Odchudzone Brownie – czyli zdrowa słodycz

Ten przepis jest fantastyczny. Dla mnie ma on same plusy. Nie zawiera masła, mleka, jajek, przygotowanie zabiera najwyżej 5 min, nie musimy włączać piekarnika. To deser dla osób dbających o linię, będących na diecie wegańskiej, bezglutenowej, wegetariańskiej. Obecnie przeżywam zachwyt nad tworzeniem fit deserów i obiecuję już teraz, że będzie ich więcej na blogu.

Mój mąż sam był zachwycony smakiem tego brownie. Jest czekoladowo-karmelowe, szybko zaspokaja ochotę na „coś” słodkiego. W lodówce może spędzić tydzień czasu choć gwarantuję Wam,  że to niemożliwe 🙂

W tym miejscu chcę Wam również opisać daktyle jakich użyłam do jego wykonania. Są to daktyle Medjool – nie bez powodu nazwane „królem daktyli” . Ich smak jest niesamowity, są o wiele większe od tradycyjnych, bardziej mięsiste i wilgotne dlatego idealnie nadają się do deserów.  Daktyle Medjool  zawierają około 66 kalorii. Są dobrym źródłem błonnika i zawierają duże ilości potasu, magnezu niezbędne minerały, miedź i mangan. Zawierają znaczną ilość cukru owocowego, jednak to wciąż lepsza alternatywa dla bardziej kalorycznych deserów. Oczywiście ogólnodostępne daktyle również można wykorzystać w tym przepisie mocząc je wcześniej przez 30 min w soku z pomarańczy.

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 1 szklanka daktyli
 1 szklanka orzechów brazylijskich (można zastąpić każdymi innymi)
 2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
  szklanki wiórków koksowych
 5 łyżek kakao
 1 szczypta soli
 3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka roślinnego (opcjonalnie)

1

Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan - usuń pestki.

2

Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól - wymieszaj.

3

Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.

4

Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.

5

Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.

Składniki

 1 szklanka daktyli
 1 szklanka orzechów brazylijskich (można zastąpić każdymi innymi)
 2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
  szklanki wiórków koksowych
 5 łyżek kakao
 1 szczypta soli
 3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka roślinnego (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan - usuń pestki.

2

Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól - wymieszaj.

3

Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.

4

Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.

5

Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.

Odchudzone Brownie – czyli zdrowa słodycz

 

 

 

(Wyświetlono 4 216 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

76 komentarzy

  1. Avatar Kasia L 10 grudnia 2017 o 11:07

    W składnikach „1/3 szkl. wiórKÓW kokosowych”

    M l.p : wiórek/sznurek M l.mn wiórki/sznurki D l.mn wiórków/sznurków

    M l.p: (wie)wiórka/dziurka. M l.mn (wie)wiórki/dziurki. D l.mn (wie)wiórek/dziurek
    🙂

    Odpowiedz
    1. admin admin 10 grudnia 2017 o 12:12

      zdecydowanie tak 🙂

      Odpowiedz
  2. Avatar Bridget 14 sierpnia 2017 o 20:08

    Brownie wyszło obłędnie! Troszkę mała porcja, ale następnym razem zrobię podwójną lub nawet potrójną 😉 Jutro zabieramy brownie w gości 😉 jestem pewna, że im równiez zasamkuje 😉 dzięki za tą stronę!!!

    Odpowiedz
    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:29

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  3. Avatar ala 12 sierpnia 2017 o 19:34

    niestety mój blender i robot nie radza sobie z miksowaniem orzechów mimo że moczę je całą noc… czy jest sposob by orzechy jeszcze dodatkowo jakoś zmiękczyć by były bardziej podatne na mielenie? pozdr

    Odpowiedz
    1. admin admin 21 sierpnia 2017 o 18:25

      niestety tylko i wyłącznie mocny blender lub kupowanie gotowych mielonych orzechów

      Odpowiedz
  4. Avatar Sabina 3 lipca 2017 o 20:13

    Pyszne, słodkie, ale wystarczy mały kawałeczek do kawy☺ zdecydowanie trafny przepis?

    Odpowiedz
  5. Avatar Ewa 9 maja 2017 o 21:36

    Ten przepis ma jedną wadę….
    Niestety nie da się go schłodzić.?
    Jest tak pyszne, że nie trafia do lodówki tylko do brzuszka ???

    Odpowiedz
    1. admin admin 11 maja 2017 o 14:28

      uffff zaczynając czytanie Twojego komentarza zaczęłam się stresować, ze coś jest nie tak 🙂 ale całe szczęście jest ok.
      Dzięki za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  6. Avatar Anna 27 marca 2017 o 11:48

    PYCHA 😉 UZALEZNIŁAM SIE 😉 ZAMIENIŁAM KAKAO NA KAROB MIOD TEZ DODAJE .. I WYCHODZI PYCHA 😉

    Odpowiedz
    1. admin admin 29 marca 2017 o 11:41

      Aniu i o to chodzi aby w kuchni tworzyć 🙂 dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂

      Odpowiedz
  7. Avatar Dorota 3 lutego 2017 o 14:05

    Witaj Kinga. Zrobiłam te Brownie i są super tylko zmieniłam ilość kakao na 3 łyżki , dodaje prażony sezam do masy i lepie z niej kulki które obtaczam potem w kokosie, wychodzi mega przekąska przed i po treningowa:). Pozdrawiam, znajoma z zielonej wyspy z rodzinka.

    Odpowiedz
    1. admin admin 4 lutego 2017 o 10:43

      Dorota genialny pomysł! z pewnością go przetestuje 🙂 gorąco pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  8. Avatar Amandusia 12 stycznia 2017 o 16:34

    Zaraz się zabieram 😀 Mam koleżankę w pracy,która od 2 dni jest na diecie(straszny łasuch,tylko czekolada jej w głowie). Jeżeli wyjdzie mi Twoje brownie, myślę,że jej pomogę 😀

    Odpowiedz
    1. admin admin 12 stycznia 2017 o 17:19

      trzymam kciuki 🙂 daj koniecznie znać czy smakowało koleżance ? 🙂

      Odpowiedz
  9. Avatar Aneta 18 sierpnia 2016 o 10:18

    Hej,

    Przez ile dni nadaję się to do jedzenia? bez zepsucia?

    Pozdrawiam Aneta

    Odpowiedz
    1. admin admin 18 sierpnia 2016 o 14:37

      spokojnie przez tydzień trzymane w lodówce – gwarantuję, że nie dotrwa 🙂

      Odpowiedz
  10. Avatar kinga 18 grudnia 2015 o 08:51

    Czy szklanka orzechów to szklanka zmielonych orzechów czy orzechów w całości?

    Odpowiedz
    1. admin admin 18 grudnia 2015 o 10:43

      orzechów w całości

      Odpowiedz
      1. Avatar kinga 18 grudnia 2015 o 11:37

        A jest mi Pani w stanie powiedzieć ile to będzie ok mielonych orzechów? 😀 bo mam zmielone a nie w całości…

        Odpowiedz
        1. admin admin 18 grudnia 2015 o 23:45

          ok 120 g

          Odpowiedz
  11. Avatar marta 11 lutego 2014 o 21:22

    niecierpliwie czekam na więcej przepisów 🙂

    Odpowiedz
  12. Avatar marta 11 lutego 2014 o 21:22

    ciasto wyszło pyszniutkie 😉
    już jednym z 10 kawałeczków można sobie pojeść ;D pyszne! nie za słodkie i o dziwo, smakowało mojej rodzinie, która widząc, „odchudzone” i zdrowe dania od razu się krzywi 😉 polecam!

    Odpowiedz
    1. admin admin 11 lutego 2014 o 22:01

      cieszę się że smakowało i dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  13. Avatar Ruda 2 lutego 2014 o 19:29

    Właśnie robię drugą porcję, tym razem „na zaś” 😉

    Odpowiedz
    1. admin admin 2 lutego 2014 o 22:07

      nie masz pojęcia jak mnie cieszą takie komentarze! dziękuję :************

      Odpowiedz
  14. Avatar marta 2 lutego 2014 o 14:07

    fenomenalny przepis, trochę zmodyfikowałam, bo dodałam całą pomarańcz i płatki owsiane. Na sam koniec ulepiłam kulki z tej masy. Aż nie mogę uwierzyć, że takie domowe i smaczne słodycze mogą być zdrowe 😉

    Pozdrawiam
    Marta

    Odpowiedz
  15. Avatar Magda 1 lutego 2014 o 20:51

    Nie jestem fanka klasycznego brownie, ale maz je uwielbia, wiec dalam mu ostatnia szanse-jest obledne! Dodalam, oprocz orzechow brazylijskich, troche laskowych, przy koncowym mieszaniu podlewalam sokiem jablkowym, konsystencja idealna, nie wiem czy do jutra przetrwa w lodowce:)

    Odpowiedz
    1. admin admin 2 lutego 2014 o 19:08

      super:) bardzo mnie ucieszył ten komentarz:) największa radość jak przepisy się udają i smakują 🙂

      Odpowiedz
  16. Avatar Ruda 31 stycznia 2014 o 12:06

    A robiłam je z… fistaszkami. Wyszedł bardzo ciekawy smak :). „Normalne” brownie robię najczęściej z masłem orzechowym- stąd wybór fistaszków.

    Odpowiedz
  17. Avatar Ruda 31 stycznia 2014 o 12:04

    Kinga, powiem Ci, że bez większego przekonania robiłam to brownie. Po głowie tłukła mi się myśl: „Co ta baba wymyśliła? Brownie bez czekolady i masła???”. Ale zrobiłam z ciekawości i… efekt mnie zaskoczył. Zupełnie nie spodziewałam się takiego smaku 😉 A jak oświadczyłam Połówkowi, że to można przechowywać przez tydzień w lodówce to od razu dostałam zamówienie na całą partię do porannej kawy w pracy 😉

    Odpowiedz
    1. admin admin 31 stycznia 2014 o 16:09

      super:)
      ale mnie ucieszył Twój komentarz:)

      Odpowiedz
  18. Avatar oalololaa 23 stycznia 2014 o 20:25

    dzisiaj zrobiłam i wyszło przepyszne! zamiast orzechow brazylijskich dalam nerkowce 😉

    Kinia! Często korzystam z Twoich przepisów, dziękuję Ci za tę stronę! 🙂 czekam na więcej przepisów FIT 😉

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. Avatar magda 23 stycznia 2014 o 07:59

    Witam czy w przepisie chodzi o daktyle sudzone? Bo swieze chyba trudno dostac. Bede wdzieczna za odpowiedz.pozdrawiam i gratuluje fajnych przepisow.

    Odpowiedz
    1. admin admin 23 stycznia 2014 o 11:14

      tak chodzi o daktyle suszone 🙂

      Odpowiedz
    1. admin admin 22 stycznia 2014 o 21:16

      nie:) i się waham 🙂

      Odpowiedz
      1. Avatar evcia 23 stycznia 2014 o 10:54

        Dlaczego? Przecież twój blog jest świetny. Na pewno masz dużo stałych czytelniczek 🙂

        Odpowiedz
  20. Avatar Marta 22 stycznia 2014 o 00:34

    Kinga, to wygląda bosko! Chyba będę podsyłać Ci znowu zdjęcia ;D
    I widziałam, że passion fruit się szykuje! Super super! 🙂

    Odpowiedz
  21. Avatar Domi 19 stycznia 2014 o 15:13

    Przepyszne !!! Polecam wszystkim zarówno alergikom jak i tym z nietolerancją na różne produkty. U mnie zamiast kakaa – karob, a z powodu braku pomarańczy – sok z mandarynek 🙂 Polecam gorąco!

    Odpowiedz
    1. admin admin 20 stycznia 2014 o 10:27

      bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuje za komentarz

      Odpowiedz
  22. Avatar PauPPaula 18 stycznia 2014 o 15:58

    Właśnie zrobiłam. Wyszło tego bardzo mało… nie wiem jakim cudem u Ciebie jest tak wysoki.

    Odpowiedz
    1. admin admin 20 stycznia 2014 o 10:28

      ja miałam małą foremkę i mała paterę 🙂

      Odpowiedz
  23. Avatar PauP 18 stycznia 2014 o 15:07

    Czym mogę zastąpić orzechy, gdyż ich obecnie nie posiadam w domu? 🙁

    Odpowiedz
    1. admin admin 20 stycznia 2014 o 10:28

      np. zmiksowanym siemieniem lnianym lub kokosem, otrębami, płatkami owsianymi

      Odpowiedz
  24. Avatar Kinga 17 stycznia 2014 o 06:53

    Wygląda pysznie 🙂 Poproszę o więcej takich przepisów bez mleka i bez jaja kurzego 🙂 mam w domu małego alergika 🙂

    Odpowiedz
  25. Avatar Aśko 16 stycznia 2014 o 23:44

    Właśnie zalałam daktyle mlekiem sojowym o smaku kokosowym, rano zabieram sie za brownie, wygląda obłędnie, ciekawe jak będzie smakować 😉

    Odpowiedz
    1. admin admin 17 stycznia 2014 o 12:18

      koniecznie daj znać jak Ci smakowało 🙂

      Odpowiedz
      1. Avatar Aśko 18 stycznia 2014 o 13:32

        Smakuje pysznie, choć wygląda nieciekawie 😀 Wyszła mi bardziej masa do przekładania andrutów :)))

        Odpowiedz
  26. Avatar Kasia 16 stycznia 2014 o 20:58

    a w jakiej foremce Ty zrobiłas Kinga? bo widze ze to jakis super torcik, no chyba że złudzenie optyczne:)

    Odpowiedz
    1. admin admin 16 stycznia 2014 o 21:45

      w tortownicy 15 cm 🙂

      Odpowiedz
  27. Avatar Aldona 16 stycznia 2014 o 18:35

    W tej „naszej” Natalii to same skarby mamy plus czarujący uśmiech właściciela 😉 Dziękuję za odpowiedź 🙂

    Odpowiedz
  28. Avatar M 16 stycznia 2014 o 15:44

    Czy konieczne jest mleko roślinne? Może być takie od krowy?:)

    Odpowiedz
    1. admin admin 16 stycznia 2014 o 16:14

      może też być takie od krowy:)

      Odpowiedz
  29. Avatar Paula 16 stycznia 2014 o 12:17

    Jaka jest wartość kaloryczna tego ciasta? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin admin 16 stycznia 2014 o 16:15

      jeżeli ciastko podzielimy na 10 kawałków to wartość jednego wynosi około 100 kcal

      Odpowiedz
  30. Avatar deptusia 16 stycznia 2014 o 10:40

    nigdy nie myślałam, że z daktyli można coś takiego zrobić ja raczej dodaje do mięsa

    Odpowiedz
  31. Avatar Aldona 15 stycznia 2014 o 20:02

    A czy gdzieś w okolicach Tarnowskich Gór można kupić daktyle Medjool? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin admin 16 stycznia 2014 o 16:16

      tak:) ja kupiłam w warzywniaku na ul. Krakowskiej – „Natalia” tam nazywają się „daktyle EXTRA”

      Odpowiedz
      1. Avatar Kasia 16 stycznia 2014 o 20:55

        Kinga jak to jest chodzić krakowską? możesz jeszcze przejść niezauważona?:) bede wypatrywać!!

        Odpowiedz
        1. admin admin 16 stycznia 2014 o 21:36

          Kasiu jasne:) ja pracuję na tej ulicy więc często biegam tam:)

          Odpowiedz
  32. Avatar mmcljmc psagdaMa 15 stycznia 2014 o 17:26

    a czy zamiast kakao można użyc karobu?

    Odpowiedz
    1. admin admin 16 stycznia 2014 o 16:18

      oczywiście jednak należy wtedy pominąć dodanie miodu 🙂

      Odpowiedz
  33. Avatar agi 15 stycznia 2014 o 16:14

    jako bezglutenowiec powiem DZIEKUJE 🙂

    Odpowiedz
    1. admin admin 16 stycznia 2014 o 16:18

      proszę:) cieszę się że odpowiada 🙂

      Odpowiedz
  34. Avatar Ewelina 15 stycznia 2014 o 16:14

    Wydaje mi się, że to wyjdzie diabelnie słodkie – daktyle są bardzo słodkie, miód jest słodki. Skorygujcie mnie, jeśli się mylę.

    Odpowiedz
    1. admin admin 16 stycznia 2014 o 16:19

      Ewelina nie jest to słodkie. Jest duża dawka orzechów i kakao. Zawsze można pominąć dodawanie miodu 🙂 Polecam Ci spróbować bo smakuje fantastycznie 🙂

      Odpowiedz
  35. Avatar olimpia34 15 stycznia 2014 o 15:51

    Uwielbiamy to brownie, gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis u My New Roots to nie wierzyłam, że to może się udać. Postanowiłam, że przetestuje i naszym zachwytom nie było końca. Surowe brownie jest boskie:-). Kinka Twoje wygląda tak dostojnie, że aż oczów nie mogę oderwać:-)

    Odpowiedz
  36. Avatar Kasia 15 stycznia 2014 o 15:51

    No po prostu rewelacja!! Gratulacje pomysłu! Czekam na wiecej przepisów na słodkości bez tłuszczu, warzywnych ciast i fit 🙂

    Odpowiedz
  37. Avatar Kinga 15 stycznia 2014 o 15:50

    I teraz zadaję sobie jedno pytanie: dlaczego jestem uczulona na daktyle?! 🙁
    Kinga, myślisz, że z innymi suszonymi owocami też się uda? Pierwsze przyszły mi do głowy śliwki.. Uprzedzam, że nie mogę jeszcze jeść fig, które też często są wykorzystywane w takich przepisach. Niestety mam ograniczone możliwości 🙂

    Odpowiedz
    1. admin admin 16 stycznia 2014 o 16:21

      oczywiście że można zamienić daktyle na śliwki jednak muszą one być bardziej miękkie, nie takie twarde i wysuszone 🙂 chodzi o to aby stworzyła się lepka maź 🙂

      Odpowiedz
    2. Avatar Kati 16 stycznia 2014 o 23:55

      Suszone morele BIO (te brązowe) mają podobny smak do daktyli. Może z nimi się uda? 🙂

      Odpowiedz
      1. admin admin 17 stycznia 2014 o 12:17

        dokładnie 🙂 myślę że te morele się sprawdzą 🙂

        Odpowiedz
      2. Avatar Kasis 10 września 2019 o 13:39

        Czy sok pomarańczowy ma być z wyciśniętej pomarańczy?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 10 września 2019 o 22:01

          tak

          Odpowiedz
  38. Avatar ulcik - www.kuchnianawzgorzu.pl 15 stycznia 2014 o 15:43

    wygląda znakomicie, zaznaczam do zrobienia 🙂 pozdrawiam !

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *