Brownie na jogurcie

Z każdej podróży z utęsknieniem wracam do domu. Godzina nie gra roli – walizki rozpakowuję natychmiast. W ekspresowym tempie przygotowuję pranie, herbatę i rosół. Tak bardzo chcę poczuć się jakbym w ogóle nie wyjeżdżała.

W tym roku ciągle żyję na walizkach – do perfekcji opanowałam pakowanie i rozpakowywanie, planowanie zaopatrzenia lodówki tzn. co ma w niej być kiedy nasze powroty są w nocy, kiedy wyjazd jest dłuższy niż 2, 3 dni.

Działam jak doskonale zaprogramowany robot – teraz wszystko przychodzi mi z zaskakującą łatwością.

Wiecie co dla mnie jest chwilą relaksu, totalnego odpoczynku? Chwila w której bloguję. Kiedy zasiadam przed komputerem i po prostu tworzę. Uwielbiam dla Was gotować, skaczę z radości kiedy widzę komentarz pod postem, uśmiecham się do siebie kiedy zobaczę zdjęcie mojego przepisu w waszym wykonaniu. Ahhhh tego się nie da  opisać słowami! To miejsce to mój drugi dom, a Wy  jego najważniejszą częścią :*

Dziś dla Was coś absolutnie wyjątkowego – brownie na jogurcie. Ekstremalnie czekoladowe, zdrowe i ekspresowe.

Ilość porcji15 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas40 minut

 170 g gorzkiej czekolady 70% (ok 1½ szklanki)
 ¼ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego
 1 szklanka jogurtu naturalnego (ważne aby nie był zbyt płynny!)
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ szklanki cukru kokosowego
 ¾ szklanki mąki owsianej
 1 szczypta soli
Składniki na polewę:
 1 tabliczka czekolady gorzkiej
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka miodu

1

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół.

2

Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem koksowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.

3

Do masy czekoladowej dodać jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać.

4

Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Dodać do masy dowolne dodatki np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

Ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady z 1 łyżką oleju kokosowego i 1 łyżką miodu.

Uwaga!
7

używam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przepisie jogurt musi być gęsty.

8

jeżeli używasz jogurtu zwykłego pozostaw go na sitku wyłożonym gazą na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem przepisu

Wartości odżywcze

15 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie165
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9.4g13%
Cholesterol 2mg1%
Sód 126mg6%
Węglowodany 18.9g7%
Białko 1.8g

Potas 53mg2%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 170 g gorzkiej czekolady 70% (ok 1½ szklanki)
 ¼ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego
 1 szklanka jogurtu naturalnego (ważne aby nie był zbyt płynny!)
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ szklanki cukru kokosowego
 ¾ szklanki mąki owsianej
 1 szczypta soli
Składniki na polewę:
 1 tabliczka czekolady gorzkiej
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka miodu

Przygotowanie

1

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół.

2

Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem koksowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.

3

Do masy czekoladowej dodać jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać.

4

Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Dodać do masy dowolne dodatki np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

Ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady z 1 łyżką oleju kokosowego i 1 łyżką miodu.

Uwaga!
7

używam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przepisie jogurt musi być gęsty.

8

jeżeli używasz jogurtu zwykłego pozostaw go na sitku wyłożonym gazą na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem przepisu

Notes

Brownie na jogurcie

 

 

(Wyświetlono 11 779 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)