Z każdej podróży z utęsknieniem wracam do domu. Godzina nie gra roli – walizki rozpakowuję natychmiast. W ekspresowym tempie przygotowuję pranie, herbatę i rosół. Tak bardzo chcę poczuć się jakbym w ogóle nie wyjeżdżała.
W tym roku ciągle żyję na walizkach – do perfekcji opanowałam pakowanie i rozpakowywanie, planowanie zaopatrzenia lodówki tzn. co ma w niej być kiedy nasze powroty są w nocy, kiedy wyjazd jest dłuższy niż 2, 3 dni.
Działam jak doskonale zaprogramowany robot – teraz wszystko przychodzi mi z zaskakującą łatwością.
Wiecie co dla mnie jest chwilą relaksu, totalnego odpoczynku? Chwila w której bloguję. Kiedy zasiadam przed komputerem i po prostu tworzę. Uwielbiam dla Was gotować, skaczę z radości kiedy widzę komentarz pod postem, uśmiecham się do siebie kiedy zobaczę zdjęcie mojego przepisu w waszym wykonaniu. Ahhhh tego się nie da opisać słowami! To miejsce to mój drugi dom, a Wy jego najważniejszą częścią :*
Dziś dla Was coś absolutnie wyjątkowego – brownie na jogurcie. Ekstremalnie czekoladowe, zdrowe i ekspresowe.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół.
Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem koksowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.
Do masy czekoladowej dodać jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać.
Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Dodać do masy dowolne dodatki np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady z 1 łyżką oleju kokosowego i 1 łyżką miodu.
używam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przepisie jogurt musi być gęsty.
jeżeli używasz jogurtu zwykłego pozostaw go na sitku wyłożonym gazą na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem przepisu
Porcji 15
- Ilość na porcję
- Kalorie 165
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 9.4g15%
- Cholesterol 2mg1%
- Sód 126mg6%
- Potas 53mg2%
- Węglowodany 18.9g7%
- Białko 1.8g4%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół.
Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem koksowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.
Do masy czekoladowej dodać jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać.
Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Dodać do masy dowolne dodatki np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady z 1 łyżką oleju kokosowego i 1 łyżką miodu.
używam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przepisie jogurt musi być gęsty.
jeżeli używasz jogurtu zwykłego pozostaw go na sitku wyłożonym gazą na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem przepisu
Witam, można upiec ciasto w naczyniu żaroodpornym?
Czy przy wymiarach naczynia 24×16 zachować proporcje z przepisu? Pozdrawiam 🙂
tak zachować proporcje
Jaki inny tłuszcz mogę wykorzystać bo nie używam oleju kokosowego?
oliwę lub masło klarowane
Dzien dobry 🙂
Moje pyatnie jest nastepujace:
Dlaczego uzywasz oleju kokosowego? On nie jest zdrowy przeciez.
olej kokosowy jest nie zdrowy gdy spożywamy go w dużych ilościach.
Zrobiłam wczoraj to ciasto i jest rewelacyjne! Mega czekoladowe, delikatne i smaczne. Nic niestety nie zostało już na dzisiaj, ale to świadczy tylko o tym, że było przepyszne! Dzięki za przepis :*
dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂
Chcę zamiast mąki owsianej użyć pełnoziarnistej, ile w takim razie jej potrzeba?
oczywiście należy dodać jej więcej ok 1 i 1/4 szklanki
Raczej nigdy nie zostawiam komentarzy, ale tym razem po prostu muszę. Brownies przepyszne! A z tą polewą… Zdecydowanie do niego wrócę 🙂
ola, nawet nie masz pojęcia jak się cieszę. Dziękuję. Oczywiście polecam również inne przepisy.
Czy mogę zmielić płatki owsiane na mąkę czy lepiej kupić gotową?
Pozdrawiam ciepło!!!!
spokojnie można zmielić -ja też tak robię 🙂
Dzień dobry 🙂
¼ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego
Ale czego 1/4? Też oleju kokosowego??
tak dokładnie
Witam 🙂 czy ciasto przed upieczeniem powinno być gęste? Musiałam je wklepywać do foremki 😀 pozdrawiam
tak ciasto ma być gęste
Witaj? a czy zamiast cukru kokosowego mozna uzyc ksylitol? Jeśli tak to jakie proporcje?;)
Z góry dziekuje za odpowiedz: )
tak można zamienić w takich samych proporcjach
Jakie zastosować proporcje do blachy 24/24?
polecam zrobić z 1,5 porcji
Hej chyba się odważe i w końcu zrobię coś pysznego i zdrowego czy mogę zamiast cukru użyć miodu? I w jakiś proporcjach jeśli tak.
Dziękuję za super przepis!
można użyć miodu jednak on nie lubi wysokich temperatur – traci swoje cenne wartości.
jeli używamy miodu to w wypiekach dla każdej szklanki białego cukru użyj ¾ szklanki miodu. Jednocześnie zmniejsz ilość składników płynnych w przepisie o 3 łyżki ( na każą szklankę miodu).
Brownie na jogurcie – genialne i przepyszne. Kinga, dziękuję 🙂
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*
Czy mąkę owsianą można zastąpić ryżową :)?
ryżową lepiej wymieszać z jakąś inną mąką np. jaglaną – sama spowoduje że ciasto będzie sypkie i suche
Można użyć mąki żytniej ?
można 🙂
Chciałabym make owsiana zastąpić kokosowa. Ile powinnam jej użyć?
polecam użyć 0,5 szklanki mąki owsianej
witam, czy mozna olej kokosowy zastąpić masłem ?
tak
Jestem uzależniona od czekolady, a te brownie jest po prostu przepyszne! Uwielbiam Twoje przepisy na fit słodkości, a w szczególności za ich prostotę! Pozdrawiam
:* dziękuję za tak miłe słowa 🙂
A jak z ksylitolem zamiast cukru kokosowego? Można i w jakiej proporcji? Czy lepiej dać cukier brązowy? I jak z mąką czy mąki pelnoziarnistej tyle samo co owsianej? Pozdrawiam
ksylitol można zastosować w takich samych proporcjach. Brązowy też się sprawdzi. Mąki owsianej dajemy nieco więcej około 1 szklankę
Czy można gorzką czekoladę wymienić na KAROB, ponieważ jestem uczulona na kakao?
W jakich wtedy musiałoby być to proporcjach.
można zamienić – ale polecam dodać go mniej około pół szklanki
Cześć Kinga!Zrobiłam brownie wg. twojego przepisu, ale jest jeden problem – nie mogę go pokroić, gdzyż niesamowicie się kruszy. No nie ma jak. Wiesz może dlaczego tak jest?Może masz pomysł jak je zaserwować? (ps. piekłam w keksówce). Pozdrawiam
Julia – ono się tak kruszy – to za sprawą mąki owsianej 🙂
Brownie wyszło wyśmienite. Robiłam je już dwa razy i za każdym razem znikało w mig 🙂 Proszę o więcej takich przepisów. Pozdrawiam 🙂
kochana obiecuję że będą 🙂 bardzo się cieszę – dziękuję za wypróbowanie :*
Kinga.
Dzięki za odpowiedź, nie pamiętam dokładnie już teraz,ale raczej sprężyste nie było. Nie byłam zadowolona z efektu :-/ O polewie nawet nie myślałam, bo ciasto przypominało gęsta polewę 🙁
Wyglada pięknie 😉 Kingus czy mogę dodać mąkę zwykła pszenna np tortowa ? Jak tak, napisz proszę ile tej pszennej 😉
Ja użyłam mąki zwykłej tortowej i wyszło wyśmienite 🙂 Pozdrawiam.
Dwukrotnie próbowałam upiec to brownie. Za każdym razem podczas pieczenia jakby wytapiał się tłuszcz, a ciasto nie chce się ściąć. Nie mam pojęcia co robię źle…
Kinga… Dzięki za super przepisy.
Ostatnio próbowałam klusek serowych…. Pycha… Uwielbiamy je wszyscy.
Dziś postanowiłam upiec Brownie… Tylko nie jestem pewna czy wszystko poszło zgodnie z planem, po wyjęciu ciasto, jeżeli mogę tak to nazwać, bulgotało, ale nie to było najgorsze, ono jakby nie zgestnialo 🙁
Czekam aż wystygnie, ale czy tak to powinno wyglądać?
Pozdrawiam
Kinga
nie powinno bulgotać 🙂 powinno być sprężyste – napisz proszę jak Ci się udało finalnie?
zrobiłam dwa razy i za każdym razem mi opadło.. Co robię źle? 🙁
Brownie to ciasto typu „zakalce” wilgotne w środku – ono nie wyrasta – tak miało być 🙂
Czesc! Bardzo smaczne i delikatne brownie. Uzylam maki pelnoziarnistej, dodalam olej slonecznikowy i brazowy cukier. Szklanka = 250 ml. Zagosci u mnie na stale. Poza tym mozna z tego brownie upiec muffiny 🙂
dokładnie! bardzo się cieszę że się udało i dziękuję za komentarz :*
Pozdrawiam serdecznie
Mam wielka prosbe czy mozna miarke „szklanka” sprecyzowac. Ja mieszkam za granica Ii nie mam typowej szklanki, ktorej moglabym uzyc jako miarki. Do tej pory uzywalam przelicznika 250g (jezeli chodzi o suche skladniki) ale sprawa sie komplikuje z plynnymi skladnikami.
Uwielbiam Pani bloga, piekne, smaczne I przesliczne zdjecia:-) Dressing z avocado po prostu niebo w gebie:-))))
Milego dnia
Moniko kochana już wszystko precyzuje 🙂 używam zawsze szklanek o pojemności 250 ml. Kochana proszę Cię zwracaj się do mnie po imieniu :*
ps. dziękuję za miłe słowa
Pierwszy raz jestem tu u Ciebie i już Cię lubię za to czekoladowe cudo :)muszę wypróbować Twój przepis 🙂 Kingo, próbowałaś z karobem? Zakupi.lam niedawno i przymierzam się do niego jak pies do jeża 😀
Zapraszam do mnie na bloga:)
Magdo bardzo bardzo się cieszę że ci się u mnie podoba 🙂 próbowałam karobu w innych wypiekach i sprawdza się świetnie jednak dodaje go mniej niż kakao
Witaj Kingo. Czy można na wierzch ciasta przed upieczeniem położyć truskawki ?
oczywiście że można 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź kochana <3 a można zastąpić mąkę owsianą zwykłą pełnoziarnistą? Pozdrawiam
Cześć Kinga! Czy ta porcja czekolady na polewę to dodatkowa tabliczka? Czy ta już zawarta w przepisie? Którą czekoladę polecasz? Czy aby uniknąć chemicznych dodatków można zastąpić gotową czekoladę własną polewą (kakao, ksylitol, olej kokosowy, woda?)? Dzięki 🙂
Natalio już poprawiłam przepis mianowicie dodałam składniki polewy także potrzebujemy dodatkowej tabliczki czekolady. oczywiście polewę można również przygotować tak jak piszesz. Co do czekolady to ja kupuję gorzką 74% w Lidlu – idealnie sprawdza się do wszystkich wypieków
Witam,
Czy zamiast cukru kokosowego można użyć zwykłego/trzcinowego?
tak ::)
Jaka maka bezglutenowa moge zastapic make owsiana? Kokosowa? Migdalowa? Czy lepiej poprostu mixem mak bezglutenowych?
Pozdrawiam?
Witam – z tego co wiem mąka owsiana jest bezglutenowa.
kokosowa ale wtedy połowa mniej, migdałowa 1:1, gryczana 1:1