Propozycja Sylwestrowa – palmiery

I już po Świętach! Wszystko powoli wraca do normy. Szkoda tylko, że z wagą tak nie jest.
Od nowego roku na moim blogu powstanie kolejna zakładka – „odchudzanie ze smakiem” – to jest już POSTANOWIONE!!!
Zabieram się za siebie i za wszystko wokół, także będzie wesoło:) Jednak zostało mi jeszcze kilka dni żeby sobie żywieniowo po grzeszyć  Ostatnio z Adamem zrobiliśmy na imprezę pyszne palmiery na słono z  masłem czosnkowym i szynką serrano. Myślę, że to fajna propozycja na imprezę Sylwestrową.
Zapraszam
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 opakowanie ciasta francuskiego
 100 g masła
 2 ząbki czosnku
 1 garść świeżej bazylii
 szynka serrano
 sól i pieprz

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra i dół. Przygotować blachę wykładając na nią papier do pieczenia.

2

W misce umieszczam miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszam.

3

Na płat ciasta francuskiego wykładam równo masło ziołowo-czosnkowe

4

Następnie nakładam plastry szynki serrano

5

Zwijam teraz ciasto z dwóch stron (dłuższe boki), aby dwa wałki spotkały się w połowie.Wkładam Ciasto do zamrażarki na 10 min - jeżeli nie masz czasu możesz pominąć tą czynność.

6

Następnie wyjmuje ciasto i kroję je na kawałki ok 2 cm.

7

Teraz wkładam między papier do pieczenia i wałkuję by go spłaszczyć na grubość ok 1 cm

8

Gotowe plastry wykładam na blachę.

9

Piekę palmiery ok 15-20 min aż ciastka będą miały złoty kolor.

Składniki

 1 opakowanie ciasta francuskiego
 100 g masła
 2 ząbki czosnku
 1 garść świeżej bazylii
 szynka serrano
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra i dół. Przygotować blachę wykładając na nią papier do pieczenia.

2

W misce umieszczam miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszam.

3

Na płat ciasta francuskiego wykładam równo masło ziołowo-czosnkowe

4

Następnie nakładam plastry szynki serrano

5

Zwijam teraz ciasto z dwóch stron (dłuższe boki), aby dwa wałki spotkały się w połowie.Wkładam Ciasto do zamrażarki na 10 min - jeżeli nie masz czasu możesz pominąć tą czynność.

6

Następnie wyjmuje ciasto i kroję je na kawałki ok 2 cm.

7

Teraz wkładam między papier do pieczenia i wałkuję by go spłaszczyć na grubość ok 1 cm

8

Gotowe plastry wykładam na blachę.

9

Piekę palmiery ok 15-20 min aż ciastka będą miały złoty kolor.

Propozycja Sylwestrowa – palmiery
(Wyświetlono 1 008 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.