Hummus / pasta z pieczonego kalafiora

Idealna przekąska, dodatek do kanapek lub sałatek. Jak zwykle szybka w przygotowaniu i pyszna!

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas50 minut

 1 kalafior
 2 ząbki czosnku
 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
 ½ łyżeczka soli himalajskiej
 ½ szklanka tahini
 3 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki zimnej wody
 pietruszka i koperek

1

Piekarnik nagrzać do temperatury do 220ºC. Kalafior podzielić na różyczki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

2

Całość skropić oliwą i oprószyć solą. Piec przez około 20 minut, aż będzie miękki i rumiany.

3

Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem wraz z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny oraz tahini. Jeżeli humus jest zbyt gęsty i grudkowaty należy dodać zimnej wody.

4

Humus przełożyć do miski z wierzchu skropić oliwą i dookoła udekorować drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Podawać z pełnoziarnistymi krakersami lub warzywami.

Uwaga wartość kaloryczna podana dla całego dania - kalafior o wadze 880g

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

ok 1025g


Amount per serving
Kalorie865
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 58g75%
Węglowodany 50g19%
Błonnik pokarmowy 18g65%
Białko 37g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 kalafior
 2 ząbki czosnku
 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
 ½ łyżeczka soli himalajskiej
 ½ szklanka tahini
 3 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki zimnej wody
 pietruszka i koperek

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury do 220ºC. Kalafior podzielić na różyczki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

2

Całość skropić oliwą i oprószyć solą. Piec przez około 20 minut, aż będzie miękki i rumiany.

3

Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem wraz z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny oraz tahini. Jeżeli humus jest zbyt gęsty i grudkowaty należy dodać zimnej wody.

4

Humus przełożyć do miski z wierzchu skropić oliwą i dookoła udekorować drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Podawać z pełnoziarnistymi krakersami lub warzywami.

Uwaga wartość kaloryczna podana dla całego dania - kalafior o wadze 880g

Notes

Humus / pasta z pieczonego kalafiora
(Wyświetlono 9 466 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)