Zupa z pieczonych batatów

Uwielbiam zupy – zresztą to wiecie:) Już w niedzielę ruszył mój program  Z.U.P.A 2 na kanale Kuchnia+. Zapraszam Was w każdą niedzielę o 17.15 będzie mi miło Was spotkać i podzielić się zupełnie nowymi przepisami, których nie ma na blogu.  Zdecydowanie moimi faworytami są zupy kremy z pieczonych warzyw. Mam dla Was mój nowy wynalazek, który co prawda nie wygrał „smacznej bitwy” (dla osób, które nie wiedzą o co chodzi – odsyłam na moją stronę FB) ale musiał się znaleźć wśród wyróżnionych przepisów – to zupa krem z pieczonych batatów z avokado. Kiedy widzę w sklepie bataty zawsze znajdują się w moim koszyku. Te warzywa są cudowne. Niskokaloryczne, zdrowe, o wyjątkowym smaku. Po takim posiłku jestem długo syta i szczęśliwa bo  lubię dobrze zjeść 🙂

Post użytkownika Kinga Paruzel.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 3 bataty
 1 czerwona papryka
 1 główka czosnku
 1 szalotka
 750 ml bulionu drobiowego
 1 szczypta chili mielonego
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 sól i pieprz
 1 avokado
 1 limonka
 1 szczypiorek
 1 łyżka oleju rzepakowego.

1

W piekarniku nagrzanym do 200 C piec w brytfance przez 45 minut bataty, paprykę i przeciętą na pół główkę czosnku. Wyjąć i ostudzić.

2

Ostudzone warzywa obrać ze skóry, podpieczony czosnek wycisnąć z łupin.

3

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przygotowany czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać koncentrat pomidorowy, bataty i paprykę, całość smażyć jeszcze 2 minuty i zalać bulionem .

4

Zupę gotować 10 minut na małym ogniu, a następnie blednować na krem. Doprawić szczyptą mielonego chili oraz solą i pieprzem. Do zupy dodać skórkę startą z limonki.

5

Dojrzale avokado przekroić w pół, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i posypać solą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszać.

6

Gorącą zupę podawać z zimnym avokado.

Składniki

 3 bataty
 1 czerwona papryka
 1 główka czosnku
 1 szalotka
 750 ml bulionu drobiowego
 1 szczypta chili mielonego
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 sól i pieprz
 1 avokado
 1 limonka
 1 szczypiorek
 1 łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie

1

W piekarniku nagrzanym do 200 C piec w brytfance przez 45 minut bataty, paprykę i przeciętą na pół główkę czosnku. Wyjąć i ostudzić.

2

Ostudzone warzywa obrać ze skóry, podpieczony czosnek wycisnąć z łupin.

3

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przygotowany czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać koncentrat pomidorowy, bataty i paprykę, całość smażyć jeszcze 2 minuty i zalać bulionem .

4

Zupę gotować 10 minut na małym ogniu, a następnie blednować na krem. Doprawić szczyptą mielonego chili oraz solą i pieprzem. Do zupy dodać skórkę startą z limonki.

5

Dojrzale avokado przekroić w pół, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i posypać solą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszać.

6

Gorącą zupę podawać z zimnym avokado.

Zupa z pieczonych batatów
(Wyświetlono 3 054 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

11 komentarzy

  1. Sara 19 maja 2018 o 11:09

    Na ile porcji jest ten przepis?

    Odpowiedz
    1. admin 22 maja 2018 o 19:42

      4-5 porcji

      Odpowiedz
  2. Marta 18 stycznia 2017 o 14:14

    Moj dzisiejszy obiad 🙂 Dodalam do niego makaron, bo myslalam sobie,ze taki krem pewnie nie bedzie za bardzo syty, ledwo dokonczylam porcje 😉 awokado bylo tu swietnym pomyslem, doskonale sie wpasowalo. Przepyszne!!

    Odpowiedz
    1. admin 19 stycznia 2017 o 09:50

      Bardzo się cieszę że wypróbowałaś przepis – dzięki :*

      Odpowiedz
  3. Kinga 14 listopada 2014 o 17:16

    Pyszny krem 🙂 zrobiłam tylko drobną modyfikację, bo pół awokado zblendowałam z pozostałymi składnikami, dzięki czemu zupa była jeszcze gładsza. Polecam!

    Odpowiedz
    1. admin 14 listopada 2014 o 22:11

      bardzo się cieszę:) dziękuję za wypróbowanie :*

      Odpowiedz
  4. Gawin 14 listopada 2014 o 11:45

    Witam.Ziemniaki pięć z termo obiegiem czy bez ?

    Odpowiedz
    1. admin 14 listopada 2014 o 22:11

      jeżeli z termoobiegiem to zaniżamy temperaturę o 10 C. Ja piekłam z funkcją góra-dół

      Odpowiedz
  5. AB 7 listopada 2014 o 21:56

    Dziękuję! Jutro robię 😀
    A baty pokroić w plasterki przed smażeniem?

    Odpowiedz
    1. admin 7 listopada 2014 o 22:35

      bataty należy w całości piec w piekarniku, potem jak przestygną obrać je i można pokroić w kostkę

      Odpowiedz
      1. AB 17 listopada 2014 o 13:20

        Jest przepyszna! Polecam 🙂

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.