Z każdej podróży z utęsknieniem wracam do domu. Godzina nie gra roli – walizki rozpakowuję natychmiast. W ekspresowym tempie przygotowuję pranie, herbatę i rosół. Tak bardzo chcę poczuć się jakbym w ogóle nie wyjeżdżała.
W tym roku ciągle żyję na walizkach – do perfekcji opanowałam pakowanie i rozpakowywanie, planowanie zaopatrzenia lodówki tzn. co ma w niej być kiedy nasze powroty są w nocy, kiedy wyjazd jest dłuższy niż 2, 3 dni.
Działam jak doskonale zaprogramowany robot – teraz wszystko przychodzi mi z zaskakującą łatwością.
Wiecie co dla mnie jest chwilą relaksu, totalnego odpoczynku? Chwila w której bloguję. Kiedy zasiadam przed komputerem i po prostu tworzę. Uwielbiam dla Was gotować, skaczę z radości kiedy widzę komentarz pod postem, uśmiecham się do siebie kiedy zobaczę zdjęcie mojego przepisu w waszym wykonaniu. Ahhhh tego się nie da opisać słowami! To miejsce to mój drugi dom, a Wy jego najważniejszą częścią :*
Dziś dla Was coś absolutnie wyjątkowego – brownie na jogurcie. Ekstremalnie czekoladowe, zdrowe i ekspresowe.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół.
Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem koksowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.
Do masy czekoladowej dodać jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać.
Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Dodać do masy dowolne dodatki np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady z 1 łyżką oleju kokosowego i 1 łyżką miodu.
używam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przepisie jogurt musi być gęsty.
jeżeli używasz jogurtu zwykłego pozostaw go na sitku wyłożonym gazą na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem przepisu
15 porcji
- Amount per serving
- Kalorie165
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 9.4g13%
- Cholesterol 2mg1%
- Sód 126mg6%
- Węglowodany 18.9g7%
- Białko 1.8g
- Potas 53mg2%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół.
Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem koksowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.
Do masy czekoladowej dodać jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać.
Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Dodać do masy dowolne dodatki np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady z 1 łyżką oleju kokosowego i 1 łyżką miodu.
używam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przepisie jogurt musi być gęsty.
jeżeli używasz jogurtu zwykłego pozostaw go na sitku wyłożonym gazą na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem przepisu
Notes