Zupa z pieczonych batatów

Uwielbiam zupy – zresztą to wiecie:) Już w niedzielę ruszył mój program  Z.U.P.A 2 na kanale Kuchnia+. Zapraszam Was w każdą niedzielę o 17.15 będzie mi miło Was spotkać i podzielić się zupełnie nowymi przepisami, których nie ma na blogu.  Zdecydowanie moimi faworytami są zupy kremy z pieczonych warzyw. Mam dla Was mój nowy wynalazek, który co prawda nie wygrał „smacznej bitwy” (dla osób, które nie wiedzą o co chodzi – odsyłam na moją stronę FB) ale musiał się znaleźć wśród wyróżnionych przepisów – to zupa krem z pieczonych batatów z avokado. Kiedy widzę w sklepie bataty zawsze znajdują się w moim koszyku. Te warzywa są cudowne. Niskokaloryczne, zdrowe, o wyjątkowym smaku. Po takim posiłku jestem długo syta i szczęśliwa bo  lubię dobrze zjeść 🙂

Post użytkownika Kinga Paruzel.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 3 bataty
 1 czerwona papryka
 1 główka czosnku
 1 szalotka
 750 ml bulionu drobiowego
 1 szczypta chili mielonego
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 sól i pieprz
 1 avokado
 1 limonka
 1 szczypiorek
 1 łyżka oleju rzepakowego.

1

W piekarniku nagrzanym do 200 C piec w brytfance przez 45 minut bataty, paprykę i przeciętą na pół główkę czosnku. Wyjąć i ostudzić.

2

Ostudzone warzywa obrać ze skóry, podpieczony czosnek wycisnąć z łupin.

3

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przygotowany czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać koncentrat pomidorowy, bataty i paprykę, całość smażyć jeszcze 2 minuty i zalać bulionem .

4

Zupę gotować 10 minut na małym ogniu, a następnie blednować na krem. Doprawić szczyptą mielonego chili oraz solą i pieprzem. Do zupy dodać skórkę startą z limonki.

5

Dojrzale avokado przekroić w pół, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i posypać solą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszać.

6

Gorącą zupę podawać z zimnym avokado.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 3 bataty
 1 czerwona papryka
 1 główka czosnku
 1 szalotka
 750 ml bulionu drobiowego
 1 szczypta chili mielonego
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 sól i pieprz
 1 avokado
 1 limonka
 1 szczypiorek
 1 łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie

1

W piekarniku nagrzanym do 200 C piec w brytfance przez 45 minut bataty, paprykę i przeciętą na pół główkę czosnku. Wyjąć i ostudzić.

2

Ostudzone warzywa obrać ze skóry, podpieczony czosnek wycisnąć z łupin.

3

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przygotowany czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać koncentrat pomidorowy, bataty i paprykę, całość smażyć jeszcze 2 minuty i zalać bulionem .

4

Zupę gotować 10 minut na małym ogniu, a następnie blednować na krem. Doprawić szczyptą mielonego chili oraz solą i pieprzem. Do zupy dodać skórkę startą z limonki.

5

Dojrzale avokado przekroić w pół, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i posypać solą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszać.

6

Gorącą zupę podawać z zimnym avokado.

Notes

Zupa z pieczonych batatów
(Wyświetlono 3 408 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)