Witam październik w jesiennych kolorach. Dynia na dobre zagościła w mojej kuchni i prędko jej nie opuści. Przygotujcie się na istne dyniowe szaleństwo. Uwielbiam przepisy które smakują fenomenalnie, a poza tym są cudowne dla naszego ciała. Taka jest dzisiejsza zupa – rozgrzewa, jest treściwa a przy tym nie tuczy. Zupa z dyni i słodkich ziemniaków jest niesamowicie aromatyczna dzięki podpieczonym warzywom. Mój mąż za nią przepada. Mój szwagier i siostra zawsze biorą ją ode mnie na wynos. I wiecie co? Najwspanialsze dla osoby gotującej jest to jak widać, że komuś smakuje, a dla blogera kulinarnego jak ktoś korzysta z przepisu.
Dziś polecam Wam tą zupę – bo warto, bo to będzie pyszny październik.
Smacznego 🙂
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra - dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę - w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości - inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.
W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.
Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.
Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.
Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.
Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra - dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę - w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości - inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.
W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.
Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.
Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.
Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.
Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).