W Nowy Rok witam Was ulubionym deserem mojej siostry – sticky rice. To kremowy kleisty ryż pływający w aromatycznym mleku kokosowym podany obowiązkowo z mango. Danie ma swoje korzenie w Tajlandii i właśnie stamtąd pochodzi ta receptura. Najważniejszy w tym przepisie jest ryż to specjalna odmiana krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego zwanego również jako ryż kleisty, słodki lub „glutinous rice”. Ryż ten po ugotowaniu jest bardzo lepki. To danie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Wzbogaca je soczyste mango ale z powodzeniem można użyć ananasa.
Ryż kleisty przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na minimum 2 godziny najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ryż ugotować na parze przez 20 minut. (Ja zazwyczaj gotuję go w parowarze. Misę wykładam pieluchą tetrową).
W czasie kiedy ryż się gotuje do rondla wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę i sok ½ limonki, szczyptę soli, cukier oraz przeciętą w pół laskę wanilii. Całość zagotować. Usunąć laskę wanilii.
Ugotowany ryż przełożyć do miski i zalać doprawionym mlekiem kokosowym. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Każdą miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę pod ręcznik lub koc aby ryż wchłonął cały płyn.
Przed podaniem obrać mango pokroić je w plastry i udekorować nim oraz listkami mięty przygotowany ryż.
kleisty ryż można zastąpić ryżem do sushi lub odmianą arborio do risotto jednak zdecydowanie polecam poszukać tzw. sticky rice lub glutinous rice
cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokoswej lub ksylitolem
4 porcji
- Amount per serving
- Kalorie169
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 0.33g1%
- Węglowodany 36.7g14%
- Białko 3.51g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Ryż kleisty przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na minimum 2 godziny najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ryż ugotować na parze przez 20 minut. (Ja zazwyczaj gotuję go w parowarze. Misę wykładam pieluchą tetrową).
W czasie kiedy ryż się gotuje do rondla wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę i sok ½ limonki, szczyptę soli, cukier oraz przeciętą w pół laskę wanilii. Całość zagotować. Usunąć laskę wanilii.
Ugotowany ryż przełożyć do miski i zalać doprawionym mlekiem kokosowym. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Każdą miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę pod ręcznik lub koc aby ryż wchłonął cały płyn.
Przed podaniem obrać mango pokroić je w plastry i udekorować nim oraz listkami mięty przygotowany ryż.
kleisty ryż można zastąpić ryżem do sushi lub odmianą arborio do risotto jednak zdecydowanie polecam poszukać tzw. sticky rice lub glutinous rice
cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokoswej lub ksylitolem
Notes