Sticky rice z mango

W Nowy Rok witam Was ulubionym deserem mojej siostry – sticky rice. To kremowy kleisty ryż pływający w aromatycznym mleku kokosowym podany obowiązkowo z mango. Danie ma swoje korzenie w Tajlandii i właśnie stamtąd pochodzi ta receptura. Najważniejszy w tym przepisie jest ryż to specjalna odmiana krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego zwanego również jako ryż kleisty, słodki lub „glutinous rice”. Ryż  ten po ugotowaniu  jest bardzo lepki. To danie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Wzbogaca je soczyste mango ale z powodzeniem można użyć ananasa.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 godziny

 1 szklanka ryżu kleistego
 1 puszka mleka koksowego
 1 limonka
 4 łyżki cukru pudru z trzciny cukrowej
 1 laska wanilii
 1 mango
 listki mięty
 szczypta różowej soli

1

Ryż kleisty przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na minimum  2 godziny najlepiej na całą noc.

2

Po tym czasie ryż ugotować na parze przez 20 minut. (Ja zazwyczaj gotuję go w parowarze. Misę wykładam pieluchą tetrową).

3

W czasie kiedy ryż się gotuje do rondla wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę i sok ½ limonki, szczyptę soli, cukier oraz przeciętą w pół laskę wanilii. Całość zagotować. Usunąć laskę wanilii.

4

Ugotowany ryż przełożyć do miski i zalać doprawionym mlekiem kokosowym. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Każdą miskę przykryć  folią spożywczą i włożyć na godzinę pod ręcznik lub koc aby ryż wchłonął cały płyn.

5

Przed podaniem obrać mango pokroić je w plastry i udekorować nim oraz listkami mięty przygotowany ryż.

Możliwości:
6

kleisty ryż można zastąpić ryżem do sushi lub odmianą arborio do risotto jednak zdecydowanie polecam poszukać tzw. sticky rice lub glutinous rice

7

cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokoswej lub ksylitolem

Wartości odżywcze

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 169
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 0.33g1%
Węglowodany 36.7g13%
Białko 3.51g8%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 szklanka ryżu kleistego
 1 puszka mleka koksowego
 1 limonka
 4 łyżki cukru pudru z trzciny cukrowej
 1 laska wanilii
 1 mango
 listki mięty
 szczypta różowej soli

Przygotowanie

1

Ryż kleisty przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na minimum  2 godziny najlepiej na całą noc.

2

Po tym czasie ryż ugotować na parze przez 20 minut. (Ja zazwyczaj gotuję go w parowarze. Misę wykładam pieluchą tetrową).

3

W czasie kiedy ryż się gotuje do rondla wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę i sok ½ limonki, szczyptę soli, cukier oraz przeciętą w pół laskę wanilii. Całość zagotować. Usunąć laskę wanilii.

4

Ugotowany ryż przełożyć do miski i zalać doprawionym mlekiem kokosowym. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Każdą miskę przykryć  folią spożywczą i włożyć na godzinę pod ręcznik lub koc aby ryż wchłonął cały płyn.

5

Przed podaniem obrać mango pokroić je w plastry i udekorować nim oraz listkami mięty przygotowany ryż.

Możliwości:
6

kleisty ryż można zastąpić ryżem do sushi lub odmianą arborio do risotto jednak zdecydowanie polecam poszukać tzw. sticky rice lub glutinous rice

7

cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokoswej lub ksylitolem

Sticky rice z mango

 

(Wyświetlono 1 248 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Avatar sobanek 2 października 2018 o 16:19

    Hej, super że umieściłaś tu ten przepis. Niecały miesiąc temu miałem okazję zjeść ten deser w Tajlandii i się zakochałem. Mam tylko obawy czy marketowe mango mnie zachwyci jak już próbowałem go tam. Różnica w smaku jest przeogromna… Zastanawiam się nad zastąpieniem świeżego mango takim już pokrojonym z puszki? Myślisz, że będzie zbrodnia?

  2. Avatar Magda 27 września 2017 o 13:37

    Fajny przepis, muszę koniecznie go wypróbować. Wygląda na bardzo smaczne danie.

    1. admin admin 3 października 2017 o 16:02

      jest super – polecam spróbować 🙂

  3. Avatar Marika 21 lipca 2017 o 21:32

    Czy można w tym przepisie użyć ryżu do sushi, np. taki z Lidla z tygodnia azjatyckiego?

    1. admin admin 1 sierpnia 2017 o 18:36

      tak mozna 🙂

    1. admin admin 16 sierpnia 2016 o 18:09

      aaaaaa z czarnym ryżem jest boskie! – też kiedyś robiłam!

  4. Avatar Marta 7 stycznia 2016 o 22:53

    Kingo kochana, wiem , że to jest blog kulinarny przede wszystkim , ale nie mam gdzie Ciebie o to zapytać, czy mogłabyś zdradzić co nakładasz na buzię, tzn jaki puder lub podkład czy bronzer, że zawsze masz tak śliczną cerę o pięknym odcieniu i czym malujesz brwi? Będę wdzięczna za odp.

    1. admin admin 8 stycznia 2016 o 23:27

      Marto na twarz nakładam tylko krem z Tołpy +30 oraz puder taki
      http://www.sephora.pl/Makijaz/Cera/Pudry-Brazujace/Terracotta-Light-Swietlisty-puder-brazujacy-do-twarzy/P770094?skuId=246212&LGWCODE=246212;93143;3577&cm_mmc=Search_Search_Google_PLA_
      jest bardzo wydajny bo mam już go ponad 2 lata i jeszcze na pewnosgtarczy mi na kolejne 2 🙂
      brwi maluję żelem z Inglota – w linku zdjęcie http://2.bp.blogspot.com/-zfDZglbz8oc/VY1TSZWxUnI/AAAAAAAANJA/CDh_la6J9jc/s1600/h.png

  5. Avatar Iwona C. 5 stycznia 2016 o 08:18

    Pisałam do Ciebie Kingo e-maila w dniu 1 stycznia na adres kinga@kingaparuzel.pl prośbę o poradę w temacie tart. Czy mogłabym liczyć na odpowiedz?
    pozdrawiam

    1. admin admin 5 stycznia 2016 o 19:43

      Iwona oczywiście jednak nic nie dostałam. Proszę wyślij ją jeszcze raz.

      1. Avatar Iwona C. 6 stycznia 2016 o 14:54

        Hej Kinga wysłałam ja raz jeszcze, dziękuję

  6. Avatar aga 4 stycznia 2016 o 11:21

    A jesli nie moge ugotowac na parze?jaka jest inna metoda?

    1. admin admin 4 stycznia 2016 o 14:58

      Najlepiej na garnek z wodą nałożyć pieluchę tetrową lub ściereczkę, zabezpieczyć gumką. Na tkaninę wyłożyć ryż i przykryć z góry miską.

  7. Avatar Wiola 4 stycznia 2016 o 10:30

    pokaze Pani jaki ryż używa? albo z jakiej firmy?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *