Chia Pudding Parfait

Tego wpisu właściwie nie miało być – to Wasze zaciekawienie skłoniło mnie aby go napisać. Kiedy na moim Instagramie opublikowałam zdjęcie przedstawiające moje kolorowe śniadanie wielu z Was pytało mnie jak ja to zrobiłam. Przepis nie miał się ukazać ponieważ powstał na bazie owocu który ciężko jest zdobyć – a ja lubię kiedy otrzymujecie ode mnie przepisy z dostępnych składników. Tym owocem jest pitaja z Kostaryki czyli smoczy owoc  o pięknym ciemnym, malinowym kolorze – jest ona słodsza od dostępnej na naszym rynku. Przepis który Wam poniżej podaję jest oryginałem tego co zrobiłam i co znajduje się na zdjęciu jednak podałam też modyfikację o dostępne u nas składniki.

Wyprzedzam też pytania gdzie zdobyłam tą odmianę – przywiozłam ją z Barcelony z targu – market la boqueria.

Zachwycona jestem jej kolorem i ciekawszym smakiem – czekam, aż na stałe będą pojawiać się w naszych sklepach. Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu na Chia Pudding Parfait  – ponieważ zjedzony na śniadanie dodaje mnóstwo energii na cały dzień.+

Ilość porcji1 porcja

 ¾ szklanki mleka migdałowego
 4 łyżki nasion chia
 1 banan
 ½ pitaji  z Kostaryki (smoczy owoc)*
 ½ kiwi
 1 łyżka łuskanych nasion konopi
 * można zamienić na dostępną pitaję z białym miąższem wtedy do masy należy dodać garść malin i borówek oraz odrobinę miodu lub syropu klonowego.

1

Noc wcześniej należy wymieszać mleko z nasionami chia i włożyć do lodówki.

2

Rano oddzielamy połowę masy z chia i miksujemy ją z owocem pitaji oraz bananem do uzyskania jednolitej konsystencji - w przypadku użycia odmiany pitaji z białym miąższem należy oprócz tego zmiksować ją wraz z bananem, jagodami i malinami oraz syropem klonowym.

3

Do wysokiej szklanki wykładać na przemian pudding chia, pudding z pitają. Udekorować kiwi i łuskanymi nasionami konopi.

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

 ¾ szklanki mleka migdałowego
 4 łyżki nasion chia
 1 banan
 ½ pitaji  z Kostaryki (smoczy owoc)*
 ½ kiwi
 1 łyżka łuskanych nasion konopi
 * można zamienić na dostępną pitaję z białym miąższem wtedy do masy należy dodać garść malin i borówek oraz odrobinę miodu lub syropu klonowego.

Przygotowanie

1

Noc wcześniej należy wymieszać mleko z nasionami chia i włożyć do lodówki.

2

Rano oddzielamy połowę masy z chia i miksujemy ją z owocem pitaji oraz bananem do uzyskania jednolitej konsystencji - w przypadku użycia odmiany pitaji z białym miąższem należy oprócz tego zmiksować ją wraz z bananem, jagodami i malinami oraz syropem klonowym.

3

Do wysokiej szklanki wykładać na przemian pudding chia, pudding z pitają. Udekorować kiwi i łuskanymi nasionami konopi.

Notes

Chia Pudding Parfait

(Wyświetlono 1 858 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)