Nie marnować! Kiedy robię zupę z dyni ? jej pestki prażę i podjadam w ciągu dnia. ? To świetna przekąska. Zjadam je w całości – tak jak widzicie na zdjęciu. Uwielbiam wersję klasyczną, czyli tylko dobra oliwa i szczypta soli.
Ten przepis to kolejny dowód na to, że w najprostszy przepis daje wyjątkowy smak. Dowód, że szacunek do produktów pozwala cieszyć się czymś wspaniałym.
Przyznam, że dynię i jej walory poznałam dopiero, wtedy kiedy sama zaczęłam gotować. W moim rodzinnym domu nie jadło się tego warzywa! Teraz nadrabiam całe zaległości i używam jej do sałatek, ciast, zup, jako purée. Dla mnie dynia to wyjątkowy produkt!
Pestki dyni wydłubać, wymyć na sicie i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać z łyżką oliwy i szczyptą soli.
Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Piec w temp 200 ºC aż zrobią się rumiane ok 25 minut (co jakiś czas warto je przemieszać?)
pestki można obtoczyć w dowolnych przyprawach np. słodkiej papryce, cynamonie, granulowanym czosnku
zamiast oliwy można użyć oleju rzepakowego
4 porcji
- Amount per serving
- Kalorie217
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 19.3g25%
- Sód 733mg32%
- Węglowodany 6.1g3%
- Białko 8.5g
- Potas 278mg6%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Pestki dyni wydłubać, wymyć na sicie i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać z łyżką oliwy i szczyptą soli.
Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Piec w temp 200 ºC aż zrobią się rumiane ok 25 minut (co jakiś czas warto je przemieszać?)
pestki można obtoczyć w dowolnych przyprawach np. słodkiej papryce, cynamonie, granulowanym czosnku
zamiast oliwy można użyć oleju rzepakowego