Sticky rice z mango

W Nowy Rok witam Was ulubionym deserem mojej siostry – sticky rice. To kremowy kleisty ryż pływający w aromatycznym mleku kokosowym podany obowiązkowo z mango. Danie ma swoje korzenie w Tajlandii i właśnie stamtąd pochodzi ta receptura. Najważniejszy w tym przepisie jest ryż to specjalna odmiana krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego zwanego również jako ryż kleisty, słodki lub „glutinous rice”. Ryż  ten po ugotowaniu  jest bardzo lepki. To danie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Wzbogaca je soczyste mango ale z powodzeniem można użyć ananasa.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 godziny

 1 szklanka ryżu kleistego
 1 puszka mleka koksowego
 1 limonka
 4 łyżki cukru pudru z trzciny cukrowej
 1 laska wanilii
 1 mango
 listki mięty
 szczypta różowej soli

1

Ryż kleisty przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na minimum  2 godziny najlepiej na całą noc.

2

Po tym czasie ryż ugotować na parze przez 20 minut. (Ja zazwyczaj gotuję go w parowarze. Misę wykładam pieluchą tetrową).

3

W czasie kiedy ryż się gotuje do rondla wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę i sok ½ limonki, szczyptę soli, cukier oraz przeciętą w pół laskę wanilii. Całość zagotować. Usunąć laskę wanilii.

4

Ugotowany ryż przełożyć do miski i zalać doprawionym mlekiem kokosowym. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Każdą miskę przykryć  folią spożywczą i włożyć na godzinę pod ręcznik lub koc aby ryż wchłonął cały płyn.

5

Przed podaniem obrać mango pokroić je w plastry i udekorować nim oraz listkami mięty przygotowany ryż.

Możliwości:
6

kleisty ryż można zastąpić ryżem do sushi lub odmianą arborio do risotto jednak zdecydowanie polecam poszukać tzw. sticky rice lub glutinous rice

7

cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokoswej lub ksylitolem

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie169
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 0.33g1%
Węglowodany 36.7g14%
Białko 3.51g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 szklanka ryżu kleistego
 1 puszka mleka koksowego
 1 limonka
 4 łyżki cukru pudru z trzciny cukrowej
 1 laska wanilii
 1 mango
 listki mięty
 szczypta różowej soli

Przygotowanie

1

Ryż kleisty przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na minimum  2 godziny najlepiej na całą noc.

2

Po tym czasie ryż ugotować na parze przez 20 minut. (Ja zazwyczaj gotuję go w parowarze. Misę wykładam pieluchą tetrową).

3

W czasie kiedy ryż się gotuje do rondla wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę i sok ½ limonki, szczyptę soli, cukier oraz przeciętą w pół laskę wanilii. Całość zagotować. Usunąć laskę wanilii.

4

Ugotowany ryż przełożyć do miski i zalać doprawionym mlekiem kokosowym. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Każdą miskę przykryć  folią spożywczą i włożyć na godzinę pod ręcznik lub koc aby ryż wchłonął cały płyn.

5

Przed podaniem obrać mango pokroić je w plastry i udekorować nim oraz listkami mięty przygotowany ryż.

Możliwości:
6

kleisty ryż można zastąpić ryżem do sushi lub odmianą arborio do risotto jednak zdecydowanie polecam poszukać tzw. sticky rice lub glutinous rice

7

cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokoswej lub ksylitolem

Notes

Sticky rice z mango

 

(Wyświetlono 15 978 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)