Vege time – czyli tofu i quinoa

Nowy rok i nowe postanowienia. Nie chodzi w tym poście, ani w mojej diecie o całkowite wyrzeczenie się przeze mnie mięsa, a spróbowanie czegoś nowego i zbadanie reakcji organizmu. Przeprowadzam na sobie eksperyment. Zwierzęta z największą masą mięśniową takie jak konie, żyrafy, słonie, nosorożce, hipopotamy są roślinożercami więc ciekawa jestem efektów zamiany diety.

Zaczynam od świetnego przepisu na komosę ryżową (quinoa)  z tofu i orzechami nerkowca. Te danie to prawdziwa petarda wartości odżywczych.

Komosa – matka zbóż, określana jest ziarnem przyszłości. Ma lekko orzechowy smak, jest bogatym źródłem białka, błonnika oraz witamin i składników odżywczych. Idealnie zastępuje kasze, ryż i może być stosowana w diecie bezglutenowców, wegetarian i wegan.

A co z tofu? hmmmmmmm to moje drugie podejście do tego produktu. Po pierwszej nieudanej próbie lata temu, stwierdzam, że odniosłam pełen sukces.  Tofu to twarożek otrzymywany z mleka sojowego. Jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Doskonale zastępuje mięso. Aby smakowało należy po odpakowaniu dobrze je odsączyć i doprawić. Moje danie wzbogaciłam o kiełki, czosnek, suszone pomidory i orzechy nerkowca.  Pycha. Zachęcam Was do spróbowania:)

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

 ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
 ¾ szklanki wody
 2 łyżki oleju rzepakowego
 1 szczypta soli
 100 g tofu
 1 garść kiełków na patelnie
 3 suszone pomidory w oleju
 2 ząbki czosnku
 1 garść orzechów nerkowca
 1 pietruszka

1

Komosę ryżową przepłucz na sicie. Włóż do garnka, zalej zimną wodą (¾ szklanki), dodaj łyżkę oleju i szczyptę soli morskiej . Gotować około 20-30 min aż  będzie miękka i wchłonie cały płyn.

2

Tofu odsączyć dokładnie na papierowym ręczniku. Posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojone tofu. Wycisnąć przez praskę czosnek, dodać pokrojone w paski suszone pomidory, kiełki i orzechy. Całość smażyć około 4-5 min.

3

Na komosę wykładać smażone tofu z dodatkami lub wszystko razem wymieszać na patelni. Obficie posypać pietruszką.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

 ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
 ¾ szklanki wody
 2 łyżki oleju rzepakowego
 1 szczypta soli
 100 g tofu
 1 garść kiełków na patelnie
 3 suszone pomidory w oleju
 2 ząbki czosnku
 1 garść orzechów nerkowca
 1 pietruszka

Przygotowanie

1

Komosę ryżową przepłucz na sicie. Włóż do garnka, zalej zimną wodą (¾ szklanki), dodaj łyżkę oleju i szczyptę soli morskiej . Gotować około 20-30 min aż  będzie miękka i wchłonie cały płyn.

2

Tofu odsączyć dokładnie na papierowym ręczniku. Posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojone tofu. Wycisnąć przez praskę czosnek, dodać pokrojone w paski suszone pomidory, kiełki i orzechy. Całość smażyć około 4-5 min.

3

Na komosę wykładać smażone tofu z dodatkami lub wszystko razem wymieszać na patelni. Obficie posypać pietruszką.

Notes

Vege time – czyli tofu i quinoa
(Wyświetlono 2 709 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)