Hummus / pasta z pieczonego kalafiora

Idealna przekąska, dodatek do kanapek lub sałatek. Jak zwykle szybka w przygotowaniu i pyszna!

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas50 minut

 1 kalafior
 2 ząbki czosnku
 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
 ½ łyżeczka soli himalajskiej
 ½ szklanka tahini
 3 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki zimnej wody
 pietruszka i koperek

1

Piekarnik nagrzać do temperatury do 220ºC. Kalafior podzielić na różyczki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

2

Całość skropić oliwą i oprószyć solą. Piec przez około 20 minut, aż będzie miękki i rumiany.

3

Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem wraz z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny oraz tahini. Jeżeli humus jest zbyt gęsty i grudkowaty należy dodać zimnej wody.

4

Humus przełożyć do miski z wierzchu skropić oliwą i dookoła udekorować drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Podawać z pełnoziarnistymi krakersami lub warzywami.

Uwaga wartość kaloryczna podana dla całego dania - kalafior o wadze 880g

Wartości odżywcze

Ilość ok 1025g


Ilość na porcję
Kalorie 865
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 58g90%
Węglowodany 50g17%
Błonnik pokarmowy 18g72%
Białko 37g74%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 kalafior
 2 ząbki czosnku
 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
 ½ łyżeczka soli himalajskiej
 ½ szklanka tahini
 3 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki zimnej wody
 pietruszka i koperek

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury do 220ºC. Kalafior podzielić na różyczki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

2

Całość skropić oliwą i oprószyć solą. Piec przez około 20 minut, aż będzie miękki i rumiany.

3

Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem wraz z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny oraz tahini. Jeżeli humus jest zbyt gęsty i grudkowaty należy dodać zimnej wody.

4

Humus przełożyć do miski z wierzchu skropić oliwą i dookoła udekorować drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Podawać z pełnoziarnistymi krakersami lub warzywami.

Uwaga wartość kaloryczna podana dla całego dania - kalafior o wadze 880g
Humus / pasta z pieczonego kalafiora
(Wyświetlono 1 948 razy, 8 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Avatar Sylkax 20 sierpnia 2019 o 14:36

    Witam,
    Wygląda bardzo smakowicie… piękne zdjęcie.
    Może Pani zdradzić, co to za piękne naczynia?
    Pozdrawiam

  2. Avatar Dietetyk Na Walizkach 8 sierpnia 2019 o 14:52

    Przepiękne zdjęcie, które bardzo pobudza apetyt! Jeśli chodzi o hummus to zawsze jestem na tak, jeśli ma dobry skład, a Twój taki posiada 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *