Zielona „czysta” micha

Oto i ona –  MICHA – „czysta” i maksymalnie zielona. To moja propozycja na kolację podczas AKCJI REGENERACJI. Tutaj nie ma wymówek – przepis jest prosty, szybki i pyszny. Taka „micha” sprawdzi się świetnie również jako posiłek w pracy.  Wybrałam do niej nietypowy dressing – kto ogląda mnie na moim Instagram Stories wie jak lubię kombinować w kuchni – często tam można poznać zupełnie inne przepisy.

Nazwałam tą sałatkę „czysta”, zielona micha gdyż ma w sobie mnóstwo wartości odżywiających nasz organizm. Podczas mojej akcji zależy mi abyśmy z szacunkiem traktowali nasze ciało i dawali mu wszystko to co najlepsze. Chcę aby przez czas jej trwania każdy z nas wyrobił w sobie zdrowe nawyki, zobaczył i poczuł różnicę w wyglądzie i samopoczuciu. Jeżeli ktoś z Was jeszcze zastanawia się nad przystąpieniem to tu i teraz gorąco go do tego namawiam. Przepisy są proste, z dostępnych składników i pyszne. Zapraszam 🙂

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 2 garście jarmużu
 2 garście szpinaku
 1 zielona papryka
 1 awokado
 1 marchewka
 1 zielona cebulka
 4 suszone pomidory
 ½ szklanki wody
 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
 4 łyżki białej fasoli z puszki
Składniki na dressing
 2 łyżki octu balsamicznego
 1 łyżka soku z cytryny
 ½ szklanki wody po moczeniu pomidorów
 ¼ szklanki łuskanego słonecznika
 ¼ szklanki rodzynek

1

Przygotować dwie miski. Suszone pomidory zalać połową szklanki wody i odstawić na 5 minut

2

Do każdej włożyć po 2 garście umytego szpinaku i jarmużu, po połowie papryki pokrojonej w paseczki, po połowie marchewki pokrojonej również w paseczki, kaszę jaglaną, białą fasolę, drobno posiekaną zieloną cebulkę .

3

Awokado przeciąć w połowie, usunąć pestkę. Każdą połówkę pokroić na talarki i dodać do misek z pozostałymi warzywami.

4

Suszone pomidory wyjąć z wody (UWAGA wodę po namoczeniu pozostawiamy do dressingu) i posiekać - dodać do misek.

5

Przygotować dressing - wszystkie jego składniki zmiksować w blenderze o dużej mocy. Gotowym polać zawartość misek. Można doprawić pieprzem.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

 2 garście jarmużu
 2 garście szpinaku
 1 zielona papryka
 1 awokado
 1 marchewka
 1 zielona cebulka
 4 suszone pomidory
 ½ szklanki wody
 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
 4 łyżki białej fasoli z puszki
Składniki na dressing
 2 łyżki octu balsamicznego
 1 łyżka soku z cytryny
 ½ szklanki wody po moczeniu pomidorów
 ¼ szklanki łuskanego słonecznika
 ¼ szklanki rodzynek

Przygotowanie

1

Przygotować dwie miski. Suszone pomidory zalać połową szklanki wody i odstawić na 5 minut

2

Do każdej włożyć po 2 garście umytego szpinaku i jarmużu, po połowie papryki pokrojonej w paseczki, po połowie marchewki pokrojonej również w paseczki, kaszę jaglaną, białą fasolę, drobno posiekaną zieloną cebulkę .

3

Awokado przeciąć w połowie, usunąć pestkę. Każdą połówkę pokroić na talarki i dodać do misek z pozostałymi warzywami.

4

Suszone pomidory wyjąć z wody (UWAGA wodę po namoczeniu pozostawiamy do dressingu) i posiekać - dodać do misek.

5

Przygotować dressing - wszystkie jego składniki zmiksować w blenderze o dużej mocy. Gotowym polać zawartość misek. Można doprawić pieprzem.

Notes

Zielona „czysta” micha

 

 

(Wyświetlono 3 792 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)