Fantastyczne jest zdrowe jedzenie:)
Absolutnie uwielbiam warzywa!
Lubię dobre przyprawy!
Akurat zawsze mam ochotę na coś pysznego!
Fenomenalnie smakuje mój falafel!
Ekstra – taki jest dzisiejszy przepis 🙂
Lepiej go spróbować!
FALAFEL
Smacznego!
Na rozgrzaną patelnię wsypać kmin rzymski i chwile podprażyć aby uwolnił swój aromat. Przełożyć go do moździerza i utrzeć.
Do malaksera (rozdrabniacza) dodać odcedzoną ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, sól, chili mielone, kmin rzymski i całość zmiksować niezbyt drobno.
Do ciecierzycy dodać cebulę drobno posiekaną i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz proszek do pieczenia i mąkę. Całość ponownie zmiksować ale niezbyt drobno. Składniki mają się połączyć. (Można dodać więcej mąki, jeśli mieszanka jest jeszcze zbyt mokra.).
Z masy uformować kulki -kotlety i włożyć je do lodówki na 1 godzinę.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i rozprowadzić go równomiernie. Smażyć na nim schłodzone falafel po 4-5minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
Gotowe kotlety z ciecierzycy podawać z sosem tahini (wymieszać wszystkie składniki sosu ze sobą) lub buraczkami.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wsypać kmin rzymski i chwile podprażyć aby uwolnił swój aromat. Przełożyć go do moździerza i utrzeć.
Do malaksera (rozdrabniacza) dodać odcedzoną ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, sól, chili mielone, kmin rzymski i całość zmiksować niezbyt drobno.
Do ciecierzycy dodać cebulę drobno posiekaną i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz proszek do pieczenia i mąkę. Całość ponownie zmiksować ale niezbyt drobno. Składniki mają się połączyć. (Można dodać więcej mąki, jeśli mieszanka jest jeszcze zbyt mokra.).
Z masy uformować kulki -kotlety i włożyć je do lodówki na 1 godzinę.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i rozprowadzić go równomiernie. Smażyć na nim schłodzone falafel po 4-5minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
Gotowe kotlety z ciecierzycy podawać z sosem tahini (wymieszać wszystkie składniki sosu ze sobą) lub buraczkami.
Notes