To najlepsze owsiane ciasteczka jakie jadłam. Chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku. Nie rozumiem dlaczego nie którzy kupują je w sklepach skoro łatwo i szybko można zrobić je samemu, a na dodatek są jeszcze lepsze i jest ich znacznie więcej.
Polecam Wam ten przepis bo wart jest każdego kęsa! Częstujcie się! 🙂
Smacznego!
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut.
W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła.
Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę.
Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz. Piec kolejne partie ciastek.
- do ciasta można dodać rozmaite przyprawy np.: cynamon, kardamon, kawę, skórkę z cytryny lub pomarańczy
- można użyć zwykłej maki pszennej, mąki orkiszowej,mąki owsianej jak i maki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną
- zamiast żurawiny można użyć pestek dyni, słonecznik, dowolne orzechy, kokos, kawałki czekolady, rodzynki lub inne suszone owoce.
- masło można zamienić na rozgniecione, dojrzałe 3 banany lub szklankę startego jabłka wtedy należy zmniejszyć ilość cukru
- cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokosowej, miód lub stewię
Porcji 35
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut.
W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła.
Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę.
Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz. Piec kolejne partie ciastek.
- do ciasta można dodać rozmaite przyprawy np.: cynamon, kardamon, kawę, skórkę z cytryny lub pomarańczy
- można użyć zwykłej maki pszennej, mąki orkiszowej,mąki owsianej jak i maki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną
- zamiast żurawiny można użyć pestek dyni, słonecznik, dowolne orzechy, kokos, kawałki czekolady, rodzynki lub inne suszone owoce.
- masło można zamienić na rozgniecione, dojrzałe 3 banany lub szklankę startego jabłka wtedy należy zmniejszyć ilość cukru
- cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokosowej, miód lub stewię
Niebo w gębie! I co tego sycące.
Rewelacja.
Jakiś nigdy nie ucieralam masła z cukrem do ciastek,a to chyba ich sekret :)) najlepsza baza do treściwych ciastek!
Proporcje znakomite, przepis obowiązkowo na pamięć i do notesu. Dzięki wielkie.
Proponuję zrobić od razu z dwóch porcji, bo znikają w mgnieniu oka. Przepyszne.
Absolutnie fenomenalne! Bardzo długo szukałam przepisu na ciasteczka owsiane, które nie będą smakowały jak trociny z bakaliami, szukałam ciastek miękkich w środku i kruchych na zewnątrz. Te są dokładnie takie, pyszne, mięciutkie, odpowiednio słodkie. Dodałam pokrojoną na kawałeczki czekoladę i żurawinę, wyszły przepyszne, następnym razem spróbuję dodać jogurtowe kropelki, myślę że też ciekawie odmienią smak.
Ciastka upieczone w niedzielny wietrzny i zimny poranek. Pyszneeee, dodalam pestki slonecznika i pestki dyni, wszystko uprazone.Zredukowalam tez cukier. Takie chrupiace i pachnace.
dzięki za komentarz 🙂
pyszne, też dodałam mniej cukru, w wersji z kardamonem, odrobina cynamony i pestkami dyni – wprost rewelacyjne! nastęnym razem sprobuje je upiec z miodem zamiast cukru trzcinowego (sadze, ze z brazowym cukrem bylyby szalenie dobre). intryguje mnie tez jak beda smakowac z bananem/jablkiem zamiast masla!
dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂
Kino pycha ciasteczka:) upieklam dzis po raz kolejny .zmniejszylam tylko cukier do 1 szklanki 🙂 znikaja blyskawicznie . Kolejny przepis do zapisania:)))
Zrobiłam ciastka bez masła – użyłam zamienników, o których wspomniałaś, tj. jabłka i banana, i niestety nie rozplaszczyly się podczas pieczenia, pozostały kulkami i mam wrażenie, że w środku są troszkę niedopieczone, takie mączne w smaku 🙁 następnym razem użyję masła
Ciastka wyszły twarde i takie sobie.
przykro mi – może były za długo w piekarniku?
A więc zrobiłam z przepisu podstawowego, tj. z masłem i cukrem. Robiłam z połowy składników, czyli pół porcji. Powiem tak: są prze-py-szne! Naprawdę smak jest obłędny – ja dodałam posiekane rodzynki, orzechy laskowe i czekoladę i smakowały jak popularne pieguski! Tylko oczywiście te są zdrowsze 🙂 Jedynie do czego się przyczepię to fakt, że gdybym nie rozpłaszczyła kulek to po wyjęciu z pieca miałabym… kulki. Moje ani trochę się „nie rozlały”, dlatego dobrze, że przed włożeniem do piekarnika uformowałam je na ciastka (zostały dokładnie w takiej formie w jakiej w nim wylądowały). Powiedziałabym, że ciasto było wręcz dość mocno zbite i ciastka wyszły lekko twarde, ale dało się ugryźć 😛 Może przesadziłam z mąką czy coś, nie wiem…
Grunt, że smak był obłędny i w weekend planuję zrobić je znowu! 🙂
bardzo się cieszę że finalnie smakowały 🙂 dziękuję za komentarz 🙂
czy wersja z bananami zamiast masła wyjdzie równie dobrze? kiedyś piekłam ciastka z bananami i były strasznie wilgotne… tylko chyba nie dodawałam do nich mąki, a same płatki owsiane.
Zależy mi na tej chrupkości i nie wiem czy iść za głosem rozsądku i zrobić wersję fit bez masła (bo ograniczam kalorie :P) czy jednak skusić się na wersję z masłem i więcej poćwiczyć. 😀
Pozdrawiam!
Klaudia na pewno z bananem będą bardziej miękkie w środku 🙂
Ciasteczka są super! dziś robię je kolejny raz, na wyjazd sylwestrowy, z dodatkiem żurawiny, nasion słonecznika, czekolady. Poprzednie zrobiły furorę 😉
Już nie muszę testować innych przepisów, pozostaję wierna temu 🙂
Właśnie robię ciasteczka, zamiast cukru miód oczywiście 3/4 szkl. dla mnie ok dla dzieci i męża za mało slodkie, nastepnym razem rezygnuje z proszku i sody, zrobiłam część z orzechami,daktylami i rodzynkami i część z kokosem,skórka pomarańczową i daktyle. Pychota?
Szukałam w internecie przepisu na domowe ciasteczka owsiane i trafiłam na Twojego bloga. Bardzo spodobał mi się pomysł zastąpienia masła bananami, więc postanowiłam spróbować. Mąka dałam 3 rodzaje – owsiana, ryżowa i pełnoziarnista (moje ulubione połączenie) Pominęłam sodę, ponieważ nie lubię jej smaku. Poszalałam trochę z dodatkami (rodzynki, słonecznik, gorzka czekolada i wiórki kokosowe) w ilości nie przekraczającej 1 szklanki łącznie. Ciastka wyszły tak dobre, że zniknęły w 2 dni i musiałam piec kolejną porcję :))) Bardzo dziękuję za ten przepis, jest genialny 🙂
wspaniale – podałaś Aniu świetne rozwiązania -dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*
Cisatka wyszły wg Twojego przepisu pyszne. Wcale nie czuc sody i proszku do pieczenia, a wiem, ze soda ma za zadanie spulchnić ciasto. chciałam Ciebie Kingo pozdrowić i podziekować za przepis, jutro bede robić drugi raz dla rodziny.
Uzylam maki orkiszowej razowej. Dla wtajemniczonych 😉 miód wcale nie jest wersją „fit”. Ma wiecej kalorii niż cukier tylko posiada jak wiemy cenne skladniki dla zdrowia, czego cukier zwykly wcale nie ma. Obawiam sie, ze pod wyplywem temperatury w piekarniu te cenne wartości ulonią się, dlatego wybrałam cukier.
ps jesli lubicie to polecam dodac tak na oko wiorki kokosowe, nadaja sie bardzo i podkrecaja smak ciastek.
miód dodaje sie np do herbaty kiedy tem nie przekracza 40 stopni C. Dlatego chciałam dodać to do komentarza 🙂 jeszcze raz pozdrawiam serdecznie. Ciastko robcie w ciemno! Wyjdą.
bardzo się cieszę że ciasteczka się sprawdziły 🙂 dziękuję za miłe słowa :*
Witam. Komentarze pisze rzadko, ale ciasta wyszly tak smaczne,ze musialam potwierdzic poprzednie opinie.Chociaz moje wyszly cale kruche, chyba za dlugo pozostaly w piecu po upieczeniu, ale na pewno to nie zaszkodzilo?ja rowniez przepis troche zmodyfikowalam. U mnie bylo kakao, rodzynki, zurawina,morele, wiorki kokosowe i pestki dyni. Cukier zmniejszylam do 4 łyzek i jak dla mnie byly slodkie. Mojej 2.5 letniej córce rowniez bardzo smakowaly.Dziekujemy za przepis. Czy mozna zmniejszyc ilosc masla np.do 100 g?
Aga dziękuję za komentarz – bardzo mi miło że poświeciłaś swój czas i napisałaś do mnie – doceniam to i tym bardziej dziękuję :*
oczywiście można zmniejszyć ilość masła lub zastąpić je olejem kokosowym
Ciastka rewelacyjne zrobilam z rozgniecionymi bananami zamiast masla i wyszly super ?dziekuje za super przepis
? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
dziękuję za komentarz ??
Ciasteczka wyszly suuuper:)
Małą modyfikacje zrobilam dodalam mąke gryczaną i etyrol zamiennik cukru i mąki pszennej:)
Nie rozpadają sie cudnie pachną i smkują
? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
dziękuję za komentarz ??
Hej hej
Czy ciasteczka tez wyjdą jesli dodam maki owsianej?
tak ale należy sprawdzać konsystencję – nie może być za luźna
Witam pani Kingo. Ciasteczka są rewelacyjne i znikają w mgnieniu oka 🙂 pierwszym razem robiłam je używając połowy ilości masła ( 100g ) i połową szklanki startego jabłka. Wyszły tak wspominałam genialne. Niestety za drugim razem użyłam zamiast masła szklanki jabłka i już nie zachwycały. Były suche a płatki jakby surowe. Także jeśli chodzi o mnie to alternatywa z wyeliminowaniem masła nie zadziałała. Na przyszłość będę robiła tylko wersję z masłem. Pozdrawiam i dziękuję za przepis
Rewelacja! Nigdy nie jadłam tak pysznych ciastek! W roli słodzika użyłam ksylitolu, a żurawinę zamieniłam na rodzynki i daktyle (bo je bardziej lubię) i trafiły na listę ulubionych ciasteczek <3. Dziękuję za ten wspaniały przepis!
bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*
Ciastka są bardzo smaczne ??robie kolejny raz i zawsze wychodzą. Moją wersją fit jest dodanie połowy mniej cukru he he polecam!
Hej, zrobiłam je wczoraj, nieco zmieniłam płatki, nie miałam aż tylu górskich, więc były też żytnie i jaglane, kawka była i margaryna bezmleczna . Dziś muszę zrobić powtórkę, bo już wchłonięte , ale margaryny już nie mam. I mam pytanie. Czy mogę margarynę/masło zastąpić olejem kokosowym? Mam taki w kostce. Czy nie bardzo się nadaje?
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Aniu spokojnie możesz zastąpić
A zamiast masła olej kokosowy ktoś próbował?
ja próbowałam i polecam, wyszło super, dodałam taka sama ilość jak masło w przepisie 🙂
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*
Witam nie wiem co robie źle ale moje ciastka po upieczeniu wyglądaja na takie jakby pozlepiane? Pani wyglądaja na typowo kruche…
Wykładając ciastka na blachę należy zrobić dosyć spore odstępy.
Mam pytanie o kulki – w przepisie mowa o wielkości orzecha włoskiego? Czy trzeba je rozplaszczac? Czy same pod wpływem temperatury się rozplaszczą?
kulki kładziemy na blaszkę i nieco spłaszczamy dłonią – same się rozpłaszczą
Najlepszy przepis a próbowałam wielu?ja zamiast 3 szklanek płatków dodałam szklankę musli owocowego i nasiona słonecznika pychotka!
Gosiu dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂 ps. polecam również inne przepisy 🙂
Przepraszam nie masło a cukier trzcinowy zastąpić! Jaka ilość miodu powinna być użyta: )
Pani Kingo,
Proszę o pomoc 🙂 chciałabym zastąpić masło miodem – jaką ilość miodu mam dodać? Pierwszy raz zrobiłam je z masłem, są pyszne jednakże trochę twarde . Co zrobilam nie tak jeśli postepowalam zgodnie z przepisem . Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam: )
Pani Kasiu można zastąpić miodem wtedy dodać go około 3/4 szklanki.
Proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Czy jak się ciastka wyciąga z piekarnika to one powinny być takie troszkę miękkie czy dość twarde? Miałam nagrzanym piekarnik, ale piekłam 20min i na moje oko wyszły dość gibkie. Trzymałam się podstawowego o przepisu. Pozdrawiam
powinny przy zastyganiu zesztywnieć 🙂
Wyszły super: miękkie, puszyste i bardzo smaczne i nie za bardzo kruche na zewnątrz.
bardzo się cieszę że przepis się udał 🙂 dziękuję za komentarz :*
a czym mogę zastapić masło??
bananem, masłem orzechowym
Pani Kingo wyszły wyśmienicie. W mojej wersji fit użyłam bananów zamiast masła ( z/g z sugestią) dodałam 1/2 szklanki cukru trzcinowego oraz łyżkę miodu. Dodatkowo pestki słonecznika, prażony sezam i nasiona chia (2 łyżki). Przepis super, polecam wszystkim. Pozdrawiam
Pani Izo bardzo dziękuję za wypróbowanie i za komentarz 🙂 tak się cieszę jak mam potwierdzenie że przepisy się udają 🙂 dziękuję :*
Pani Kingo przepis świetny, ciastka pyszne i bardzo fajne do modyfikacji (w zależności od zasobów szafek i lodówki). Pozdrawiam
Pani Jolu bardzo się cieszę że przypadły do smaku 🙂 polecam również wypróbowanie innych przepisów.
Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu
Rewelacyjny przepis! Mozna go urozmaicać na wiele sposobów, ja dodałam dwie łyżki ziaren chia oraz 3 banany zamiast masła i ciasteczka wyszły miękkie i sprężyste. Pozdrawiam
świetny pomysł!
Ciastka bardzo smaczne (na pewno do powtórzenia), choć dodałam jedno jajko więcej, trochę wody i pół szklanki mniej płatków – w przeciwnym ciasto byłoby okropnie gęste! (I tak wydawało mi się zbyt gęste, ale nie chciałam już więcej kombinować w przepisie). Dalsze modyfikacje to: zamiast 100 g masła, dałam 1,5 banana i zamiast 1 i 1/4 szkl. cukru, dodałam 0,5 szkanki cukru i ok. 1/4 szklanki syropu klonowego. Ciastka wyrosły dużo mniej niż ostatnie fit ciastka choco, chcociaż dalam więcej proszku i sody niż w czekoladowych…
Ciastka piekłam wczoraj. Są pyyyyyszne 🙂 zastosowałam połączenie mąki orkiszowej i pszennej oraz zamiast cukru użyłam pół szklanki miodu. No i nie używałam też sody ani proszku. Super przepis, będę piekła z niego ciasteczka wszelkich kombinacji 🙂
Kamilo bardzo się cieszę że przepis przypadł Ci do smaku. Dzięki za komentarz :*
do podstawowego przepisu podanego przez Panią dodałam otręby, wiórki kokosowe i pestki dyni. ciastka wyszły przepyszne, ale ciut (zmniejszyłam ilość cukru) za mało słodkie. tak czy siak wypiek udany! dziękuję <3
Pani Magdo bardzo się cieszę 🙂 i polecam na przyszłość 🙂
Właśnie dzisiaj zrobiłam i wyszły cudownie 🙂 Dokładnie tak jak Pani pisała chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Dziękuję za przepis!
Pani Mileno bardzo się cieszę że się udały i że smakowały 🙂 dziękuję za komentarz :*
Kingo czy szklanka u ciebie to 250ml ?
tak dokładnie 🙂
Wlasnie upieklam i pocjlonelam juz 2 sztuki dalam trovhe mniej maki i platkow. Nie dopalam sody ale dorzucilam garsc rodzynek i pol tabliczki potruszonej czekolady. Ciasteczka pyszne sle troche za slodkie chyba ze na cieplo tak mi sie wydaje. Przepis bomba. Dziekuje serdecznie.
Druga partia ciasteczek właśnie się piecze. Zrobiłam z miodem i z mieszanką różnych płatków, które miałam: jęczmienne (w przewadze), żytnie, jaglane. Maka orkiszowa razowa. Dałam trochę mniej masła i dodałam drobno tarte jabłko. Do tego cynamon, kokos, trochę pestek dyni i orzechy. Jedna rzecz do poprawy – więcej miodu (dałam ok.pół szklanki, nie chciałam przesadzić i wyszły trochę wytrawnie). Ale i tak są pyszne:-) Pozdrawiam
Agnieszko dziękuję za komentarz 🙂 poszalałaś 🙂 na pewno są pyszne!
Ciasteczka rewelacja :)Pyszne, kruche, w sam raz do kawy 🙂 Pozdrawiam.
bardzo się cieszę że smakowały 🙂
Ciasteczka przepyszne na szybko cos do kawy w sam raz !!
Polecam 🙂
bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie 🙂
Jeśli chodzi o wersje fit, czyli z miodem, to miód ucierać z masłem, czy roztopić i dodać do masła?
Wzorowałam się na przepisie, ale dodałam inne dodatki i płatki owsiano-żytnie, mniej cukru i wyszły MEGA pyszne 😉
Miód ucierać z masłem w wersji fit.
Dziękuję za odpowiedź 🙂
🙂
Mowa tu o jajkach ale jak je utrzeć razem z białkiem czy osobno? Pozdrawiam 😉 ?
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut. – ucieramy z całymi jajkami czyli białka + żółtka
Kingo, może to banalne pytanie, ale jestem laikiem i 1 raz robiłam jakiekolwiek ciastka i…klapa, nie wiem jaką konsystencję powinna mieć masa? ale moja była bardzo lepka i nie dało się jej od rąk odkleić, a zrobiłam wg przepisu i porad: szkl. mąki pszennej, szkl. mąki żytniej, płatki górskie, żurawina, cukier trzcinowy, 2 jajka i 3 banany zamiast masła…i wyszły gumowato-twarde 🙁
Aniu składników nie można za bardzo ugniatać – mam pytanie jakiej wielkości były banany i jajka?
A czy można pominąć w przepisie jajka? Czy banan może być tu zamiennikiem?
tak ale warto dodać wtedy 1 banana lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszanego z 4 łyżkami wody
A moge pominac sode?nie lubie smaku sody w wypiekach:/
oczywiście można pominąć lub dodać w zamian proszku do pieczenia
Ciasteczka bardzo dobre jednak moim zdaniem za łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia to za dużo – zdecydowanie wyczuwalny nadmiar w smaku ciastek. Mimo to następnym razem (czyli dziś) upiekę ciastka z tego przepisu. Tylko użyję samej sody.
Pozdrawiam
Właśnie zrobiłam te ciastka co prawda wyszły grubsze i większe ale sa tak pyszne ze mam problem z opanowaniem sie zeby ich wszystkich nie zjeść 😀 polecam przepis, prosty, łatwy,szybki no i można dodać do ciastek kto co lubi 🙂
wspaniale! dziękuję za komentarz :*
Rewelacja. Komentarz Męża- nie do wiary! Zdrowe i smaczne! 🙂 dzięki za super przepis
bardzo się cieszę:) dziękuję :*
ciasteczka wyszły super! Dałam pół na pół mąki razowej i orzechowej. Są genialne i szybko znikają z talerza:) dzięki za przepis
cieszę się i dziękuję za komentarz 🙂
Ciastka rewelacja! Długo szukałam dobrych ciastek owsianych i wuala są! Zrobiłam z miodem z 3/4 szklanki, dla mnie słodkość idealna ciastka nie rozwalają się porpostu rewelacja!
Dałam jedną szklankę mąki pszennej i jedną szklankę mąki pełnoziarnistej żytniej. Nie dodałam sody ani proszku bo nie lubię. Także bez problemu można toi pominąć w przepisie.
wspaniale 🙂 Asiu bardzo dziękuję Ci za tak fajny komentarz :*
ciasteczka są pyszne, znikają szybko 🙂
a jak je przechowywać, by zachowały swoja chrupkość?
najlepiej w metalowej puszce w suchym miejscu
Wyszly rewelacyjne! Chrupiace, delikatne, mniam! Ciezko sie im oprzec 🙂
Witaj. Zrobiłam dzisiaj te ciasteczka, ściśle trzymając się tak przepisu, jak i proporcji i temperatury. W smaku są przepyszne, ale… Dlaczego są tak strasznie kruche? Po nadgryzieniu piękne, złociste ciasteczko „rozwala się” na drobne okruszki. Chyba nie mam ręki do ciastek maślanych. Miałabyś może jakąś propozycję na ciasteczka owsiano-jogurtowe, bez masła?
a użyłaś płatków błyskawicznych czy górskich?
Górskich.
do mordzia:
Mogę tylko współczuć języka – nie trzeba się wzorować na TVN…..:((
nie zwróciłam uwagi – już usunęłam ten wulgarny komentarz. Dziękuję
Do Robsta – on się wzoruje na TV Trwam!