Sałatka z czarnej soczewicy

Jestem ogromną fanką kasz, ziaren, strączków i nasion. Dzisiejsza sałatka jest tego dowodem. W moim domu jest mnóstwo płóciennych worków z różnymi ziarnami – używam ich do dań głównych, na słodko i do sałatek. Soczewica beleuga to zdecydowanie moja faworytka. Jedyny jej mankament to to, że dłużej się ją gotuje. Przygotowuję wtedy większą ilość i mrożę aby dodać np. do zupy.  Na ciepło jak i na zimno smakuje super. Poza tym przepięknie wygląda na talerzu. Dla odważnych polecam czarną pastę – postaram się ją kiedyś przedstawić na blogu – miksuję czarną soczewicę z tahiną i chili – podaję ze świeżym selerem i ogórkiem lub po prostu na razowym pieczywie. Piszę dla odważnych gdyż większość osób dziwnie reaguje na ten kolor jedzenia, dopiero robiąc kęs doświadcza czegoś wyjątkowego. Tak też jest z tą sałatką. Spróbujcie sami 🙂

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania50 minutCałkowity czas2 godziny

 200 g czarnej soczewicy beluga
 1 brokuł
 200 g pomidorków koktajlowych
 1 garść słonecznika łuskanego
 1 garść pestek dyni
 1 starty ser Pecorino
 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka musztardy ostrej
 sól i pieprz
 1 świeży szczypiorek

1

Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)

2

Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.

3

Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.

4

Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.

5

Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.

6

Podawać obficie posypane serem Pecorino

Możliwości:
7

zamiast soczewicy można użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej

8

ser Pecorino można zastąpić parmezanem

Wartości odżywcze

6 porcji

Serving size

Składniki

 200 g czarnej soczewicy beluga
 1 brokuł
 200 g pomidorków koktajlowych
 1 garść słonecznika łuskanego
 1 garść pestek dyni
 1 starty ser Pecorino
 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka musztardy ostrej
 sól i pieprz
 1 świeży szczypiorek

Przygotowanie

1

Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)

2

Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.

3

Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.

4

Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.

5

Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.

6

Podawać obficie posypane serem Pecorino

Możliwości:
7

zamiast soczewicy można użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej

8

ser Pecorino można zastąpić parmezanem

Notes

Sałatka z czarnej soczewicy

 

(Wyświetlono 55 319 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)