Ten przepis jest fantastyczny. Dla mnie ma on same plusy. Nie zawiera masła, mleka, jajek, przygotowanie zabiera najwyżej 5 min, nie musimy włączać piekarnika. To deser dla osób dbających o linię, będących na diecie wegańskiej, bezglutenowej, wegetariańskiej. Obecnie przeżywam zachwyt nad tworzeniem fit deserów i obiecuję już teraz, że będzie ich więcej na blogu.
Mój mąż sam był zachwycony smakiem tego brownie. Jest czekoladowo-karmelowe, szybko zaspokaja ochotę na „coś” słodkiego. W lodówce może spędzić tydzień czasu choć gwarantuję Wam, że to niemożliwe 🙂
W tym miejscu chcę Wam również opisać daktyle jakich użyłam do jego wykonania. Są to daktyle Medjool – nie bez powodu nazwane „królem daktyli” . Ich smak jest niesamowity, są o wiele większe od tradycyjnych, bardziej mięsiste i wilgotne dlatego idealnie nadają się do deserów. Daktyle Medjool zawierają około 66 kalorii. Są dobrym źródłem błonnika i zawierają duże ilości potasu, magnezu niezbędne minerały, miedź i mangan. Zawierają znaczną ilość cukru owocowego, jednak to wciąż lepsza alternatywa dla bardziej kalorycznych deserów. Oczywiście ogólnodostępne daktyle również można wykorzystać w tym przepisie mocząc je wcześniej przez 30 min w soku z pomarańczy.
Smacznego 🙂
Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan - usuń pestki.
Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól - wymieszaj.
Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.
Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.
Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan - usuń pestki.
Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól - wymieszaj.
Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.
Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.
Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.
Notes