Najlepszy chłodnik z botwinki

W te upały sięgam tyko po orzeźwiające, lekkie dania i napoje.  W lodówce chłodzą się zdrowe lemoniady i  galaretki na popołudnie, na obiad czeka cały dzbanek fantastycznego chłodnika. Najlepszej zupy na upały w najpiękniejszym na świecie kolorze! Uwielbiamy jej smak podkręcony chrzanem i czosnkiem. Moja wersja ponad to wzbogacona jest o seler naciowy i rzodkiewkę, wy możecie spróbować i dodać zielony ogórek. Często przygotowuję ten chłodnik jako przystawkę przed grillowaniem – podaję go wtedy w szklaneczkach z szaszłykami z przepiórczych jajek i koktajlowych pomidorków.

Uciekam teraz do kuchni przygotowywać lodowe specjały 🙂

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania15 minutCałkowity czas8 godziny

 1 pęczek botwinki
 1 pęczek koperku
 1 pęczek szczypiorku
 1 pęczek rzodkiewki
 1 sok z ½ cytryny
 1 łyżeczka chrzanu
 1 łodyga selera naciowego
 2 ząbki czosnku
 1 bulion warzywny lub woda
 1 l kefiru
 sól i pieprz do smaku

1

Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać wraz z posiekanymi drobno liśćmi botwinki do garnka.

2

Całość zalać bulionem warzywnym lub wodą - tyle aby przykryć botwinkę. Gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.

3

Do wystudzonej botwinki wraz z płynem dodać kefir, posiekany koperek i szczypiorek, pokrojony w cienkie plastry seler naciowy oraz starte na tarce rzodkiewki, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę chrzanu.

4

Całość doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Chłodnik podawać mocno schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.

Wartości odżywcze

8 porcji

Serving size

Składniki

 1 pęczek botwinki
 1 pęczek koperku
 1 pęczek szczypiorku
 1 pęczek rzodkiewki
 1 sok z ½ cytryny
 1 łyżeczka chrzanu
 1 łodyga selera naciowego
 2 ząbki czosnku
 1 bulion warzywny lub woda
 1 l kefiru
 sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać wraz z posiekanymi drobno liśćmi botwinki do garnka.

2

Całość zalać bulionem warzywnym lub wodą - tyle aby przykryć botwinkę. Gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.

3

Do wystudzonej botwinki wraz z płynem dodać kefir, posiekany koperek i szczypiorek, pokrojony w cienkie plastry seler naciowy oraz starte na tarce rzodkiewki, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę chrzanu.

4

Całość doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Chłodnik podawać mocno schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.

Notes

Najlepszy chłodnik z botwinki

 

(Wyświetlono 51 065 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)