Fit zupa z dyni i słodkich ziemniaków

Witam październik w jesiennych kolorach. Dynia na dobre zagościła w mojej kuchni i prędko jej nie opuści. Przygotujcie się na istne dyniowe szaleństwo. Uwielbiam przepisy które smakują fenomenalnie, a poza tym są cudowne dla naszego ciała. Taka jest dzisiejsza zupa – rozgrzewa, jest treściwa a przy tym nie tuczy. Zupa z dyni i słodkich ziemniaków jest niesamowicie aromatyczna dzięki podpieczonym warzywom. Mój mąż za nią przepada. Mój szwagier i  siostra zawsze biorą ją ode mnie na wynos. I wiecie co? Najwspanialsze dla osoby gotującej jest to jak widać, że komuś smakuje, a dla blogera kulinarnego jak ktoś korzysta z przepisu.

Dziś polecam Wam tą zupę – bo warto, bo to będzie pyszny październik.

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 1 mała dynia Hokkaido
 2 słodkie ziemniaki
 3 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 duża cebula
 1 l bulionu warzywnego
 1 puszka mleka kokosowego
 sól i pieprz
 1 gałka muszkatołowa
 do posypania: koperek, podprażone pestki dyni

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra - dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę - w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości - inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.

2

W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.

3

Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.

4

Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.

5

Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.

6

Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).

Składniki

 1 mała dynia Hokkaido
 2 słodkie ziemniaki
 3 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 duża cebula
 1 l bulionu warzywnego
 1 puszka mleka kokosowego
 sól i pieprz
 1 gałka muszkatołowa
 do posypania: koperek, podprażone pestki dyni

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra - dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę - w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości - inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.

2

W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.

3

Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.

4

Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.

5

Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.

6

Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).

Fit zupa z dyni i słodkich ziemniaków
(Wyświetlono 262 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

26 komentarzy

  1. Avatar Aga 20 listopada 2018 o 13:36

    Wlasnie sie robi .. moja ulubiona zupa
    A Pania uwielbiam ❤️

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:19

      dziękuję za komentarz 🙂 – proszę zawracaj się do mnie po imieniu 🙂

  2. Avatar Ania F 11 września 2018 o 20:11

    Droga Kingo,
    Dziękuję bardzo za przepisy : dzis zrobilam zupkę dyniową a wczoraj wolowinę ze sliwką wszystko mniaam :-))
    na jutro tez cos podpatrzę od Ciebie
    pozdrawiam

  3. Avatar Karolina 26 października 2017 o 13:00

    Czy może być inna dynia czy tylko hokkaido?:)

    1. admin admin 28 października 2017 o 15:31

      spokojnie może być inna dynia

  4. Avatar Justyna 27 września 2017 o 18:54

    Właśnie zrobiłam i jest pycha!! Zamiast ziemniaków dodałam właśnie marchewkę i z przypraw trochę kurkumy oraz zamiast papryczki, troszkę wędzonej ostrej papryki w proszku co dodało lekko pikanterii i podwędzonego smaku. Pozdrawiam

    1. admin admin 3 października 2017 o 16:24

      bardzo dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

  5. Avatar Malga 19 września 2017 o 12:47

    Ja też uwielbiam ten krem,zamiast ziemniaków dodaję marchewkę a cebulę i czosnek podpiekam razem z dynią,pozdrawiam

    1. admin admin 20 września 2017 o 16:19

      ? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
      dziękuję za komentarz ??

  6. Avatar MagdaZ 16 września 2017 o 11:00

    Zupa przepyszna! Wszystkim smakowała. Świetnie, że dzieli się Pani przepisami by inni również mogli poczuć niebo w gębie 🙂

  7. Avatar Joanna 18 lutego 2017 o 14:53

    Dzieki za inspiracje na dzisiejszy obiad ? Mala wariacja na temat Twojego przepisu – do czosnku i cebuli dorzucilam mielony kminek, ziarna kardamonu i kawalki cynamonu (wyciagnelam przed miksowaniem zupy). Wyszlo niezle

    1. admin admin 19 lutego 2017 o 23:21

      super pomysł 🙂

  8. Avatar dorota 21 października 2016 o 17:03

    zupa rewelacyjna przepyszna:)

    1. admin admin 21 października 2016 o 18:01

      dziękuję bardzo za wypróbowanie przepisu i za komentarz 🙂

  9. Avatar kamilcia 21 października 2016 o 13:23

    Też robię, cebulkę i czosnek podsmazam w garnku, dodaje dynie i zwykle ziemniaki, potem zalewam bulionem i doprawiamy tylko curry. Na koniec blenduje, pycha.

    1. admin admin 21 października 2016 o 18:03

      muszę wypróbować 🙂 dzięki za inspirację :*

  10. Avatar Iza 28 września 2016 o 13:52

    Czy ta zupka dyniowa będzie nadawać się także dla dzieci? Zastanawiam się, czy nie zrezygnować z papryczki chili, tylko czy to jej nie zepsuje?

    1. admin admin 28 września 2016 o 16:06

      Izo spokojnie nadawać się będzie dla dzieci jeśli pominiesz wspomniane chili. Proponuję ci dodać je potem w wersji dla dorosłych 🙂

  11. Avatar Magda 18 września 2016 o 21:45

    proszę napisać ile mniej więcej wsypać tej gałki muszkatałowej , soli ?puszka mleka kokosowego ale ile ml?:)

    1. admin admin 19 września 2016 o 10:04

      mleko kokosowe o pojemności 400 ml, 1/2 łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej

  12. Avatar Iga 30 sierpnia 2016 o 22:41

    Zupa rewelacyjna 🙂 ja zamiast ziemniaków daje marchew pozdrawiam i dziękuję za inspiracje 🙂

    1. admin admin 1 września 2016 o 22:38

      bardzo dziękuję 🙂

  13. Avatar Dorota 30 lipca 2016 o 06:44

    Kinga Twoje przepisy są super. Jakich słodkich ziemniaków użyłeś do zupy, czy były to bataty?

    1. admin admin 31 lipca 2016 o 13:47

      tak to były bataty 🙂 dziękuję za miłe słowo :*

  14. Avatar Ania 2 listopada 2015 o 22:07

    Zrobilam ta zupe pyszna, kocham mleko kokosowe, jestem od niego uzalezniona.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *