Placuszki z kaszy gryczanej – dieta

Początki są ciężkie ale przynajmniej w kuchni tego nie odczuwam. Oczywiście uległam pokusom jednak spora dawka ruchu sprawia, że mam mniejsze wyrzuty sumienia. Dzisiejsza  propozycja to fajny pomysł jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska. Można ją modyfikować, smakuje świetnie na zimno i ciepło. Jestem fanką kaszy i wszelkiego rodzaju ryb także dla mnie to połączenie jest genialne.
Zapraszam:)

Smacznego:)

Ilość porcji5 porcji

 1 woreczek kaszy gryczanej
 2 łyżki tartego parmezanu
 1 jajko
 2  łyżki koperku
 2 łyżki maki pszennej razowej lub otrąb pszennych (można też użyć zwykłej pszennej jednak nie jest to wskazane dla osób na diecie:) )
 sól i pieprz
Dodatki:
 łosoś wędzony
 koperek
 orzeszki piniowe
 krem balsamiczny

1

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić.

2

W misce wymieszać kasze, jajko, koperek, mąkę, ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3

Powstałą masę z kaszy wykładać łyżką  na rozgrzaną patelnie teflonową i smażyć po ok 3 min z każdej strony.

4

Placuszki można podawać z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym, gotowana piersią kurczaka lub warzywami.

Wartości odżywcze

Porcji 5

Składniki

 1 woreczek kaszy gryczanej
 2 łyżki tartego parmezanu
 1 jajko
 2  łyżki koperku
 2 łyżki maki pszennej razowej lub otrąb pszennych (można też użyć zwykłej pszennej jednak nie jest to wskazane dla osób na diecie:) )
 sól i pieprz
Dodatki:
 łosoś wędzony
 koperek
 orzeszki piniowe
 krem balsamiczny

Przygotowanie

1

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić.

2

W misce wymieszać kasze, jajko, koperek, mąkę, ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3

Powstałą masę z kaszy wykładać łyżką  na rozgrzaną patelnie teflonową i smażyć po ok 3 min z każdej strony.

4

Placuszki można podawać z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym, gotowana piersią kurczaka lub warzywami.

Placuszki z kaszy gryczanej – dieta
(Wyświetlono 152 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Avatar Justyna 16 listopada 2017 o 11:12

    Kingo mam pytanie. Czy smaży się je bez tłuszczu i czy ewentualnie mogę je upiec w piekarniku?

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 22:57

      tak – ja smażę je bez tłuszczu na patelni teflonowej, oczywiście możesz je też upiec w piekarniku 180 C ok 10 minut

  2. Avatar AniaS 15 czerwca 2017 o 16:51

    Pycha Kingo!!! Właśnie zrobiłam je na obiad aby towarzyszyły łososiowi w truskawkach. Oba przepisy są genialne, a razem smakują niebiańsko ?

  3. Avatar AniaS 6 czerwca 2017 o 16:01

    To kolejny Twój wspaniały przepis Kingo ? Nie miałam kaszy gryczanej więc użyłam mieszanki kasz:pszenicy spęcznionej i komosy ryżowej; nie miałam parmezanu więc użyłam sera wędzonego i podałam je z białym serkiem i wędzonym węgorzem – zniknęły w mgnieniu oka!
    Bo Twoje przepisy Takie są Kingo – bazą dla wspaniałego gotowania.
    Jeszcze raz serdecznie Ci dziękuję ?

  4. Avatar Agata 2 czerwca 2017 o 20:14

    Czy same placuszki mogę przygotować dzien wcześniej a następnego dnia uzupełnić o dodatki?
    Dziekuje i pozdrawiam

    1. Avatar AniaS 17 czerwca 2017 o 19:52

      Możesz, ja tak zrobiłam i nie straciły nic ani na konsystencji ani w smaku. Podgrzałam je w mikrofali i też im to nie zaszkodziło ?

  5. Avatar Agata 2 czerwca 2017 o 20:11

    Czy jeśli same placuszki zrobie dzien wcześniej będzie tez dobrze? A na drugi dzien dołożę dodatki
    Pozdr

    1. admin admin 8 czerwca 2017 o 11:01

      będzie ok 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *