Fit zupa z dyni i słodkich ziemniaków

Witam październik w jesiennych kolorach. Dynia na dobre zagościła w mojej kuchni i prędko jej nie opuści. Przygotujcie się na istne dyniowe szaleństwo. Uwielbiam przepisy które smakują fenomenalnie, a poza tym są cudowne dla naszego ciała. Taka jest dzisiejsza zupa – rozgrzewa, jest treściwa a przy tym nie tuczy. Zupa z dyni i słodkich ziemniaków jest niesamowicie aromatyczna dzięki podpieczonym warzywom. Mój mąż za nią przepada. Mój szwagier i  siostra zawsze biorą ją ode mnie na wynos. I wiecie co? Najwspanialsze dla osoby gotującej jest to jak widać, że komuś smakuje, a dla blogera kulinarnego jak ktoś korzysta z przepisu.

Dziś polecam Wam tą zupę – bo warto, bo to będzie pyszny październik.

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 1 mała dynia Hokkaido
 2 słodkie ziemniaki
 3 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 duża cebula
 1 l bulionu warzywnego
 1 puszka mleka kokosowego
 sól i pieprz
 1 gałka muszkatołowa
 do posypania: koperek, podprażone pestki dyni

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra - dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę - w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości - inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.

2

W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.

3

Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.

4

Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.

5

Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.

6

Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 1 mała dynia Hokkaido
 2 słodkie ziemniaki
 3 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 duża cebula
 1 l bulionu warzywnego
 1 puszka mleka kokosowego
 sól i pieprz
 1 gałka muszkatołowa
 do posypania: koperek, podprażone pestki dyni

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra - dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę - w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości - inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.

2

W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.

3

Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.

4

Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.

5

Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.

6

Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).

Notes

Fit zupa z dyni i słodkich ziemniaków
(Wyświetlono 10 561 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)