Armeriter czyli śląskie

Pochodzę ze Śląska – Ci którzy mnie znają wiedzą, że jestem lokalną patriotką. Kocham miejsce w którym żyję! Jestem dumna z naszej kultury, mam niesamowity szacunek do naszej tradycji i kuchni. Chcę Wam ją trochę przybliżyć jednak w zupełnie nowszej, świeższej formie. Chcę udowodnić, że tradycyjne przepisy mogą być początkiem  odkrywania zupełnie nowych, pysznych i zdrowych rozwiązań. Dziś pod lupę biorę śniadanie z mojego dzieciństwa. Pamiętam ten zapach o poranku, kiedy to on mobilizował mnie do pobudki. Moja Babcia Ania w kuchni odprawiła swoje czary przygotowując dla nas wyjątkowe śniadania. Moim ulubionym było Armeriter – czyli czerstwa bułka zamoczona w mleku smażona na maśle i obficie posypana cukrem. Wersja Babci jest wspaniałym wspomnieniem jednak też wielką bombą kalorii. Moja wersja jest oczywiście w wydaniu FIT i smakuje nieziemsko. Kiedy dowiedziałam się, że mój blog został wybrany do kampanii promującej produkty Zotta i mam tutaj przedstawić swoje regionalne dania z ich użyciem byłam bardzo zaciekawiona całym projektem. Uwielbiam promować produkty z którymi się utożsamiam. Naturalność i wysoka jakość to cechy które zawsze mnie przyciągają, to cechy tych produktów. Kochani chcę Was zainspirować do gotowania z nimi i mam nadzieję, że ten przepis skusi Was do tych kulinarnych poszukiwań.

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas10 minut

 1 bułka grahamka lub pełnoziarnista
 150 ml mleka koksowego
 2 łyżki oleju kokosowego
 2 łyżki cukru kokosowego
 1 skórka starta z cytryny
 2 x jogurt naturalny Zott 180 g
 świeże sezonowe owoce, ewentualnie bakalie

1

Bułkę pokroić w plastry lub w pół. Namoczyć ją w mleku kokosowym ze skórką startą z cytryny.

2

Na patelni roztopić olej kokosowy i na nim obsmażyć po 4 minuty z każdej strony pieczywo.

3

Bułki wyłożyć na talerz, każdą posypać cukrem kokosowym udekorować jogurtem naturalnym Zott i świeżymi owocami.

Możliwości:
4

można użyć dowolnego mleka

5

cukier kokosowy można zastąpić miodem, cukrem trzcinowym lub konfiturą

6

można użyć dowolnego jogurtu Zott

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 1 bułka grahamka lub pełnoziarnista
 150 ml mleka koksowego
 2 łyżki oleju kokosowego
 2 łyżki cukru kokosowego
 1 skórka starta z cytryny
 2 x jogurt naturalny Zott 180 g
 świeże sezonowe owoce, ewentualnie bakalie

Przygotowanie

1

Bułkę pokroić w plastry lub w pół. Namoczyć ją w mleku kokosowym ze skórką startą z cytryny.

2

Na patelni roztopić olej kokosowy i na nim obsmażyć po 4 minuty z każdej strony pieczywo.

3

Bułki wyłożyć na talerz, każdą posypać cukrem kokosowym udekorować jogurtem naturalnym Zott i świeżymi owocami.

Możliwości:
4

można użyć dowolnego mleka

5

cukier kokosowy można zastąpić miodem, cukrem trzcinowym lub konfiturą

6

można użyć dowolnego jogurtu Zott

Armeriter czyli śląskie
(Wyświetlono 3 435 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

    1. admin 17 sierpnia 2016 o 19:11

      🙂

      Odpowiedz
  1. armeriter 10 sierpnia 2016 o 22:41

    To co Pani przedstawia jest wspaniałe ale………….jestem zakochana w starym przepisie na armeriter. 0d czasu do czasu robie sobie i wtedy przeżywam wspamnienie dzieciństwa. Zapach masełka mniam, tłuste i lepkie łapki hihihihi. Pozdrawiam – stara Slązaczka

    Odpowiedz
    1. admin 11 sierpnia 2016 o 13:05

      Rozumiem – wersja oryginalna tez znajduje się na blogu. Czasami lubię nadać nowego życia klasycznym przepisom 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.