Jestem ogromną fanką kasz, ziaren, strączków i nasion. Dzisiejsza sałatka jest tego dowodem. W moim domu jest mnóstwo płóciennych worków z różnymi ziarnami – używam ich do dań głównych, na słodko i do sałatek. Soczewica beleuga to zdecydowanie moja faworytka. Jedyny jej mankament to to, że dłużej się ją gotuje. Przygotowuję wtedy większą ilość i mrożę aby dodać np. do zupy. Na ciepło jak i na zimno smakuje super. Poza tym przepięknie wygląda na talerzu. Dla odważnych polecam czarną pastę – postaram się ją kiedyś przedstawić na blogu – miksuję czarną soczewicę z tahiną i chili – podaję ze świeżym selerem i ogórkiem lub po prostu na razowym pieczywie. Piszę dla odważnych gdyż większość osób dziwnie reaguje na ten kolor jedzenia, dopiero robiąc kęs doświadcza czegoś wyjątkowego. Tak też jest z tą sałatką. Spróbujcie sami 🙂
Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)
Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.
Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.
Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.
Podawać obficie posypane serem Pecorino
zamiast soczewicy można użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej
ser Pecorino można zastąpić parmezanem
6 porcji
Składniki
Przygotowanie
Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)
Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.
Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.
Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.
Podawać obficie posypane serem Pecorino
zamiast soczewicy można użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej
ser Pecorino można zastąpić parmezanem
Notes