Dietetyczne naleśniki gryczane

Pora na „coś” lekkiego, „coś” co zawsze się udaje, „coś” co każdy z nas lubi. NALEŚNIKI jednak zupełnie inne bo gryczane – są nieco ciemniejsze w kolorze, o pełnym smaku i co najważniejsze są bardzo zdrowe. Wzbogaciłam je o mąkę pełnoziarnistą, która nadaje im lekko orzechowy smak. Dla mnie naleśniki są dobre i na słodko i na słono, na śniadanie i na obiad, na ciepło i na zimno. Naleśniki rządzą! To ich dzień!

Kilka cennych rad jak zrobić idealne naleśniki:

– najważniejsze jest ciasto ma ono ładnie rozlewać się na patelni – jeżeli jest za gęste należy dodać odrobinę wody, jeżeli za płynne – mąki.

– wymieszane ciasto należy odstawić na 30 minut, a najlepiej na całą noc – to moim zdaniem gwarancja udanych naleśników!

– do masy naleśnikowej dodać łyżkę oleju lub roztopionego masła – wtedy można smażyć bez tłuszczu, a naleśniki nie będą przywierać.

– zastąpienie w przepisie mleka śmietaną 30% spowoduje, że naleśniki będą aksamitne i jeszcze bardziej delikatne w smaku (jednak już nie FIT).

– podgrzanie mleka z tłuszczem (nie można doprowadzić do wrzenia), następnie lekkie ostudzenie i postępowanie tak jak w przepisie sprawia, że ciasto będzie wyśmienite. Połączenie ciepłego mleka i np. masła pozwala na równomiernie rozłożone tłuszczu w cieście czego efektem jest nieprzywieranie naleśników do patelni.

– mleko można również zastąpić piwem wtedy mają lekko słodowy smak i są cudownie lekkie.

– bardzo ważne jest użycie patelni teflonowej lub innej z nieprzywierającym dnem.

– naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu – ogólnie, niższa temperatura jest lepsza niż wysoka.

– przesianie mąki sprawia, że ciasto jest delikatne i nie ma grudek.

Ilość porcji1 porcja

 2 szklanki mleka
 2 jajka
 1 łyżka cukru trzcinowego lub cukru z palmy kokosowej
 1 łyżka oliwy z oliwek
 ½ szklanki mąki gryczanej
 ½ szklanki mąki pszennej razowej
 1 szczypta soli morskiej

1

Mleko, jajka, cukier, oliwę i sól wymieszać.

2

Mąkę gryczaną i pszenną razową przesiać przez sito.

3

Dodać mąkę do mokrych składników i całość dobrze wymieszać.

4

Ciasto odstawić na 30 minut lub zostawić na noc w lodówce.

5

Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 2 szklanki mleka
 2 jajka
 1 łyżka cukru trzcinowego lub cukru z palmy kokosowej
 1 łyżka oliwy z oliwek
 ½ szklanki mąki gryczanej
 ½ szklanki mąki pszennej razowej
 1 szczypta soli morskiej

Przygotowanie

1

Mleko, jajka, cukier, oliwę i sól wymieszać.

2

Mąkę gryczaną i pszenną razową przesiać przez sito.

3

Dodać mąkę do mokrych składników i całość dobrze wymieszać.

4

Ciasto odstawić na 30 minut lub zostawić na noc w lodówce.

5

Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

Notes

Dietetyczne naleśniki gryczane

(Wyświetlono 12 723 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)