Sałatka z czarnej soczewicy

Jestem ogromną fanką kasz, ziaren, strączków i nasion. Dzisiejsza sałatka jest tego dowodem. W moim domu jest mnóstwo płóciennych worków z różnymi ziarnami – używam ich do dań głównych, na słodko i do sałatek. Soczewica beleuga to zdecydowanie moja faworytka. Jedyny jej mankament to to, że dłużej się ją gotuje. Przygotowuję wtedy większą ilość i mrożę aby dodać np. do zupy.  Na ciepło jak i na zimno smakuje super. Poza tym przepięknie wygląda na talerzu. Dla odważnych polecam czarną pastę – postaram się ją kiedyś przedstawić na blogu – miksuję czarną soczewicę z tahiną i chili – podaję ze świeżym selerem i ogórkiem lub po prostu na razowym pieczywie. Piszę dla odważnych gdyż większość osób dziwnie reaguje na ten kolor jedzenia, dopiero robiąc kęs doświadcza czegoś wyjątkowego. Tak też jest z tą sałatką. Spróbujcie sami 🙂

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania50 minutCałkowity czas2 godziny

 200 g czarnej soczewicy beluga
 1 brokuł
 200 g pomidorków koktajlowych
 1 garść słonecznika łuskanego
 1 garść pestek dyni
 1 starty ser Pecorino
 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka musztardy ostrej
 sól i pieprz
 1 świeży szczypiorek

1

Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)

2

Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.

3

Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.

4

Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.

5

Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.

6

Podawać obficie posypane serem Pecorino

Możliwości:
7

zamiast soczewicy można użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej

8

ser Pecorino można zastąpić parmezanem

Wartości odżywcze

Porcji 6

Składniki

 200 g czarnej soczewicy beluga
 1 brokuł
 200 g pomidorków koktajlowych
 1 garść słonecznika łuskanego
 1 garść pestek dyni
 1 starty ser Pecorino
 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka musztardy ostrej
 sól i pieprz
 1 świeży szczypiorek

Przygotowanie

1

Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)

2

Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.

3

Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.

4

Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.

5

Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.

6

Podawać obficie posypane serem Pecorino

Możliwości:
7

zamiast soczewicy można użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej

8

ser Pecorino można zastąpić parmezanem

Sałatka z czarnej soczewicy

 

(Wyświetlono 51 991 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

22 komentarzy

  1. Jolanta 20 maja 2020 o 14:41

    Sałatka jest przepyszna. Dziekuje

    Odpowiedz
  2. Jacek 19 marca 2020 o 12:02

    Dziękuję Pani Kingo, tego właśnie szukałem, oczywiście zweganizuję ją i dam znać jak wyjdzie 😉

    Odpowiedz
  3. Agata 29 lipca 2019 o 21:09

    Sałatka jest cudna:) Dziękuję za przepis:)

    Odpowiedz
  4. Ewa 21 lutego 2019 o 17:02

    Jakim innym serem można zastąpić ser Pecorino?

    Odpowiedz
    1. admin 23 lutego 2019 o 12:35

      parmezanem lub oscypkiem

      Odpowiedz
  5. Monika 11 stycznia 2019 o 22:04

    Sałatka przepyszna, zaraz po gulaszu z pieczarek nie bardzo wiedziałam co zrobić z pozostała soczewicą i natknęłam się na ten przepis. Dorzuciła mam od siebie awokado. Mąż fan mięsa powiedział, że dawno nie jadł czegoś tak pysznego. Dziękuję Pani Kingo.

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:48

      dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂

      Odpowiedz
    2. admin 6 lutego 2019 o 15:48

      PS. prosze zwracać się do mnie po imieniu 🙂

      Odpowiedz
  6. Eugen 3 kwietnia 2018 o 15:00

    Dziś pierwszy raz zjadłem w restauracji danie na które usilnie od 3 lat namawiał mnie żoną.Byłem pod wrażeniem smaku i lekkości tego dania.
    Od dziś żoną jest usatysfakcjonowany że nareszcie odchodzę o ziemniaków.a ja podzielę się moimi wrażeniami poobiadach z tymi warzywami pzdrawiam Eugeniusz.

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:22

      fantastycznie. Wiem co przychodzi żona bo to samo mam z moim mężem 🙂 Ważne, że stopniowo akceptujecie zmiany 🙂

      Odpowiedz
  7. XSuzi 22 lutego 2018 o 14:04

    Przepis genialny. Zrobione i zjedzone. Zrobiłam na dwa dni a zniknęło w jeden. ? Dzieki za inspiracje ?

    Odpowiedz
    1. admin 25 lutego 2018 o 08:31

      bardzo się cieszę i I zapraszam do korzystania z przepisów

      Odpowiedz
  8. Beata 10 stycznia 2018 o 17:54

    Gdzie mogę kupić czarną soczewicę? (Oprócz sklepów internetowych)

    Odpowiedz
    1. admin 18 stycznia 2018 o 09:57

      w sklepach ze zdrową żywnością i dużych marketach

      Odpowiedz
  9. Marta 12 kwietnia 2017 o 09:19

    Witam serdecznie
    Pani Kingo mam pytanie, czy dodaje coć Pani do gotowania soczewicy, aby zachowała taki piękny kolor, moja po ugotowaniu zrobiła się jakby szara 🙂 na smaku nie straciła, ale na wyglądzie owszem
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 14 kwietnia 2017 o 11:12

      witam, nie dodaję nic do gotowania soczewicy – wszystko tak jak piszę w przepisie. Może miała Pani inna odmianę – moja to małe, okrągłe czarne kuleczki – wiem że jest też odmiana o nieco spłaszczonych takich jak tradycyjna soczewica i wtedy może się ona tak zachowywać podczas gotowania.

      Odpowiedz
  10. Justyna 25 sierpnia 2016 o 21:58

    Polecam. Smakuje wyśmienicie. Dziękuję Kingo za inspirację w mojej kuchni. Niejednokrotnie goscilas w moim domu ?

    Odpowiedz
    1. admin 29 sierpnia 2016 o 10:10

      bardzo się cieszę że skusiłaś się na ten przepis i dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  11. Paulina 17 sierpnia 2016 o 12:35

    Czy można czarną soczewiće zastapic czerwona lub zieloną?

    Odpowiedz
    1. admin 17 sierpnia 2016 o 19:10

      tak można

      Odpowiedz
  12. MeCooks 16 sierpnia 2016 o 10:14

    Bardzo zdrowo i pysznie to mi wyglada 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 16 sierpnia 2016 o 18:10

      polecam 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.