Oto i ona – MICHA – „czysta” i maksymalnie zielona. To moja propozycja na kolację podczas AKCJI REGENERACJI. Tutaj nie ma wymówek – przepis jest prosty, szybki i pyszny. Taka „micha” sprawdzi się świetnie również jako posiłek w pracy. Wybrałam do niej nietypowy dressing – kto ogląda mnie na moim Instagram Stories wie jak lubię kombinować w kuchni – często tam można poznać zupełnie inne przepisy.
Nazwałam tą sałatkę „czysta”, zielona micha gdyż ma w sobie mnóstwo wartości odżywiających nasz organizm. Podczas mojej akcji zależy mi abyśmy z szacunkiem traktowali nasze ciało i dawali mu wszystko to co najlepsze. Chcę aby przez czas jej trwania każdy z nas wyrobił w sobie zdrowe nawyki, zobaczył i poczuł różnicę w wyglądzie i samopoczuciu. Jeżeli ktoś z Was jeszcze zastanawia się nad przystąpieniem to tu i teraz gorąco go do tego namawiam. Przepisy są proste, z dostępnych składników i pyszne. Zapraszam 🙂
Przygotować dwie miski. Suszone pomidory zalać połową szklanki wody i odstawić na 5 minut
Do każdej włożyć po 2 garście umytego szpinaku i jarmużu, po połowie papryki pokrojonej w paseczki, po połowie marchewki pokrojonej również w paseczki, kaszę jaglaną, białą fasolę, drobno posiekaną zieloną cebulkę .
Awokado przeciąć w połowie, usunąć pestkę. Każdą połówkę pokroić na talarki i dodać do misek z pozostałymi warzywami.
Suszone pomidory wyjąć z wody (UWAGA wodę po namoczeniu pozostawiamy do dressingu) i posiekać - dodać do misek.
Przygotować dressing - wszystkie jego składniki zmiksować w blenderze o dużej mocy. Gotowym polać zawartość misek. Można doprawić pieprzem.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Przygotować dwie miski. Suszone pomidory zalać połową szklanki wody i odstawić na 5 minut
Do każdej włożyć po 2 garście umytego szpinaku i jarmużu, po połowie papryki pokrojonej w paseczki, po połowie marchewki pokrojonej również w paseczki, kaszę jaglaną, białą fasolę, drobno posiekaną zieloną cebulkę .
Awokado przeciąć w połowie, usunąć pestkę. Każdą połówkę pokroić na talarki i dodać do misek z pozostałymi warzywami.
Suszone pomidory wyjąć z wody (UWAGA wodę po namoczeniu pozostawiamy do dressingu) i posiekać - dodać do misek.
Przygotować dressing - wszystkie jego składniki zmiksować w blenderze o dużej mocy. Gotowym polać zawartość misek. Można doprawić pieprzem.
Kinga SZACUN dla Ciebie i twojego talentu kulinarnego ? brawa. Twój mąż to szczęściarz ?
🙂 dziękuję za tak miłe słowa 🙂
Na czym zetrzeć tak pięknie marchew?
mam taki obierak z ząbkami 🙂
Czemu za każdym razem muszę ten cały kod wpisywać to denerwujące?
niestety nie mam na to wpływu
Super ♥️
Tego jarmuż nie trzeba rozetrzeć z solą żeby zmiękły?Tak zazwyczaj robią na tych zagranicznych blogach, przecież jarmuż jest twardy.
nie trzeba – listki drobno poszarpane, bez łodyg nie są twarde. Można również podgotować listki w osolonej wodzie.
Aż chce się polecieć do warzywniaka i zrobić zakupy na taką sałatkę!!!
_________________________
http://potencia.pl/erekton
polecam 🙂
Dzień dobry,
Czy podczas takiego detoksu można jeść ryż?:) bo pisała Pani o kaszach i zastanawiam sie wlasnie jak z tym ryżem.
tak można ale ten brązowy, czerwony lub czarny – czyli jak najmniej oczyszczony
Dressing pycha! Ja go użyłam do sałaty i sprawdził się rewelacyjnie.
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*
Twoje przepisy są pyszne i inspirujące 🙂 Robią wrażenie na gościach i domownikach, pozdrawiam.
i o to chodzi! tak się cieszę kiedy czytam takie słowa 🙂 dziękuję :*
Kinga ta micha jest genialna! Czekam na więcej tego typu inspiracji bo super nadają się do lunch boxa do pracy.
Jestem po tygodniu akcji regeneracji i wyprobowalam prawie wszystkie przepisy:-) Wszystkie są naprawdę super! Został mi tylko kapuśniak, ale i na niego przyjdzie czas…;-) Czekam też oczywiście na więcej przepisów!
Tymczasem kontunuuje akcje, ale na szczęście dzisiaj mogę w końcu napić się ciepłej herbaty i kawy bo tego mi najbardziej brakowało 😉
Mila bardzo się cieszę że skusiłaś się na ten przepis -ja teraz codziennie na kolację zjadam różne wariacje MICHY 🙂 postaram się już wkrótce dodać więcej przepisów 🙂 – trzymam kciuki za powodzenie w AKCJI 🙂 cieszę się bardzo, że się przyłączyłaś – no i przede wszystkim, że korzystasz z przepisów – to wiele dla mnie znaczy :*
Kinga, a czy w ramach akcji regeneracji jesz jajka i/lub ryby? jeżeli tak to w jakiej formie (gotowane, pieczone, omlety)?
a co z innymi mąkami niż biała (np. kokosowa, jaglana, gryczana)? można czy lepiej na przykład zmielić kasze na mąkę?
Kochana staram się przez pierwszy tydzień unikać mięsa, ryb, nabiału i jajek oraz wszelkiego rodzaju tłuszczu typu oliwa, oleje. W kolejnym tygodniu wprowadzam te produkty ale w bardzo ograniczonej ilości tzn staram się jeść 2-3 razy w tygodniu mięso lub rybę. Jeżeli mam ogromną ochotę to nie odmawiam sobie i jem to jajko – ważne aby większość w diecie stanowiły zielone warzywa najlepiej każdy talerz 50% surowych i 50% gotowanych. Co do mąk to spokojnie możesz używać wymienionych 🙂
Micha przepyszna ! Ja się zajadałam w domu a mąż w pracy. Dressing cudo- sama nigdy bym nie wpadła na takie połączenie. Gratuluję i zazdroszczę smaku ?
Kasiu dziękuję Ci za te miłe słowa 🙂 ps. nawet nie wiesz jak bardzo poprawiłaś mi dziś humor :*
Trzymam…dzisiaj jadłam michę i się tak za przeproszeniem nażarłam!:):):)
i o to chodzi 🙂 dzięki :*
Czekam na książkę z fit daniami:)
🙂 moje kolejne marzenie 🙂 3maj kciuki 🙂
Cudowne ?Wlasnie zajadam?Dziekuje za wspaniały przepis, a dressing cudooo! Pozdrawiam
bardzo się cieszę – tyle radości dają mi takie komentarze i świadomość że przepisy są przez Was używane 🙂 dziękuję :*
To wygląda przepięknie – dzieło sztuki – kolory, kompozycja, ah…
Ja nie mam dostępu do takich składników, tu gdzie mieszkam nie ma takich ładnych warzyw teraz. Awokado uwielbiam i nie mogę się napatrzeć 😀 no nic.. popatrzę sobie chociaż…
m(O.O)m
…po chwili wpatrywania się w to zdjęcie czuć nawet zapach tego dania 😀
pozdrawiam!
Moniko kochana 🙂 dziękuję Ci za tak pozytywny komentarz :*
Jeżeli mogę spytać to gdzie teraz jesteś że ciężko Ci z dostępnością warzyw. Napisz co jest u Ciebie postaram się wykombinować coś co będziesz mogła zrobić 🙂
Ja mieszkam w środku lasu, w Borach Tucholskich 🙂 Najbliższy sklep to Biedronka, warzywniaki nie funkcjonują w okresie zimowym niestety żadne. Muszę czekać do wiosny na regenerację 🙂 Tesco, Lidl 30 km stąd i też takie marne warzywa i owoce tam są, że żal patrzeć. Ale wczoraj udało mi się kupić Avocado i zrobiłam zielone masło – mmmmmmm 🙂 nie wpadłabym na taki pomysł raczej, bo ja boję się eksperymentów w kuchni, ale dzięki Tobie się otwieram! Cieszę się, że tu trafiłam. Od 6 lat poszukiwałam takiego miejsca w internecie 😀 i znalazłam! 😀 teraz korzystam tylko i wyłącznie z Twoich przepisów i dziecko apetyt odzyskało 😀
Do miłego!
Moniko nawet nie masz pojęcia jak się ucieszyłam czytając taki komentarz 🙂 Postaram się przygotować więcej przepisów z ogólnodostępnych składników.
Ps. mieszkasz w przepięknym miejscu :*
fajny pomysł na dressing, muszę wypróbować.
polecam 🙂
Ale cudownie dobrane kolory, aż je się oczami! Wygląd dania to połowa sukcesu! 🙂
dzięki za tak miły komentarz 🙂 pozdrawiam
Cześć 🙂 Domyślam się odpowiedzi na pytanie, ale czy można dodać suszone pomidory w oleju?
Pozdrawiam
jasne że można 🙂
witam,
ile taka micha ma kalorii???
Marta nie liczę kalorii dla mnie ważniejsza jest gęstość odżywcza produktów w misce – ważne aby organizmowi dostarczyć niezbędnych składników i minerałów
ok, dzięki 🙂 A czy białą fasolkę mogę zastąpić np. kukurydzą z puszki? Nie lubię fasolki 🙂 Chyba że masz jakiś inny lepszy zamiennik? 🙂
Lepiej nie zastępować kukurydzą gdyż jest to jeden z najbardziej modyfikowanych produktów. Jeżeli nie lubisz fasolki możesz ją zastąpić ugotowaną soczewicą, ciecierzycą lub kiełkami.