Idealna przekąska, dodatek do kanapek lub sałatek. Jak zwykle szybka w przygotowaniu i pyszna!
Piekarnik nagrzać do temperatury do 220ºC. Kalafior podzielić na różyczki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Całość skropić oliwą i oprószyć solą. Piec przez około 20 minut, aż będzie miękki i rumiany.
Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem wraz z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny oraz tahini. Jeżeli humus jest zbyt gęsty i grudkowaty należy dodać zimnej wody.
Humus przełożyć do miski z wierzchu skropić oliwą i dookoła udekorować drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Podawać z pełnoziarnistymi krakersami lub warzywami.
0 porcji
ok 1025g
- Amount per serving
- Kalorie865
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 58g75%
- Węglowodany 50g19%
- Błonnik pokarmowy 18g65%
- Białko 37g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury do 220ºC. Kalafior podzielić na różyczki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Całość skropić oliwą i oprószyć solą. Piec przez około 20 minut, aż będzie miękki i rumiany.
Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem wraz z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny oraz tahini. Jeżeli humus jest zbyt gęsty i grudkowaty należy dodać zimnej wody.
Humus przełożyć do miski z wierzchu skropić oliwą i dookoła udekorować drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Podawać z pełnoziarnistymi krakersami lub warzywami.