Buraki pieczone z kaszą i fetą

Buraki rządzą w mojej kuchni! Należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka (najlepiej pić 1 szklankę soku dziennie). Piszę o tym bo warto wiedzieć, jak jedzenie może wspomóc leczenie lub stanowić lekarstwo dla naszego organizmu. To warzywo ponad to: odkwasza organizm, ułatwia trawienie, obniżaja poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy, wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek. Są bardzo zdrowe jednak aby w pełni zachować ich właściwości najlepiej piec je lub pić sok wyciśnięty z surowych buraków.

Tym daniem jestem zachwycona. Pieczone buraki ostatnio królują w mojej kuchni o czym na pewno przekonacie się w kolejnych postach. W mojej książce znalazły się w słodkim rozdziale jako doskonałe ciasto z buraków. Dzisiaj zdrowy obiad czyli kasza jaglana, pieczone buraki i kawałki sera Feta. Fantastyczny smak!

Smacznego:)

Ilość porcji5 porcji

Składniki na 4-5  porcji:
 2 buraki
 1 marchewka
 1 czerwona cebula
 1 czerwona papryka
 1 zielona papryka
 1 żółta papryka
 300 g pomidorów krojonych z czosnkiem
 3 ząbki czosnku
 100 g sera typu Feta półtłustego
 1 szklanka kaszy jaglanej
 500 ml wody
 2 gałązki rozmarynu
 5 łyżek oliwy z oliwek
 1 natka pietruszki

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Blaszkę wysmarować 1 łyżką oliwy i wyłożyć na nią buraki, papryki, obraną marchewkę przekrojoną w pół, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki oraz rozmaryn. Całość skropić łyżka oliwy i włożyć do piekarnika na 1 godzinę.

3

Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut aby warzywa przestygły. W tym czasie ugotować kasze jaglaną.
Najpierw należy zagotować 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżką oliwy. Kaszę solidnie przepłukać na sicie i wrzucić do garnka z zagotowaną wodą wraz z 1 ząbkiem czosnku. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować 10-15 minut aż kasza wchłonie wodę.

4

Warzywa obrać ze skórki i pokroić: buraki i marchewkę w kostkę, papryki w paseczki.

5

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć na nie kasze jaglaną na nią wyłożyć pomidory krojone z czosnkiem oprószyć solą i pieprzem.

6

 Przygotowane upieczone warzywa wyłożyć na pomidory. Następnie dodać czosnek pokrojony w cienkie talarki oraz ser typu Feta pokrojony w kostkę. Całość ponownie skropić oliwą, oprószyć solą i włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką.

Wartości odżywcze

Porcji 5

Składniki

Składniki na 4-5  porcji:
 2 buraki
 1 marchewka
 1 czerwona cebula
 1 czerwona papryka
 1 zielona papryka
 1 żółta papryka
 300 g pomidorów krojonych z czosnkiem
 3 ząbki czosnku
 100 g sera typu Feta półtłustego
 1 szklanka kaszy jaglanej
 500 ml wody
 2 gałązki rozmarynu
 5 łyżek oliwy z oliwek
 1 natka pietruszki

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Blaszkę wysmarować 1 łyżką oliwy i wyłożyć na nią buraki, papryki, obraną marchewkę przekrojoną w pół, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki oraz rozmaryn. Całość skropić łyżka oliwy i włożyć do piekarnika na 1 godzinę.

3

Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut aby warzywa przestygły. W tym czasie ugotować kasze jaglaną.
Najpierw należy zagotować 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżką oliwy. Kaszę solidnie przepłukać na sicie i wrzucić do garnka z zagotowaną wodą wraz z 1 ząbkiem czosnku. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować 10-15 minut aż kasza wchłonie wodę.

4

Warzywa obrać ze skórki i pokroić: buraki i marchewkę w kostkę, papryki w paseczki.

5

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć na nie kasze jaglaną na nią wyłożyć pomidory krojone z czosnkiem oprószyć solą i pieprzem.

6

 Przygotowane upieczone warzywa wyłożyć na pomidory. Następnie dodać czosnek pokrojony w cienkie talarki oraz ser typu Feta pokrojony w kostkę. Całość ponownie skropić oliwą, oprószyć solą i włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką.

Buraki pieczone z kaszą i fetą

 

(Wyświetlono 5 541 razy, 16 wyświetleń dzisiaj)

27 komentarzy

  1. Avatar hmć 17 grudnia 2018 o 15:27

    niestety pieczenie 1h marchewki i papryki to średni pomysł, były spalone już po 20 min ;/

  2. Avatar Bunia119 9 maja 2018 o 07:05

    A wiadomo ile kalorii ma jedna porcja

  3. Avatar Ania 16 grudnia 2017 o 16:51

    Doskonałe danie 🙂 wszyscy byli zachwyceni. Dziękuję 🙂

    1. admin admin 20 grudnia 2017 o 16:51

      :* 🙂

  4. Avatar Aktywne Strefy 22 listopada 2017 o 16:45

    Muszę przyznać, że te buraczki wyglądają obłędnie! Na pewno wykorzystam przepis 🙂

  5. Avatar Blublas 24 kwietnia 2017 o 14:01

    Kingo!
    Twoje przepisy robią furorę w moim domu, a ten należy do moich ulubionych. Nie ma nic lepszego na nastepny dzien w pracy niż te buraki z fetą. Niestety nie wszystko da się zapakować do pudełka i podgrzać w mikrofali, ale to jest idealne!
    Odkryciem były dla mnie też Twoje chipsy z batatów. Gulasz z pieczarek i ciecierzycy- miodzio! Chia bowl- deser niezastąpiony! Rób dalej to co robisz, bo wychodzi Ci świetnie! Buziaki

    1. admin admin 25 kwietnia 2017 o 16:56

      aaaaaa ale mi miło – dziękuję! musiałabyś mnie teraz widzieć jak cieszę się do monitora :* dzięki
      Ps. oczywiście polecam się na przyszłość 🙂

  6. Avatar Blublas 24 kwietnia 2017 o 14:00

    Kingo!
    Twoje przepisy robią furorę w moim domu, a ten należy do moich ulubionych. Nie ma nic lepszego na nastepny dzien w pracy niż te buraki z fetą. Niestety nie wszystko da się zapakować do pudełka i podgrzać w mikrofali, ale to jest idealne!
    Odkryciem były dla mnie też Twoje chipsy z batatów. Gulasz z pieczarek i ciecierzycy- miodzio! Chia bowl- deser niezastąpiony! Rób dalej to co robisz, bo wychodzi Ci świetnie! Buziaki i pozdrowienia.

  7. Avatar Klaudia 5 kwietnia 2017 o 13:52

    Czy kaszę jaglaną można zastąpić jakąś inną, uwielbiam gryczaną, ale czy będzie smakowała z burakami? kasza jaglana na razie jest u mnie na ostatnim miejscu, ale próbuję się do niej przekonać 🙂

    1. admin admin 5 kwietnia 2017 o 20:36

      Klaudia spokojnie możesz zastąpić kaszą gryczaną 🙂 będzie pasować 🙂

  8. Avatar Anna 24 lutego 2017 o 14:57

    Pani Kingo kolejny przepis na pyszotkę , już się cieszę .Jeszcze trochę i będzie znowu urozmaicona moja kuchnia. 😀

  9. Avatar Kinga L 5 stycznia 2017 o 21:10

    Rewelacyjny przepis! Nawet mój narzeczony się zajadał (dwie dokładki), a zazwyczaj kaszy nie je wcale. Po prostu PYCHA !
    Pozdrawiam imienniczkę 😉

    1. admin admin 5 stycznia 2017 o 22:51

      Kochana Kingo 🙂 Kingi wiedzą co dobre 🙂 – pozdrowienia dla narzeczonego.
      Ps. polecam się na przyszłość 🙂

  10. Avatar NiezadowolonyKucharz18 1 stycznia 2017 o 21:42

    Przepis nie spełnił moich oczekiwań – Zepsułem sobie 3 buraczki, koszt za prąd użyty przez piekarnik wyniósł conajmniej 50 zł. W tych pieniądzach dostałbym 2 razy McZestaw powiększony z kuponów. A finał był taki że pies nie chciał tego zjeść. Ale plus jest taki, że powiększyła mi się zawartość kompostu. Smacznego!

    1. Avatar NiezadowolonyKucharz18 1 stycznia 2017 o 21:43

      Ale może zrobiłem coś źle 😉

      1. admin admin 2 stycznia 2017 o 11:13

        może po prostu niektóre buraki wolą kompost ?

  11. Avatar Barbara 18 listopada 2016 o 16:35

    Super przepis. Czy można czymś zastąpić lub pominąć ser? Niestety, nie jem nabiału.

    1. admin admin 18 listopada 2016 o 22:53

      spokojnie można użyć wędzonego tofu lub pominąć

  12. Avatar Aleksandra 16 października 2016 o 20:31

    Kingo, ja też robię różne wariacje z burakami 😉 polecam dodanie do Twojego dania dodać prazony na patelni słonecznik luskany będzie bosko <3

    1. admin admin 16 października 2016 o 22:32

      Masz rację. Ja często dodaję prażone ziarna do carpaccio z buraków 🙂

  13. Avatar Gosia 10 października 2016 o 16:04

    Kinga! Czy wszystkie warzywa dajemy ze skórką do piekarnika?

    1. admin admin 10 października 2016 o 17:10

      tak ale pamiętaj aby je dobrze umyć i osuszyć – możesz też je obrać jeśli takie lubisz 🙂

  14. Avatar Monika 6 czerwca 2016 o 00:12

    Super przepis Od kiedy wyprobowalam nie moge sie najesc pieczonych burakow z feta – rewelacja jak dla mnie.

    1. admin admin 6 czerwca 2016 o 09:14

      bardzo się cieszę! dziękuję za komentarz :*

  15. Avatar Marta 13 maja 2016 o 17:11

    Witam, ponawiam zapytanie poprzedniczki – co to za pomidorki nadziewane czosnkiem?
    Pozdrawiam.

  16. Avatar Nik 1 maja 2016 o 07:12

    Witaj Kingo
    Uwielbiam buraki i chce wyprobowac powyzsze danie. Czy w przepisie chodzi o pomidorki nadziewane czosnkiem? Kupowalam nieraz ale nadziewane. Serkami, ziolami itd. Czy chodzi o pomidorki ze sloika typu szuszone???
    Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *