70 minut w temperaturze 160 º C z funkcją grzania góra- dół w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą).
Ciasto wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny - najlepiej na całą noc
10 porcji
Składniki
Przygotowanie
Dno foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (uwaga! tylko dno - boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy!). Nastawić piekarnik na temperaturę 200 º C z funkcją grzania góra- dół
Przesianą mąkę wraz z cukrem dobrze wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, lodowatą wodę i szybko zarobić na gładkie ciasto.
Ciastem wyłożyć dno foremki i włożyć do piekarnika na 10 minut aby podpiec spód.
Mascarpone połączyć z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką ziemniaczaną i kakao. Ma powstać gładka jednolita masa.
Za pomocą miksera ubić białka na sztywno,zmniejszyć obroty i wsypywać po łyżce cukru na minutę. Ma powstać gładka, sztywna masa.
Do masy czekoladowej przełożyć 1/3 ubitych białek i delikatnie wymieszać (to bardzo ważne aby od tego momentu delikatnie obchodzić się z ciastem). Kiedy masa będzie miała jednolity kolor ponownie dodać 1/3 ubitych białek i delikatnie połączyć z resztą. Na koniec dodać pozostałe - ubite białka i ruchami od dołu do góry delikatnie wymieszać z masą.
Gotową masę przelać na podpieczony spód i piec w piekarniku 70 minut w temperaturze 160 º C z funkcją grzania góra- dół w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą).
Ciasto wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny - najlepiej na całą noc
Notes