Chia Pudding Parfait

Tego wpisu właściwie nie miało być – to Wasze zaciekawienie skłoniło mnie aby go napisać. Kiedy na moim Instagramie opublikowałam zdjęcie przedstawiające moje kolorowe śniadanie wielu z Was pytało mnie jak ja to zrobiłam. Przepis nie miał się ukazać ponieważ powstał na bazie owocu który ciężko jest zdobyć – a ja lubię kiedy otrzymujecie ode mnie przepisy z dostępnych składników. Tym owocem jest pitaja z Kostaryki czyli smoczy owoc  o pięknym ciemnym, malinowym kolorze – jest ona słodsza od dostępnej na naszym rynku. Przepis który Wam poniżej podaję jest oryginałem tego co zrobiłam i co znajduje się na zdjęciu jednak podałam też modyfikację o dostępne u nas składniki.

Wyprzedzam też pytania gdzie zdobyłam tą odmianę – przywiozłam ją z Barcelony z targu – market la boqueria.

Zachwycona jestem jej kolorem i ciekawszym smakiem – czekam, aż na stałe będą pojawiać się w naszych sklepach. Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu na Chia Pudding Parfait  – ponieważ zjedzony na śniadanie dodaje mnóstwo energii na cały dzień.+

Ilość porcji1 porcja

 ¾ szklanki mleka migdałowego
 4 łyżki nasion chia
 1 banan
 ½ pitaji  z Kostaryki (smoczy owoc)*
 ½ kiwi
 1 łyżka łuskanych nasion konopi
 * można zamienić na dostępną pitaję z białym miąższem wtedy do masy należy dodać garść malin i borówek oraz odrobinę miodu lub syropu klonowego.

1

Noc wcześniej należy wymieszać mleko z nasionami chia i włożyć do lodówki.

2

Rano oddzielamy połowę masy z chia i miksujemy ją z owocem pitaji oraz bananem do uzyskania jednolitej konsystencji - w przypadku użycia odmiany pitaji z białym miąższem należy oprócz tego zmiksować ją wraz z bananem, jagodami i malinami oraz syropem klonowym.

3

Do wysokiej szklanki wykładać na przemian pudding chia, pudding z pitają. Udekorować kiwi i łuskanymi nasionami konopi.

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

 ¾ szklanki mleka migdałowego
 4 łyżki nasion chia
 1 banan
 ½ pitaji  z Kostaryki (smoczy owoc)*
 ½ kiwi
 1 łyżka łuskanych nasion konopi
 * można zamienić na dostępną pitaję z białym miąższem wtedy do masy należy dodać garść malin i borówek oraz odrobinę miodu lub syropu klonowego.

Przygotowanie

1

Noc wcześniej należy wymieszać mleko z nasionami chia i włożyć do lodówki.

2

Rano oddzielamy połowę masy z chia i miksujemy ją z owocem pitaji oraz bananem do uzyskania jednolitej konsystencji - w przypadku użycia odmiany pitaji z białym miąższem należy oprócz tego zmiksować ją wraz z bananem, jagodami i malinami oraz syropem klonowym.

3

Do wysokiej szklanki wykładać na przemian pudding chia, pudding z pitają. Udekorować kiwi i łuskanymi nasionami konopi.

Chia Pudding Parfait

(Wyświetlono 399 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

13 komentarzy

  1. Avatar Marzena 6 listopada 2017 o 12:37

    Czy zamiast pitaji można użyć truskawek lub borówek. Kolor nie będzie taki ale zawsze.

    1. admin admin 6 listopada 2017 o 17:56

      tak można 🙂

  2. Avatar Basiq 28 sierpnia 2017 o 23:19

    Wiecie dlaczego ten pudding jest boski? Bo jest RÓŻOWY!?

    1. admin admin 1 września 2017 o 17:12

      🙂

  3. Avatar marysia 17 lutego 2017 o 16:55

    Jakie piękne kolory! Chyba pokocham zdrowe śniadanka/desery 😀

  4. Avatar Eliza 3 lutego 2017 o 22:49

    Wygląda po prostu niesamowicie! Musi być przepyszne 🙂

    1. admin admin 4 lutego 2017 o 10:41

      🙂

  5. Avatar Czacza 2 lutego 2017 o 16:30

    Och, doskonale! Wielkie podziękowania za przepis i dawkę ślicznych zdjęć <3

    1. admin admin 4 lutego 2017 o 10:45

      bardzo mi miło 🙂 dzieki za miłe słowo :*

  6. Avatar Jula 2 lutego 2017 o 14:56

    Pycha kocham twoje przepisy??#Kingaparuzel

    1. admin admin 4 lutego 2017 o 10:50

      Jula a ja kocham takich czytelników jak TY! dziękuję :*

  7. Avatar kasia 2 lutego 2017 o 14:11

    fajny przepis, tylko problem skąd wziąć pitaję 😉

    1. admin admin 4 lutego 2017 o 10:51

      Pitaję – zwykłą mozna kupić np. w Lidlu

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *