Odchudzone Brownie – czyli zdrowa słodycz

Ten przepis jest fantastyczny. Dla mnie ma on same plusy. Nie zawiera masła, mleka, jajek, przygotowanie zabiera najwyżej 5 min, nie musimy włączać piekarnika. To deser dla osób dbających o linię, będących na diecie wegańskiej, bezglutenowej, wegetariańskiej. Obecnie przeżywam zachwyt nad tworzeniem fit deserów i obiecuję już teraz, że będzie ich więcej na blogu.

Mój mąż sam był zachwycony smakiem tego brownie. Jest czekoladowo-karmelowe, szybko zaspokaja ochotę na „coś” słodkiego. W lodówce może spędzić tydzień czasu choć gwarantuję Wam,  że to niemożliwe 🙂

W tym miejscu chcę Wam również opisać daktyle jakich użyłam do jego wykonania. Są to daktyle Medjool – nie bez powodu nazwane „królem daktyli” . Ich smak jest niesamowity, są o wiele większe od tradycyjnych, bardziej mięsiste i wilgotne dlatego idealnie nadają się do deserów.  Daktyle Medjool  zawierają około 66 kalorii. Są dobrym źródłem błonnika i zawierają duże ilości potasu, magnezu niezbędne minerały, miedź i mangan. Zawierają znaczną ilość cukru owocowego, jednak to wciąż lepsza alternatywa dla bardziej kalorycznych deserów. Oczywiście ogólnodostępne daktyle również można wykorzystać w tym przepisie mocząc je wcześniej przez 30 min w soku z pomarańczy.

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 1 szklanka daktyli
 1 szklanka orzechów brazylijskich (można zastąpić każdymi innymi)
 2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
  szklanki wiórków koksowych
 5 łyżek kakao
 1 szczypta soli
 3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka roślinnego (opcjonalnie)

1

Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan - usuń pestki.

2

Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól - wymieszaj.

3

Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.

4

Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.

5

Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 1 szklanka daktyli
 1 szklanka orzechów brazylijskich (można zastąpić każdymi innymi)
 2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
  szklanki wiórków koksowych
 5 łyżek kakao
 1 szczypta soli
 3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka roślinnego (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan - usuń pestki.

2

Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól - wymieszaj.

3

Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.

4

Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.

5

Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.

Notes

Odchudzone Brownie – czyli zdrowa słodycz

 

 

 

(Wyświetlono 5 514 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)