Szybkie bułeczki śniadaniowe

Chyba w każdym domu zdarzyła się wpadka w postaci braku chleba na śniadanie, mnie to przytrafiło się wczoraj. Zazwyczaj lubimy na „słodko” przywitać dzień tak więc podałam bułeczki posypane obficie cukrem perlistym. Przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 5 min, pieczenie 15 a znikają w 2 min:) Smakują cudownie jeszcze ciepłe ze szklanką mleka i powidłami.

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

Składniki:  na 4 bułeczki średnicy ok 6 cm
 1 szklanka mąki pszennej
 25 g zimnego masła
 3 łyżki cukru
 skórka starta z jednej cytryny
 100 ml mleka
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 jajko rozbełtane
 cukier perlisty do posypania

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją ogrzewania góra-dół

2

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, przesiać do miski.

3

Do mąki dodać pokrojone w  kostkę masło i wetrzeć je aż zawartość miski przypominać będzie kruszonkę.

4

Do mąki dodać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. Następnie wlać mleko i wymieszać wszystko łyżką. Ważne jest aby nie mieszać za długo bo wtedy bułeczki będą twarde.

5

Ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę i szybko zagnieść.

6

Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2,5 cm  i wycinać foremkami bułeczki. Wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem perlistym.

7

Bułeczki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 14 min.

Składniki

Składniki:  na 4 bułeczki średnicy ok 6 cm
 1 szklanka mąki pszennej
 25 g zimnego masła
 3 łyżki cukru
 skórka starta z jednej cytryny
 100 ml mleka
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 jajko rozbełtane
 cukier perlisty do posypania

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją ogrzewania góra-dół

2

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, przesiać do miski.

3

Do mąki dodać pokrojone w  kostkę masło i wetrzeć je aż zawartość miski przypominać będzie kruszonkę.

4

Do mąki dodać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. Następnie wlać mleko i wymieszać wszystko łyżką. Ważne jest aby nie mieszać za długo bo wtedy bułeczki będą twarde.

5

Ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę i szybko zagnieść.

6

Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2,5 cm  i wycinać foremkami bułeczki. Wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem perlistym.

7

Bułeczki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 14 min.

Szybkie bułeczki śniadaniowe
(Wyświetlono 185 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. Avatar karola 15 maja 2016 o 22:13

    Wspaniale:) zarówno na cieplo, jak i na zimno..genialne:) a jak to wygląda z kalorycznoscia? Pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *