Niesamowite ciasto z OCTEM

Ten przepis czekał trochę na swoją realizację. Kiedy go znalazłam na blogu „Kuchnia Agaty” pod nazwą „Najdziwniejsze (przepyszne!) ciasto czekoladowe” od razu go zapisałam. Ciasto to wzbudza sensacje poprzez wykorzystanie w nim octu. Sama byłam ciekawa tego smaku więc zrobiłam te ekspresowe ciasto! Moje wrażenia: wspaniałe, sprężyste, odpowiednio wilgotne, łatwe do zrobienia jednym słowem IDEALNE.
A ocet? ocet nie jest wyczuwalny więc nie bójcie się spróbować. Ciekawostką jest też brak jajek – tak ma być!Ciasto robiłam w weekend 2 razy: jedna wersja z ananasem i wersja z wiśniami i migdałami.
Zachęcam do wypróbowania tego  przepisu.
* filiżanka = szklanka 250ml

 

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na formę 21x21 lub tortownicę o średnicy 23cm
 3 filiżanki maki pszennej
 2 filiżanki cukru
 ½ filiżanki ciemnego kakao
 2 łyżeczki sody
 1 łyżeczka soli
 2 filiżanki gorącej wody
 ¾ filiżanki oleju
 2 łyżki octu
 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulek)
 aromat waniliowy
na wierzch
 dowolne owoce ja użyłam do jednego ciasta ananasa z puszki a do drugiej wiśni i płatków migdałów które wsypałam do ciasta, 2 łyżki grubego cukru

1

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników.

2

Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć owoce, posypać grubym cukrem.

3

Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 C.

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na formę 21x21 lub tortownicę o średnicy 23cm
 3 filiżanki maki pszennej
 2 filiżanki cukru
 ½ filiżanki ciemnego kakao
 2 łyżeczki sody
 1 łyżeczka soli
 2 filiżanki gorącej wody
 ¾ filiżanki oleju
 2 łyżki octu
 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulek)
 aromat waniliowy
na wierzch
 dowolne owoce ja użyłam do jednego ciasta ananasa z puszki a do drugiej wiśni i płatków migdałów które wsypałam do ciasta, 2 łyżki grubego cukru

Przygotowanie

1

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników.

2

Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć owoce, posypać grubym cukrem.

3

Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 C.

Notes

Niesamowite ciasto z OCTEM
(Wyświetlono 6 755 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)