Bez słodkości nie potrafiłabym żyć. Każdego dnia w moich ustach muszę poczuć ten smak. Zastanawiałam się, jak podejść do tematu słodyczy podczas AKCJI REGENERACJI czyli mojego DETOXU. Podczas takiego oczyszczania zależy mi aby rozpieszczać nasz organizm produktami odżywczymi – wartościowymi, tak aby zregenerować nasze ciało. Efektem całego detoxu ma być lepsze samopoczucie, poprawa kondycji skóry, utrata zbędnych kilogramów. Wyselekcjonowałam produkty które mogą brać w nim udział i są to przede wszystkim warzywa, owoce, kasze, ziarna, nasiona. Na tej bazie buduję wszystkie przepisy m.in ten na cudowne batoniki. Uwielbiam je od pierwszego kęsa. Bez grama cukru, bez tłuszczu, bez mąki, bez jajek, bez laktozy – IDEALNE.
Najważniejsze robi się je ekspresowo – tak jak Wam obiecałam przepisy na detox będą szybkie, proste i z dostępnych składników. Batoniki mogą być przekąską w czasie pracy lub dodatkiem do śniadania. Już wszystko wiecie. Teraz zapraszam Was do Waszych kuchni przygotujcie się na batoniki na detoxie.
Pamiętajcie aby zostawić komentarz jeżeli wypróbujecie przepis.
Jeżeli zrobicie zdjęcie otagujcie je #akcjaregeneracja #teamkinga #kingaparuzel – uwielbiam oglądać i komentować Wasze efekty:)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce zmiksować blenderem banany na puree (ja najczęściej robię to ugniataczem do ziemniaków).
Dodać do nich pozostałe składniki czyli: obrane i pokrojone drobno jabłko, posiekane orzechy, płatki owsiane, pokrojone w paseczki daktyle, wiórki koksowe, cynamon i łuskę psyllium. Całość dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, docisnąć, wyrównać i piec przez 30 minut.
Wyjąć, ostudzić i pokroić na dowolne kształty.
Najlepiej przechowywać je w lodówce i zjeść do 7 dni.
banany można zastąpić 1 ugotowanym słodkim ziemniakiem lub 1 szklanką puree z dyni
orzechy brazylijskie na dowolne inne orzechy, nasiona lub pestki
daktyle można zastąpić rodzynkami, suszonymi morelami
10 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce zmiksować blenderem banany na puree (ja najczęściej robię to ugniataczem do ziemniaków).
Dodać do nich pozostałe składniki czyli: obrane i pokrojone drobno jabłko, posiekane orzechy, płatki owsiane, pokrojone w paseczki daktyle, wiórki koksowe, cynamon i łuskę psyllium. Całość dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, docisnąć, wyrównać i piec przez 30 minut.
Wyjąć, ostudzić i pokroić na dowolne kształty.
Najlepiej przechowywać je w lodówce i zjeść do 7 dni.
banany można zastąpić 1 ugotowanym słodkim ziemniakiem lub 1 szklanką puree z dyni
orzechy brazylijskie na dowolne inne orzechy, nasiona lub pestki
daktyle można zastąpić rodzynkami, suszonymi morelami
Notes