W Nowy Rok witam Was ulubionym deserem mojej siostry – sticky rice. To kremowy kleisty ryż pływający w aromatycznym mleku kokosowym podany obowiązkowo z mango. Danie ma swoje korzenie w Tajlandii i właśnie stamtąd pochodzi ta receptura. Najważniejszy w tym przepisie jest ryż to specjalna odmiana krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego zwanego również jako ryż kleisty, słodki lub „glutinous rice”. Ryż ten po ugotowaniu jest bardzo lepki. To danie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Wzbogaca je soczyste mango ale z powodzeniem można użyć ananasa.
Ryż kleisty przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na minimum 2 godziny najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ryż ugotować na parze przez 20 minut. (Ja zazwyczaj gotuję go w parowarze. Misę wykładam pieluchą tetrową).
W czasie kiedy ryż się gotuje do rondla wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę i sok ½ limonki, szczyptę soli, cukier oraz przeciętą w pół laskę wanilii. Całość zagotować. Usunąć laskę wanilii.
Ugotowany ryż przełożyć do miski i zalać doprawionym mlekiem kokosowym. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Każdą miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę pod ręcznik lub koc aby ryż wchłonął cały płyn.
Przed podaniem obrać mango pokroić je w plastry i udekorować nim oraz listkami mięty przygotowany ryż.
kleisty ryż można zastąpić ryżem do sushi lub odmianą arborio do risotto jednak zdecydowanie polecam poszukać tzw. sticky rice lub glutinous rice
cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokoswej lub ksylitolem
Porcji 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 169
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 0.33g1%
- Węglowodany 36.7g13%
- Białko 3.51g8%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Ryż kleisty przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na minimum 2 godziny najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ryż ugotować na parze przez 20 minut. (Ja zazwyczaj gotuję go w parowarze. Misę wykładam pieluchą tetrową).
W czasie kiedy ryż się gotuje do rondla wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę i sok ½ limonki, szczyptę soli, cukier oraz przeciętą w pół laskę wanilii. Całość zagotować. Usunąć laskę wanilii.
Ugotowany ryż przełożyć do miski i zalać doprawionym mlekiem kokosowym. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Każdą miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę pod ręcznik lub koc aby ryż wchłonął cały płyn.
Przed podaniem obrać mango pokroić je w plastry i udekorować nim oraz listkami mięty przygotowany ryż.
kleisty ryż można zastąpić ryżem do sushi lub odmianą arborio do risotto jednak zdecydowanie polecam poszukać tzw. sticky rice lub glutinous rice
cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokoswej lub ksylitolem
Hej, super że umieściłaś tu ten przepis. Niecały miesiąc temu miałem okazję zjeść ten deser w Tajlandii i się zakochałem. Mam tylko obawy czy marketowe mango mnie zachwyci jak już próbowałem go tam. Różnica w smaku jest przeogromna… Zastanawiam się nad zastąpieniem świeżego mango takim już pokrojonym z puszki? Myślisz, że będzie zbrodnia?
Fajny przepis, muszę koniecznie go wypróbować. Wygląda na bardzo smaczne danie.
jest super – polecam spróbować 🙂
Czy można w tym przepisie użyć ryżu do sushi, np. taki z Lidla z tygodnia azjatyckiego?
tak mozna 🙂
Zrobiłam, ale z czarnym ryżem i… zakochałam się. Dziękuję <3
aaaaaa z czarnym ryżem jest boskie! – też kiedyś robiłam!
Kingo kochana, wiem , że to jest blog kulinarny przede wszystkim , ale nie mam gdzie Ciebie o to zapytać, czy mogłabyś zdradzić co nakładasz na buzię, tzn jaki puder lub podkład czy bronzer, że zawsze masz tak śliczną cerę o pięknym odcieniu i czym malujesz brwi? Będę wdzięczna za odp.
Marto na twarz nakładam tylko krem z Tołpy +30 oraz puder taki
http://www.sephora.pl/Makijaz/Cera/Pudry-Brazujace/Terracotta-Light-Swietlisty-puder-brazujacy-do-twarzy/P770094?skuId=246212&LGWCODE=246212;93143;3577&cm_mmc=Search_Search_Google_PLA_
jest bardzo wydajny bo mam już go ponad 2 lata i jeszcze na pewnosgtarczy mi na kolejne 2 🙂
brwi maluję żelem z Inglota – w linku zdjęcie http://2.bp.blogspot.com/-zfDZglbz8oc/VY1TSZWxUnI/AAAAAAAANJA/CDh_la6J9jc/s1600/h.png
Pisałam do Ciebie Kingo e-maila w dniu 1 stycznia na adres kinga@kingaparuzel.pl prośbę o poradę w temacie tart. Czy mogłabym liczyć na odpowiedz?
pozdrawiam
Iwona oczywiście jednak nic nie dostałam. Proszę wyślij ją jeszcze raz.
Hej Kinga wysłałam ja raz jeszcze, dziękuję
A jesli nie moge ugotowac na parze?jaka jest inna metoda?
Najlepiej na garnek z wodą nałożyć pieluchę tetrową lub ściereczkę, zabezpieczyć gumką. Na tkaninę wyłożyć ryż i przykryć z góry miską.
Jest przepyszne ale nie upierałbym się na mango czy nawet anansie.
Lokalnie przyrządzane potrawy na wyspach to często sticky rice z bananem a nawet jajkiem.
Tak czy owak warte spróbowania.
pokaze Pani jaki ryż używa? albo z jakiej firmy?
nazwa to: white glutinous rice golden phoenix proszęzobaczyć zdjęcie w linku poniżej
http://www.oriental.com.au/assets/media/product_images/large/CGPGR1.jpg
kupiony w Kuchniach Świata za 13,90 zł za 1kg