Batony kokosowe

Każdy zna klasyczną wersję Bounty – to kokosowy baton oblany czekoladą. Dziś przedstawiam Wam moją wersję – zdrowszą i smaczniejszą! Kolejny przepis który nie wymaga pieczenia a przygotowuje się ekspresowo. Moje batony oblałam gorzką czekoladą i posypałam pyłkiem liofilizowanej truskawki – nadaje ona dodatkowy, przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Jak zwykle polecam 🙂

 

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas20 minut

 2 szklanki wiórek kokosowych
 ¼ szklanki roztopionego oleju koksowego
 ¼ szklanki miodu
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 50 g czekolady 70%
 2 truskawki lioflizowane

1

Wiórki kokosowe, szczyptę soli rozdrobnić za pomocą blendera (około 1 minuty).

2

Olej koksowy roztopić (lekko przestudzić ), a następnie dodać go wraz z miodem i ekstraktem do zmiksowanych wiórek. Całość ponownie zmiksować przez 3 minuty, aż powstanie jednolita masa.

3

Masę kokosową przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia lub zwinąć w w folię spożywczą formując rulon i włożyć na godzinę do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalnika).

4

Wyjąć z lodówki i pokroić w dowolne kształty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotowe batony polać czekoladą i udekorować pyłkiem truskawkowym powstałym poprzez rozcieranie w moździerzu liofilizowanych truskawek.

5

UWAGA: wersja dla VEGAN - miód zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym

Wartości odżywcze

8 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie196
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 18g24%
Sód 79mg4%
Węglowodany 13.8g6%
Białko 1.3g

Potas 122mg3%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 szklanki wiórek kokosowych
 ¼ szklanki roztopionego oleju koksowego
 ¼ szklanki miodu
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 50 g czekolady 70%
 2 truskawki lioflizowane

Przygotowanie

1

Wiórki kokosowe, szczyptę soli rozdrobnić za pomocą blendera (około 1 minuty).

2

Olej koksowy roztopić (lekko przestudzić ), a następnie dodać go wraz z miodem i ekstraktem do zmiksowanych wiórek. Całość ponownie zmiksować przez 3 minuty, aż powstanie jednolita masa.

3

Masę kokosową przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia lub zwinąć w w folię spożywczą formując rulon i włożyć na godzinę do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalnika).

4

Wyjąć z lodówki i pokroić w dowolne kształty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotowe batony polać czekoladą i udekorować pyłkiem truskawkowym powstałym poprzez rozcieranie w moździerzu liofilizowanych truskawek.

5

UWAGA: wersja dla VEGAN - miód zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym

Notes

Batony kokosowe
(Wyświetlono 3 826 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)