Brownie na jogurcie

Z każdej podróży z utęsknieniem wracam do domu. Godzina nie gra roli – walizki rozpakowuję natychmiast. W ekspresowym tempie przygotowuję pranie, herbatę i rosół. Tak bardzo chcę poczuć się jakbym w ogóle nie wyjeżdżała.

W tym roku ciągle żyję na walizkach – do perfekcji opanowałam pakowanie i rozpakowywanie, planowanie zaopatrzenia lodówki tzn. co ma w niej być kiedy nasze powroty są w nocy, kiedy wyjazd jest dłuższy niż 2, 3 dni.

Działam jak doskonale zaprogramowany robot – teraz wszystko przychodzi mi z zaskakującą łatwością.

Wiecie co dla mnie jest chwilą relaksu, totalnego odpoczynku? Chwila w której bloguję. Kiedy zasiadam przed komputerem i po prostu tworzę. Uwielbiam dla Was gotować, skaczę z radości kiedy widzę komentarz pod postem, uśmiecham się do siebie kiedy zobaczę zdjęcie mojego przepisu w waszym wykonaniu. Ahhhh tego się nie da  opisać słowami! To miejsce to mój drugi dom, a Wy  jego najważniejszą częścią :*

Dziś dla Was coś absolutnie wyjątkowego – brownie na jogurcie. Ekstremalnie czekoladowe, zdrowe i ekspresowe.

Ilość porcji15 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas40 minut

 170 g gorzkiej czekolady 70% (ok 1½ szklanki)
 ¼ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego
 1 szklanka jogurtu naturalnego (ważne aby nie był zbyt płynny!)
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ szklanki cukru kokosowego
 ¾ szklanki mąki owsianej
 1 szczypta soli
Składniki na polewę:
 1 tabliczka czekolady gorzkiej
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka miodu

1

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół.

2

Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem koksowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.

3

Do masy czekoladowej dodać jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać.

4

Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Dodać do masy dowolne dodatki np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

Ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady z 1 łyżką oleju kokosowego i 1 łyżką miodu.

Uwaga!
7

używam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przepisie jogurt musi być gęsty.

8

jeżeli używasz jogurtu zwykłego pozostaw go na sitku wyłożonym gazą na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem przepisu

Wartości odżywcze

Porcji 15


Ilość na porcję
Kalorie 165
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9.4g15%
Cholesterol 2mg1%
Sód 126mg6%
Potas 53mg2%
Węglowodany 18.9g7%
Białko 1.8g4%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 170 g gorzkiej czekolady 70% (ok 1½ szklanki)
 ¼ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego
 1 szklanka jogurtu naturalnego (ważne aby nie był zbyt płynny!)
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ szklanki cukru kokosowego
 ¾ szklanki mąki owsianej
 1 szczypta soli
Składniki na polewę:
 1 tabliczka czekolady gorzkiej
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka miodu

Przygotowanie

1

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół.

2

Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem koksowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.

3

Do masy czekoladowej dodać jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać.

4

Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Dodać do masy dowolne dodatki np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

Ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady z 1 łyżką oleju kokosowego i 1 łyżką miodu.

Uwaga!
7

używam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przepisie jogurt musi być gęsty.

8

jeżeli używasz jogurtu zwykłego pozostaw go na sitku wyłożonym gazą na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem przepisu

Brownie na jogurcie

 

 

(Wyświetlono 11 560 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

68 komentarzy

  1. Marta 24 października 2019 o 18:45

    Witam, można upiec ciasto w naczyniu żaroodpornym?
    Czy przy wymiarach naczynia 24×16 zachować proporcje z przepisu? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 14:52

      tak zachować proporcje

      Odpowiedz
  2. Asia 1 września 2019 o 14:41

    Jaki inny tłuszcz mogę wykorzystać bo nie używam oleju kokosowego?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 2 września 2019 o 09:25

      oliwę lub masło klarowane

      Odpowiedz
  3. Marleyka666 25 listopada 2018 o 11:06

    Dzien dobry 🙂
    Moje pyatnie jest nastepujace:
    Dlaczego uzywasz oleju kokosowego? On nie jest zdrowy przeciez.

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:14

      olej kokosowy jest nie zdrowy gdy spożywamy go w dużych ilościach.

      Odpowiedz
  4. Alicja 29 czerwca 2018 o 08:41

    Zrobiłam wczoraj to ciasto i jest rewelacyjne! Mega czekoladowe, delikatne i smaczne. Nic niestety nie zostało już na dzisiaj, ale to świadczy tylko o tym, że było przepyszne! Dzięki za przepis :*

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2018 o 20:13

      dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  5. Anonimowa cukroholiczka 19 kwietnia 2018 o 09:52

    Chcę zamiast mąki owsianej użyć pełnoziarnistej, ile w takim razie jej potrzeba?

    Odpowiedz
    1. admin 19 kwietnia 2018 o 15:17

      oczywiście należy dodać jej więcej ok 1 i 1/4 szklanki

      Odpowiedz
  6. Ola 30 marca 2018 o 14:43

    Raczej nigdy nie zostawiam komentarzy, ale tym razem po prostu muszę. Brownies przepyszne! A z tą polewą… Zdecydowanie do niego wrócę 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:19

      ola, nawet nie masz pojęcia jak się cieszę. Dziękuję. Oczywiście polecam również inne przepisy.

      Odpowiedz
  7. Mariola 29 listopada 2017 o 18:11

    Czy mogę zmielić płatki owsiane na mąkę czy lepiej kupić gotową?
    Pozdrawiam ciepło!!!!

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2017 o 23:25

      spokojnie można zmielić -ja też tak robię 🙂

      Odpowiedz
  8. Marta 16 listopada 2017 o 16:42

    Dzień dobry 🙂

    ¼ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego
    Ale czego 1/4? Też oleju kokosowego??

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2017 o 00:55

      tak dokładnie

      Odpowiedz
  9. Marysia 20 września 2017 o 16:01

    Witam 🙂 czy ciasto przed upieczeniem powinno być gęste? Musiałam je wklepywać do foremki 😀 pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:11

      tak ciasto ma być gęste

      Odpowiedz
  10. Karolina 7 sierpnia 2017 o 12:45

    Witaj? a czy zamiast cukru kokosowego mozna uzyc ksylitol? Jeśli tak to jakie proporcje?;)
    Z góry dziekuje za odpowiedz: )

    Odpowiedz
    1. admin 8 sierpnia 2017 o 16:17

      tak można zamienić w takich samych proporcjach

      Odpowiedz
  11. Agula 6 sierpnia 2017 o 09:25

    Jakie zastosować proporcje do blachy 24/24?

    Odpowiedz
    1. admin 8 sierpnia 2017 o 16:20

      polecam zrobić z 1,5 porcji

      Odpowiedz
  12. Patrycja 12 lipca 2017 o 12:46

    Hej chyba się odważe i w końcu zrobię coś pysznego i zdrowego czy mogę zamiast cukru użyć miodu? I w jakiś proporcjach jeśli tak.
    Dziękuję za super przepis!

    Odpowiedz
    1. admin 13 lipca 2017 o 18:38

      można użyć miodu jednak on nie lubi wysokich temperatur – traci swoje cenne wartości.
      jeli używamy miodu to w wypiekach dla każdej szklanki białego cukru użyj ¾ szklanki miodu. Jednocześnie zmniejsz ilość składników płynnych w przepisie o 3 łyżki ( na każą szklankę miodu).

      Odpowiedz
  13. Iza 10 lipca 2017 o 11:29

    Brownie na jogurcie – genialne i przepyszne. Kinga, dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 11 lipca 2017 o 21:05

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  14. Wiki 7 kwietnia 2017 o 11:02

    Czy mąkę owsianą można zastąpić ryżową :)?

    Odpowiedz
    1. admin 7 kwietnia 2017 o 20:30

      ryżową lepiej wymieszać z jakąś inną mąką np. jaglaną – sama spowoduje że ciasto będzie sypkie i suche

      Odpowiedz
  15. Andzia 2 marca 2017 o 14:50

    Można użyć mąki żytniej ?

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2017 o 10:33

      można 🙂

      Odpowiedz
  16. megs 19 lutego 2017 o 17:11

    Chciałabym make owsiana zastąpić kokosowa. Ile powinnam jej użyć?

    Odpowiedz
    1. admin 19 lutego 2017 o 23:10

      polecam użyć 0,5 szklanki mąki owsianej

      Odpowiedz
  17. paulina dabro 3 lutego 2017 o 14:11

    witam, czy mozna olej kokosowy zastąpić masłem ?

    Odpowiedz
    1. admin 4 lutego 2017 o 10:43

      tak

      Odpowiedz
  18. Aga 27 stycznia 2017 o 17:39

    Jestem uzależniona od czekolady, a te brownie jest po prostu przepyszne! Uwielbiam Twoje przepisy na fit słodkości, a w szczególności za ich prostotę! Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 28 stycznia 2017 o 00:07

      :* dziękuję za tak miłe słowa 🙂

      Odpowiedz
  19. Santana 9 stycznia 2017 o 16:08

    A jak z ksylitolem zamiast cukru kokosowego? Można i w jakiej proporcji? Czy lepiej dać cukier brązowy? I jak z mąką czy mąki pelnoziarnistej tyle samo co owsianej? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2017 o 00:25

      ksylitol można zastosować w takich samych proporcjach. Brązowy też się sprawdzi. Mąki owsianej dajemy nieco więcej około 1 szklankę

      Odpowiedz
  20. Zamiana składników 13 grudnia 2016 o 22:30

    Czy można gorzką czekoladę wymienić na KAROB, ponieważ jestem uczulona na kakao?
    W jakich wtedy musiałoby być to proporcjach.

    Odpowiedz
    1. admin 16 grudnia 2016 o 10:13

      można zamienić – ale polecam dodać go mniej około pół szklanki

      Odpowiedz
  21. Julia 23 listopada 2016 o 20:53

    Cześć Kinga!Zrobiłam brownie wg. twojego przepisu, ale jest jeden problem – nie mogę go pokroić, gdzyż niesamowicie się kruszy. No nie ma jak. Wiesz może dlaczego tak jest?Może masz pomysł jak je zaserwować? (ps. piekłam w keksówce). Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 24 listopada 2016 o 23:15

      Julia – ono się tak kruszy – to za sprawą mąki owsianej 🙂

      Odpowiedz
  22. Monia 21 września 2016 o 08:12

    Brownie wyszło wyśmienite. Robiłam je już dwa razy i za każdym razem znikało w mig 🙂 Proszę o więcej takich przepisów. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 22 września 2016 o 18:59

      kochana obiecuję że będą 🙂 bardzo się cieszę – dziękuję za wypróbowanie :*

      Odpowiedz
  23. Kinga 10 sierpnia 2016 o 00:49

    Kinga.
    Dzięki za odpowiedź, nie pamiętam dokładnie już teraz,ale raczej sprężyste nie było. Nie byłam zadowolona z efektu :-/ O polewie nawet nie myślałam, bo ciasto przypominało gęsta polewę 🙁

    Odpowiedz
  24. Marta 2 sierpnia 2016 o 14:23

    Wyglada pięknie 😉 Kingus czy mogę dodać mąkę zwykła pszenna np tortowa ? Jak tak, napisz proszę ile tej pszennej 😉

    Odpowiedz
    1. Monia 21 września 2016 o 08:13

      Ja użyłam mąki zwykłej tortowej i wyszło wyśmienite 🙂 Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  25. Magda 29 lipca 2016 o 14:18

    Dwukrotnie próbowałam upiec to brownie. Za każdym razem podczas pieczenia jakby wytapiał się tłuszcz, a ciasto nie chce się ściąć. Nie mam pojęcia co robię źle…

    Odpowiedz
  26. Kinga 11 lipca 2016 o 22:06

    Kinga… Dzięki za super przepisy.
    Ostatnio próbowałam klusek serowych…. Pycha… Uwielbiamy je wszyscy.
    Dziś postanowiłam upiec Brownie… Tylko nie jestem pewna czy wszystko poszło zgodnie z planem, po wyjęciu ciasto, jeżeli mogę tak to nazwać, bulgotało, ale nie to było najgorsze, ono jakby nie zgestnialo 🙁
    Czekam aż wystygnie, ale czy tak to powinno wyglądać?
    Pozdrawiam
    Kinga

    Odpowiedz
    1. admin 13 lipca 2016 o 12:32

      nie powinno bulgotać 🙂 powinno być sprężyste – napisz proszę jak Ci się udało finalnie?

      Odpowiedz
  27. Ola 27 czerwca 2016 o 10:10

    zrobiłam dwa razy i za każdym razem mi opadło.. Co robię źle? 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 27 czerwca 2016 o 18:09

      Brownie to ciasto typu „zakalce” wilgotne w środku – ono nie wyrasta – tak miało być 🙂

      Odpowiedz
  28. Renita 24 czerwca 2016 o 08:20

    Czesc! Bardzo smaczne i delikatne brownie. Uzylam maki pelnoziarnistej, dodalam olej slonecznikowy i brazowy cukier. Szklanka = 250 ml. Zagosci u mnie na stale. Poza tym mozna z tego brownie upiec muffiny 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 24 czerwca 2016 o 12:14

      dokładnie! bardzo się cieszę że się udało i dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  29. Monika 21 czerwca 2016 o 15:12

    Pozdrawiam serdecznie
    Mam wielka prosbe czy mozna miarke „szklanka” sprecyzowac. Ja mieszkam za granica Ii nie mam typowej szklanki, ktorej moglabym uzyc jako miarki. Do tej pory uzywalam przelicznika 250g (jezeli chodzi o suche skladniki) ale sprawa sie komplikuje z plynnymi skladnikami.
    Uwielbiam Pani bloga, piekne, smaczne I przesliczne zdjecia:-) Dressing z avocado po prostu niebo w gebie:-))))
    Milego dnia

    Odpowiedz
    1. admin 24 czerwca 2016 o 12:08

      Moniko kochana już wszystko precyzuje 🙂 używam zawsze szklanek o pojemności 250 ml. Kochana proszę Cię zwracaj się do mnie po imieniu :*
      ps. dziękuję za miłe słowa

      Odpowiedz
  30. magda-lenka 21 czerwca 2016 o 09:57

    Pierwszy raz jestem tu u Ciebie i już Cię lubię za to czekoladowe cudo :)muszę wypróbować Twój przepis 🙂 Kingo, próbowałaś z karobem? Zakupi.lam niedawno i przymierzam się do niego jak pies do jeża 😀
    Zapraszam do mnie na bloga:)

    Odpowiedz
    1. admin 24 czerwca 2016 o 12:04

      Magdo bardzo bardzo się cieszę że ci się u mnie podoba 🙂 próbowałam karobu w innych wypiekach i sprawdza się świetnie jednak dodaje go mniej niż kakao

      Odpowiedz
  31. adam0006 20 czerwca 2016 o 21:30

    Witaj Kingo. Czy można na wierzch ciasta przed upieczeniem położyć truskawki ?

    Odpowiedz
    1. admin 20 czerwca 2016 o 22:53

      oczywiście że można 🙂

      Odpowiedz
      1. adam0006 20 czerwca 2016 o 23:33

        Bardzo dziękuję za odpowiedź kochana <3 a można zastąpić mąkę owsianą zwykłą pełnoziarnistą? Pozdrawiam

        Odpowiedz
  32. nata 20 czerwca 2016 o 21:12

    Cześć Kinga! Czy ta porcja czekolady na polewę to dodatkowa tabliczka? Czy ta już zawarta w przepisie? Którą czekoladę polecasz? Czy aby uniknąć chemicznych dodatków można zastąpić gotową czekoladę własną polewą (kakao, ksylitol, olej kokosowy, woda?)? Dzięki 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 20 czerwca 2016 o 22:55

      Natalio już poprawiłam przepis mianowicie dodałam składniki polewy także potrzebujemy dodatkowej tabliczki czekolady. oczywiście polewę można również przygotować tak jak piszesz. Co do czekolady to ja kupuję gorzką 74% w Lidlu – idealnie sprawdza się do wszystkich wypieków

      Odpowiedz
  33. martyna 20 czerwca 2016 o 21:03

    Witam,

    Czy zamiast cukru kokosowego można użyć zwykłego/trzcinowego?

    Odpowiedz
    1. admin 20 czerwca 2016 o 23:43

      tak ::)

      Odpowiedz
  34. Basia 20 czerwca 2016 o 17:51

    Jaka maka bezglutenowa moge zastapic make owsiana? Kokosowa? Migdalowa? Czy lepiej poprostu mixem mak bezglutenowych?

    Pozdrawiam?

    Odpowiedz
    1. Iwona C. 20 czerwca 2016 o 18:17

      Witam – z tego co wiem mąka owsiana jest bezglutenowa.

      Odpowiedz
    2. admin 20 czerwca 2016 o 23:44

      kokosowa ale wtedy połowa mniej, migdałowa 1:1, gryczana 1:1

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.