Pestki dyni ?

Nie marnować! Kiedy robię zupę z dyni ? jej pestki prażę i podjadam w ciągu dnia. ? To świetna przekąska. Zjadam je w całości – tak jak widzicie na zdjęciu. Uwielbiam wersję klasyczną, czyli tylko dobra oliwa i szczypta soli.

Ten przepis to kolejny dowód na to, że w najprostszy przepis daje wyjątkowy smak. Dowód, że szacunek do produktów pozwala cieszyć się czymś wspaniałym.

Przyznam, że dynię i jej walory poznałam dopiero, wtedy kiedy sama zaczęłam gotować. W moim rodzinnym domu nie jadło się tego warzywa! Teraz nadrabiam całe zaległości i używam jej do sałatek, ciast, zup, jako purée. Dla mnie dynia to wyjątkowy produkt!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas40 minut

 pestki wydłubane z dyni
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 szczypta soli himalajskiej

UWAGA! do przepisu NIE POLECAM pestek z dyni Hokkaido
1

Pestki dyni wydłubać, wymyć na sicie i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.

2

Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać z łyżką oliwy i szczyptą soli.

3

Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

4

Piec w temp 200 ºC aż zrobią się rumiane ok 25 minut (co jakiś czas warto je przemieszać?)

Możliwości:
5

pestki można obtoczyć w dowolnych przyprawach np. słodkiej papryce, cynamonie, granulowanym czosnku

6

zamiast oliwy można użyć oleju rzepakowego

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie217
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 19.3g25%
Sód 733mg32%
Węglowodany 6.1g3%
Białko 8.5g

Potas 278mg6%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 pestki wydłubane z dyni
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie

UWAGA! do przepisu NIE POLECAM pestek z dyni Hokkaido
1

Pestki dyni wydłubać, wymyć na sicie i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.

2

Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać z łyżką oliwy i szczyptą soli.

3

Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

4

Piec w temp 200 ºC aż zrobią się rumiane ok 25 minut (co jakiś czas warto je przemieszać?)

Możliwości:
5

pestki można obtoczyć w dowolnych przyprawach np. słodkiej papryce, cynamonie, granulowanym czosnku

6

zamiast oliwy można użyć oleju rzepakowego

Notes

Pestki dyni ?
(Wyświetlono 13 712 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)