Owsianka jakiej nie znacie!

Jak odmienić tradycyjną owsiankę? Wierzcie mi – jestem w tym mistrzynią! Niczym Sherlock z lupą szukam najlepszych produktów, jak Kolumb odkrywam nowe smaki i jak „JA” dzielę się z Wami dobrym pomysłem.

Na tym blogu było już kilka wersji kultowej owsianki m.in.: karaibska która urzekła wielu z Was oraz szarlotko-owsianka która okazała się hitem w sieci.

Dziś owsianka z nutą egzotyki bo dodałam do niej owoc marakui, ale wzbogacona o ziarna kakaowca sprawia, że jest absolutnie wyjątkowa. Jej kremowy, lekko słodki smak, przełamany jest chrupkością! Istne szaleństwo na podniebieniu.

Polecam na śniadanie choć przyznam, że często w południe sięgam po taki zestaw gdyż daje mnóstwo energii.

Ziarna kakaowca –  to produkt w 100% naturalny który ma w sobie bogactwo składników odżywczych. Spożywanie ich wpływa korzystnie na układ nerwowy, łagodzi uczucie zmęczenia, dodaje energii, poprawia funkcjonowanie układu krążenia.  Ziarna kakaowca zawierają minerały: potas, wapń, miedź, fosfor. Ponad to wpływają na nasz dobry nastrój. Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczki na dzień.

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 2 szklanki mleka
 2 łyżki ziaren kakaowca
 1 szczypta soli
 2 łyżki syropu klonowego
 1 garść orzechów włoskich
 1 garść rodzynek
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
 2 marakuje

1

Płatki owsiane zalać mlekiem. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona siemienia lnianego. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 10 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać więcej wody lub mleka)

2

Posiekać orzechy i dodać do owsianki wraz z rodzynkami i sokiem z cytryny – wymieszać.

3

Podawać ciepłe udekorowane miąższem marakui i ziarnami kakaowca.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 2 szklanki mleka
 2 łyżki ziaren kakaowca
 1 szczypta soli
 2 łyżki syropu klonowego
 1 garść orzechów włoskich
 1 garść rodzynek
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
 2 marakuje

Przygotowanie

1

Płatki owsiane zalać mlekiem. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona siemienia lnianego. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 10 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać więcej wody lub mleka)

2

Posiekać orzechy i dodać do owsianki wraz z rodzynkami i sokiem z cytryny – wymieszać.

3

Podawać ciepłe udekorowane miąższem marakui i ziarnami kakaowca.

Owsianka jakiej nie znacie!
(Wyświetlono 5 986 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.