Najlepsze ciasteczka owsiane

To najlepsze owsiane ciasteczka jakie jadłam. Chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku. Nie rozumiem dlaczego nie którzy kupują je w sklepach skoro łatwo i szybko można zrobić je samemu, a na dodatek są jeszcze lepsze i jest ich znacznie więcej.

Polecam Wam ten przepis bo wart jest każdego kęsa! Częstujcie się! 🙂

Smacznego!

Ilość porcji35 porcji

Składniki na 35 sztuk ciastek:
 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 3 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka żurawiny
 2 jajka
 1 szklanka masła (1 kostka 200g)
 1 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2

Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut.

3

W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła.

4

Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać.

5

Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę.

6

Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz. Piec kolejne partie ciastek.

Możliwości:
7

- do ciasta można dodać rozmaite przyprawy np.: cynamon, kardamon, kawę, skórkę z cytryny lub pomarańczy
- można użyć zwykłej maki pszennej, mąki orkiszowej,mąki owsianej jak i maki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną
- zamiast żurawiny można użyć pestek dyni, słonecznik, dowolne orzechy, kokos, kawałki czekolady, rodzynki lub inne suszone owoce.
- masło można zamienić na rozgniecione, dojrzałe 3 banany lub szklankę startego jabłka wtedy należy zmniejszyć ilość cukru
- cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokosowej, miód lub stewię

Wartości odżywcze

Porcji 35

Składniki

Składniki na 35 sztuk ciastek:
 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 3 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka żurawiny
 2 jajka
 1 szklanka masła (1 kostka 200g)
 1 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2

Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut.

3

W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła.

4

Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać.

5

Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę.

6

Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz. Piec kolejne partie ciastek.

Możliwości:
7

- do ciasta można dodać rozmaite przyprawy np.: cynamon, kardamon, kawę, skórkę z cytryny lub pomarańczy
- można użyć zwykłej maki pszennej, mąki orkiszowej,mąki owsianej jak i maki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną
- zamiast żurawiny można użyć pestek dyni, słonecznik, dowolne orzechy, kokos, kawałki czekolady, rodzynki lub inne suszone owoce.
- masło można zamienić na rozgniecione, dojrzałe 3 banany lub szklankę startego jabłka wtedy należy zmniejszyć ilość cukru
- cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokosowej, miód lub stewię

Najlepsze ciasteczka owsiane
(Wyświetlono 53 494 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

107 komentarzy

  1. Monika 19 października 2019 o 21:35

    Niebo w gębie! I co tego sycące.
    Rewelacja.
    Jakiś nigdy nie ucieralam masła z cukrem do ciastek,a to chyba ich sekret :)) najlepsza baza do treściwych ciastek!
    Proporcje znakomite, przepis obowiązkowo na pamięć i do notesu. Dzięki wielkie.

    Odpowiedz
    1. Ewa 16 kwietnia 2020 o 13:09

      Proponuję zrobić od razu z dwóch porcji, bo znikają w mgnieniu oka. Przepyszne.

      Odpowiedz
  2. Ilona 29 lipca 2019 o 18:58

    Absolutnie fenomenalne! Bardzo długo szukałam przepisu na ciasteczka owsiane, które nie będą smakowały jak trociny z bakaliami, szukałam ciastek miękkich w środku i kruchych na zewnątrz. Te są dokładnie takie, pyszne, mięciutkie, odpowiednio słodkie. Dodałam pokrojoną na kawałeczki czekoladę i żurawinę, wyszły przepyszne, następnym razem spróbuję dodać jogurtowe kropelki, myślę że też ciekawie odmienią smak.

    Odpowiedz
  3. Beata 27 stycznia 2019 o 18:15

    Ciastka upieczone w niedzielny wietrzny i zimny poranek. Pyszneeee, dodalam pestki slonecznika i pestki dyni, wszystko uprazone.Zredukowalam tez cukier. Takie chrupiace i pachnace.

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:34

      dzięki za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  4. mada_wolf 18 listopada 2018 o 20:43

    pyszne, też dodałam mniej cukru, w wersji z kardamonem, odrobina cynamony i pestkami dyni – wprost rewelacyjne! nastęnym razem sprobuje je upiec z miodem zamiast cukru trzcinowego (sadze, ze z brazowym cukrem bylyby szalenie dobre). intryguje mnie tez jak beda smakowac z bananem/jablkiem zamiast masla!

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:20

      dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

      Odpowiedz
  5. ANNA 21 października 2018 o 20:15

    Kino pycha ciasteczka:) upieklam dzis po raz kolejny .zmniejszylam tylko cukier do 1 szklanki 🙂 znikaja blyskawicznie . Kolejny przepis do zapisania:)))

    Odpowiedz
  6. Gosia 21 września 2018 o 17:15

    Zrobiłam ciastka bez masła – użyłam zamienników, o których wspomniałaś, tj. jabłka i banana, i niestety nie rozplaszczyly się podczas pieczenia, pozostały kulkami i mam wrażenie, że w środku są troszkę niedopieczone, takie mączne w smaku 🙁 następnym razem użyję masła

    Odpowiedz
  7. Marta 17 lipca 2018 o 07:24

    Ciastka wyszły twarde i takie sobie.

    Odpowiedz
    1. admin 18 lipca 2018 o 11:32

      przykro mi – może były za długo w piekarniku?

      Odpowiedz
  8. Klaudia 13 marca 2018 o 12:49

    A więc zrobiłam z przepisu podstawowego, tj. z masłem i cukrem. Robiłam z połowy składników, czyli pół porcji. Powiem tak: są prze-py-szne! Naprawdę smak jest obłędny – ja dodałam posiekane rodzynki, orzechy laskowe i czekoladę i smakowały jak popularne pieguski! Tylko oczywiście te są zdrowsze 🙂 Jedynie do czego się przyczepię to fakt, że gdybym nie rozpłaszczyła kulek to po wyjęciu z pieca miałabym… kulki. Moje ani trochę się „nie rozlały”, dlatego dobrze, że przed włożeniem do piekarnika uformowałam je na ciastka (zostały dokładnie w takiej formie w jakiej w nim wylądowały). Powiedziałabym, że ciasto było wręcz dość mocno zbite i ciastka wyszły lekko twarde, ale dało się ugryźć 😛 Może przesadziłam z mąką czy coś, nie wiem…
    Grunt, że smak był obłędny i w weekend planuję zrobić je znowu! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2018 o 16:19

      bardzo się cieszę że finalnie smakowały 🙂 dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  9. Klaudia 9 marca 2018 o 12:40

    czy wersja z bananami zamiast masła wyjdzie równie dobrze? kiedyś piekłam ciastka z bananami i były strasznie wilgotne… tylko chyba nie dodawałam do nich mąki, a same płatki owsiane.
    Zależy mi na tej chrupkości i nie wiem czy iść za głosem rozsądku i zrobić wersję fit bez masła (bo ograniczam kalorie :P) czy jednak skusić się na wersję z masłem i więcej poćwiczyć. 😀

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2018 o 16:22

      Klaudia na pewno z bananem będą bardziej miękkie w środku 🙂

      Odpowiedz
  10. też Kinga 28 grudnia 2017 o 17:38

    Ciasteczka są super! dziś robię je kolejny raz, na wyjazd sylwestrowy, z dodatkiem żurawiny, nasion słonecznika, czekolady. Poprzednie zrobiły furorę 😉
    Już nie muszę testować innych przepisów, pozostaję wierna temu 🙂

    Odpowiedz
  11. Monika 29 października 2017 o 13:06

    Właśnie robię ciasteczka, zamiast cukru miód oczywiście 3/4 szkl. dla mnie ok dla dzieci i męża za mało slodkie, nastepnym razem rezygnuje z proszku i sody, zrobiłam część z orzechami,daktylami i rodzynkami i część z kokosem,skórka pomarańczową i daktyle. Pychota?

    Odpowiedz
  12. Ania 26 października 2017 o 15:01

    Szukałam w internecie przepisu na domowe ciasteczka owsiane i trafiłam na Twojego bloga. Bardzo spodobał mi się pomysł zastąpienia masła bananami, więc postanowiłam spróbować. Mąka dałam 3 rodzaje – owsiana, ryżowa i pełnoziarnista (moje ulubione połączenie) Pominęłam sodę, ponieważ nie lubię jej smaku. Poszalałam trochę z dodatkami (rodzynki, słonecznik, gorzka czekolada i wiórki kokosowe) w ilości nie przekraczającej 1 szklanki łącznie. Ciastka wyszły tak dobre, że zniknęły w 2 dni i musiałam piec kolejną porcję :))) Bardzo dziękuję za ten przepis, jest genialny 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 28 października 2017 o 15:30

      wspaniale – podałaś Aniu świetne rozwiązania -dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*

      Odpowiedz
  13. magdalab 6 października 2017 o 14:41

    Cisatka wyszły wg Twojego przepisu pyszne. Wcale nie czuc sody i proszku do pieczenia, a wiem, ze soda ma za zadanie spulchnić ciasto. chciałam Ciebie Kingo pozdrowić i podziekować za przepis, jutro bede robić drugi raz dla rodziny.
    Uzylam maki orkiszowej razowej. Dla wtajemniczonych 😉 miód wcale nie jest wersją „fit”. Ma wiecej kalorii niż cukier tylko posiada jak wiemy cenne skladniki dla zdrowia, czego cukier zwykly wcale nie ma. Obawiam sie, ze pod wyplywem temperatury w piekarniu te cenne wartości ulonią się, dlatego wybrałam cukier.
    ps jesli lubicie to polecam dodac tak na oko wiorki kokosowe, nadaja sie bardzo i podkrecaja smak ciastek.

    Odpowiedz
    1. magdalab 6 października 2017 o 14:50

      miód dodaje sie np do herbaty kiedy tem nie przekracza 40 stopni C. Dlatego chciałam dodać to do komentarza 🙂 jeszcze raz pozdrawiam serdecznie. Ciastko robcie w ciemno! Wyjdą.

      Odpowiedz
    2. admin 8 października 2017 o 21:28

      bardzo się cieszę że ciasteczka się sprawdziły 🙂 dziękuję za miłe słowa :*

      Odpowiedz
  14. aga 29 września 2017 o 08:32

    Witam. Komentarze pisze rzadko, ale ciasta wyszly tak smaczne,ze musialam potwierdzic poprzednie opinie.Chociaz moje wyszly cale kruche, chyba za dlugo pozostaly w piecu po upieczeniu, ale na pewno to nie zaszkodzilo?ja rowniez przepis troche zmodyfikowalam. U mnie bylo kakao, rodzynki, zurawina,morele, wiorki kokosowe i pestki dyni. Cukier zmniejszylam do 4 łyzek i jak dla mnie byly slodkie. Mojej 2.5 letniej córce rowniez bardzo smakowaly.Dziekujemy za przepis. Czy mozna zmniejszyc ilosc masla np.do 100 g?

    Odpowiedz
    1. admin 3 października 2017 o 16:20

      Aga dziękuję za komentarz – bardzo mi miło że poświeciłaś swój czas i napisałaś do mnie – doceniam to i tym bardziej dziękuję :*
      oczywiście można zmniejszyć ilość masła lub zastąpić je olejem kokosowym

      Odpowiedz
  15. Barbara 18 września 2017 o 20:13

    Ciastka rewelacyjne zrobilam z rozgniecionymi bananami zamiast masla i wyszly super ?dziekuje za super przepis

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:20

      ? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
      dziękuję za komentarz ??

      Odpowiedz
  16. Beatusiek 18 września 2017 o 13:35

    Ciasteczka wyszly suuuper:)
    Małą modyfikacje zrobilam dodalam mąke gryczaną i etyrol zamiennik cukru i mąki pszennej:)
    Nie rozpadają sie cudnie pachną i smkują

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:24

      ? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
      dziękuję za komentarz ??

      Odpowiedz
  17. Karolina 28 lipca 2017 o 18:40

    Hej hej
    Czy ciasteczka tez wyjdą jesli dodam maki owsianej?

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:27

      tak ale należy sprawdzać konsystencję – nie może być za luźna

      Odpowiedz
  18. Anna 3 lipca 2017 o 13:10

    Witam pani Kingo. Ciasteczka są rewelacyjne i znikają w mgnieniu oka 🙂 pierwszym razem robiłam je używając połowy ilości masła ( 100g ) i połową szklanki startego jabłka. Wyszły tak wspominałam genialne. Niestety za drugim razem użyłam zamiast masła szklanki jabłka i już nie zachwycały. Były suche a płatki jakby surowe. Także jeśli chodzi o mnie to alternatywa z wyeliminowaniem masła nie zadziałała. Na przyszłość będę robiła tylko wersję z masłem. Pozdrawiam i dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  19. Pipilotka 8 czerwca 2017 o 20:49

    Rewelacja! Nigdy nie jadłam tak pysznych ciastek! W roli słodzika użyłam ksylitolu, a żurawinę zamieniłam na rodzynki i daktyle (bo je bardziej lubię) i trafiły na listę ulubionych ciasteczek <3. Dziękuję za ten wspaniały przepis!

    Odpowiedz
    1. admin 13 czerwca 2017 o 22:09

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  20. As 27 maja 2017 o 18:37

    Ciastka są bardzo smaczne ??robie kolejny raz i zawsze wychodzą. Moją wersją fit jest dodanie połowy mniej cukru he he polecam!

    Odpowiedz
  21. Ania 28 kwietnia 2017 o 14:57

    Hej, zrobiłam je wczoraj, nieco zmieniłam płatki, nie miałam aż tylu górskich, więc były też żytnie i jaglane, kawka była i margaryna bezmleczna . Dziś muszę zrobić powtórkę, bo już wchłonięte , ale margaryny już nie mam. I mam pytanie. Czy mogę margarynę/masło zastąpić olejem kokosowym? Mam taki w kostce. Czy nie bardzo się nadaje?

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 29 kwietnia 2017 o 14:51

      Aniu spokojnie możesz zastąpić

      Odpowiedz
  22. naranja 7 kwietnia 2017 o 14:37

    A zamiast masła olej kokosowy ktoś próbował?

    Odpowiedz
    1. Alutka 24 maja 2017 o 20:25

      ja próbowałam i polecam, wyszło super, dodałam taka sama ilość jak masło w przepisie 🙂

      Odpowiedz
      1. admin 27 maja 2017 o 10:07

        bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*

        Odpowiedz
  23. Basja 4 marca 2017 o 15:14

    Witam nie wiem co robie źle ale moje ciastka po upieczeniu wyglądaja na takie jakby pozlepiane? Pani wyglądaja na typowo kruche…

    Odpowiedz
    1. admin 5 marca 2017 o 09:38

      Wykładając ciastka na blachę należy zrobić dosyć spore odstępy.

      Odpowiedz
  24. Agnieszka 20 lutego 2017 o 20:44

    Mam pytanie o kulki – w przepisie mowa o wielkości orzecha włoskiego? Czy trzeba je rozplaszczac? Czy same pod wpływem temperatury się rozplaszczą?

    Odpowiedz
    1. admin 22 lutego 2017 o 17:25

      kulki kładziemy na blaszkę i nieco spłaszczamy dłonią – same się rozpłaszczą

      Odpowiedz
  25. Gosia 26 stycznia 2017 o 11:34

    Najlepszy przepis a próbowałam wielu?ja zamiast 3 szklanek płatków dodałam szklankę musli owocowego i nasiona słonecznika pychotka!

    Odpowiedz
    1. admin 26 stycznia 2017 o 16:43

      Gosiu dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂 ps. polecam również inne przepisy 🙂

      Odpowiedz
  26. Kasia 24 stycznia 2017 o 12:17

    Przepraszam nie masło a cukier trzcinowy zastąpić! Jaka ilość miodu powinna być użyta: )

    Odpowiedz
  27. Kasia 24 stycznia 2017 o 12:01

    Pani Kingo,
    Proszę o pomoc 🙂 chciałabym zastąpić masło miodem – jaką ilość miodu mam dodać? Pierwszy raz zrobiłam je z masłem, są pyszne jednakże trochę twarde . Co zrobilam nie tak jeśli postepowalam zgodnie z przepisem . Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam: )

    Odpowiedz
    1. admin 24 stycznia 2017 o 15:17

      Pani Kasiu można zastąpić miodem wtedy dodać go około 3/4 szklanki.
      Proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

      Odpowiedz
  28. monia 22 grudnia 2016 o 14:10

    Czy jak się ciastka wyciąga z piekarnika to one powinny być takie troszkę miękkie czy dość twarde? Miałam nagrzanym piekarnik, ale piekłam 20min i na moje oko wyszły dość gibkie. Trzymałam się podstawowego o przepisu. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 26 grudnia 2016 o 21:08

      powinny przy zastyganiu zesztywnieć 🙂

      Odpowiedz
  29. Grzegorz 27 listopada 2016 o 21:47

    Wyszły super: miękkie, puszyste i bardzo smaczne i nie za bardzo kruche na zewnątrz.

    Odpowiedz
    1. admin 27 listopada 2016 o 23:06

      bardzo się cieszę że przepis się udał 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  30. kika 8 listopada 2016 o 20:34

    a czym mogę zastapić masło??

    Odpowiedz
    1. admin 10 listopada 2016 o 18:05

      bananem, masłem orzechowym

      Odpowiedz
  31. Iza 4 listopada 2016 o 22:58

    Pani Kingo wyszły wyśmienicie. W mojej wersji fit użyłam bananów zamiast masła ( z/g z sugestią) dodałam 1/2 szklanki cukru trzcinowego oraz łyżkę miodu. Dodatkowo pestki słonecznika, prażony sezam i nasiona chia (2 łyżki). Przepis super, polecam wszystkim. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 7 listopada 2016 o 16:47

      Pani Izo bardzo dziękuję za wypróbowanie i za komentarz 🙂 tak się cieszę jak mam potwierdzenie że przepisy się udają 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  32. Jolanta Szyndlarewicz 31 października 2016 o 12:35

    Pani Kingo przepis świetny, ciastka pyszne i bardzo fajne do modyfikacji (w zależności od zasobów szafek i lodówki). Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2016 o 10:38

      Pani Jolu bardzo się cieszę że przypadły do smaku 🙂 polecam również wypróbowanie innych przepisów.
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu

      Odpowiedz
  33. JaGuSkAa 23 października 2016 o 14:17

    Rewelacyjny przepis! Mozna go urozmaicać na wiele sposobów, ja dodałam dwie łyżki ziaren chia oraz 3 banany zamiast masła i ciasteczka wyszły miękkie i sprężyste. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 24 października 2016 o 22:25

      świetny pomysł!

      Odpowiedz
  34. Ewa 22 października 2016 o 22:30

    Ciastka bardzo smaczne (na pewno do powtórzenia), choć dodałam jedno jajko więcej, trochę wody i pół szklanki mniej płatków – w przeciwnym ciasto byłoby okropnie gęste! (I tak wydawało mi się zbyt gęste, ale nie chciałam już więcej kombinować w przepisie). Dalsze modyfikacje to: zamiast 100 g masła, dałam 1,5 banana i zamiast 1 i 1/4 szkl. cukru, dodałam 0,5 szkanki cukru i ok. 1/4 szklanki syropu klonowego. Ciastka wyrosły dużo mniej niż ostatnie fit ciastka choco, chcociaż dalam więcej proszku i sody niż w czekoladowych…

    Odpowiedz
  35. kamila 21 października 2016 o 07:59

    Ciastka piekłam wczoraj. Są pyyyyyszne 🙂 zastosowałam połączenie mąki orkiszowej i pszennej oraz zamiast cukru użyłam pół szklanki miodu. No i nie używałam też sody ani proszku. Super przepis, będę piekła z niego ciasteczka wszelkich kombinacji 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 21 października 2016 o 18:03

      Kamilo bardzo się cieszę że przepis przypadł Ci do smaku. Dzięki za komentarz :*

      Odpowiedz
  36. Magda 19 października 2016 o 17:54

    do podstawowego przepisu podanego przez Panią dodałam otręby, wiórki kokosowe i pestki dyni. ciastka wyszły przepyszne, ale ciut (zmniejszyłam ilość cukru) za mało słodkie. tak czy siak wypiek udany! dziękuję <3

    Odpowiedz
    1. admin 20 października 2016 o 10:29

      Pani Magdo bardzo się cieszę 🙂 i polecam na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  37. Milena 17 października 2016 o 14:13

    Właśnie dzisiaj zrobiłam i wyszły cudownie 🙂 Dokładnie tak jak Pani pisała chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    1. admin 17 października 2016 o 16:19

      Pani Mileno bardzo się cieszę że się udały i że smakowały 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  38. Alex 16 października 2016 o 13:54

    Kingo czy szklanka u ciebie to 250ml ?

    Odpowiedz
    1. admin 16 października 2016 o 22:33

      tak dokładnie 🙂

      Odpowiedz
  39. marta 8 października 2016 o 12:52

    Wlasnie upieklam i pocjlonelam juz 2 sztuki dalam trovhe mniej maki i platkow. Nie dopalam sody ale dorzucilam garsc rodzynek i pol tabliczki potruszonej czekolady. Ciasteczka pyszne sle troche za slodkie chyba ze na cieplo tak mi sie wydaje. Przepis bomba. Dziekuje serdecznie.

    Odpowiedz
  40. Agnieszka 1 października 2016 o 11:30

    Druga partia ciasteczek właśnie się piecze. Zrobiłam z miodem i z mieszanką różnych płatków, które miałam: jęczmienne (w przewadze), żytnie, jaglane. Maka orkiszowa razowa. Dałam trochę mniej masła i dodałam drobno tarte jabłko. Do tego cynamon, kokos, trochę pestek dyni i orzechy. Jedna rzecz do poprawy – więcej miodu (dałam ok.pół szklanki, nie chciałam przesadzić i wyszły trochę wytrawnie). Ale i tak są pyszne:-) Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 1 października 2016 o 18:53

      Agnieszko dziękuję za komentarz 🙂 poszalałaś 🙂 na pewno są pyszne!

      Odpowiedz
  41. Monia 21 września 2016 o 08:21

    Ciasteczka rewelacja :)Pyszne, kruche, w sam raz do kawy 🙂 Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 22 września 2016 o 18:59

      bardzo się cieszę że smakowały 🙂

      Odpowiedz
  42. Zoska 15 września 2016 o 13:34

    Ciasteczka przepyszne na szybko cos do kawy w sam raz !!

    Polecam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 16 września 2016 o 12:33

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie 🙂

      Odpowiedz
  43. Gotuj z Agnes 18 sierpnia 2016 o 22:03

    Jeśli chodzi o wersje fit, czyli z miodem, to miód ucierać z masłem, czy roztopić i dodać do masła?
    Wzorowałam się na przepisie, ale dodałam inne dodatki i płatki owsiano-żytnie, mniej cukru i wyszły MEGA pyszne 😉

    Odpowiedz
    1. admin 24 sierpnia 2016 o 17:19

      Miód ucierać z masłem w wersji fit.

      Odpowiedz
        1. admin 1 września 2016 o 22:37

          🙂

          Odpowiedz
  44. Kordian 6 lipca 2016 o 12:53

    Mowa tu o jajkach ale jak je utrzeć razem z białkiem czy osobno? Pozdrawiam 😉 ?

    Odpowiedz
    1. admin 9 lipca 2016 o 09:57

      Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut. – ucieramy z całymi jajkami czyli białka + żółtka

      Odpowiedz
  45. Ania KA 15 czerwca 2016 o 12:59

    Kingo, może to banalne pytanie, ale jestem laikiem i 1 raz robiłam jakiekolwiek ciastka i…klapa, nie wiem jaką konsystencję powinna mieć masa? ale moja była bardzo lepka i nie dało się jej od rąk odkleić, a zrobiłam wg przepisu i porad: szkl. mąki pszennej, szkl. mąki żytniej, płatki górskie, żurawina, cukier trzcinowy, 2 jajka i 3 banany zamiast masła…i wyszły gumowato-twarde 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 16 czerwca 2016 o 12:47

      Aniu składników nie można za bardzo ugniatać – mam pytanie jakiej wielkości były banany i jajka?

      Odpowiedz
  46. Maja 7 czerwca 2016 o 13:42

    A czy można pominąć w przepisie jajka? Czy banan może być tu zamiennikiem?

    Odpowiedz
    1. admin 8 czerwca 2016 o 09:28

      tak ale warto dodać wtedy 1 banana lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszanego z 4 łyżkami wody

      Odpowiedz
  47. Marika 31 maja 2016 o 15:10

    A moge pominac sode?nie lubie smaku sody w wypiekach:/

    Odpowiedz
    1. admin 31 maja 2016 o 22:54

      oczywiście można pominąć lub dodać w zamian proszku do pieczenia

      Odpowiedz
  48. Falka 10 maja 2016 o 14:53

    Ciasteczka bardzo dobre jednak moim zdaniem za łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia to za dużo – zdecydowanie wyczuwalny nadmiar w smaku ciastek. Mimo to następnym razem (czyli dziś) upiekę ciastka z tego przepisu. Tylko użyję samej sody.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  49. ula 26 kwietnia 2016 o 15:00

    Właśnie zrobiłam te ciastka co prawda wyszły grubsze i większe ale sa tak pyszne ze mam problem z opanowaniem sie zeby ich wszystkich nie zjeść 😀 polecam przepis, prosty, łatwy,szybki no i można dodać do ciastek kto co lubi 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2016 o 15:59

      wspaniale! dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  50. Olazoch 22 lutego 2016 o 22:47

    Rewelacja. Komentarz Męża- nie do wiary! Zdrowe i smaczne! 🙂 dzięki za super przepis

    Odpowiedz
    1. admin 24 lutego 2016 o 00:11

      bardzo się cieszę:) dziękuję :*

      Odpowiedz
  51. Kasia 19 lutego 2016 o 13:29

    ciasteczka wyszły super! Dałam pół na pół mąki razowej i orzechowej. Są genialne i szybko znikają z talerza:) dzięki za przepis

    Odpowiedz
    1. admin 19 lutego 2016 o 15:12

      cieszę się i dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  52. Asia 27 stycznia 2016 o 13:51

    Ciastka rewelacja! Długo szukałam dobrych ciastek owsianych i wuala są! Zrobiłam z miodem z 3/4 szklanki, dla mnie słodkość idealna ciastka nie rozwalają się porpostu rewelacja!

    Dałam jedną szklankę mąki pszennej i jedną szklankę mąki pełnoziarnistej żytniej. Nie dodałam sody ani proszku bo nie lubię. Także bez problemu można toi pominąć w przepisie.

    Odpowiedz
    1. admin 27 stycznia 2016 o 14:17

      wspaniale 🙂 Asiu bardzo dziękuję Ci za tak fajny komentarz :*

      Odpowiedz
  53. elise 21 stycznia 2016 o 12:28

    ciasteczka są pyszne, znikają szybko 🙂
    a jak je przechowywać, by zachowały swoja chrupkość?

    Odpowiedz
    1. admin 21 stycznia 2016 o 21:02

      najlepiej w metalowej puszce w suchym miejscu

      Odpowiedz
  54. kuchareczka 13 stycznia 2016 o 12:34

    Wyszly rewelacyjne! Chrupiace, delikatne, mniam! Ciezko sie im oprzec 🙂

    Odpowiedz
  55. Elmo 29 grudnia 2015 o 18:54

    Witaj. Zrobiłam dzisiaj te ciasteczka, ściśle trzymając się tak przepisu, jak i proporcji i temperatury. W smaku są przepyszne, ale… Dlaczego są tak strasznie kruche? Po nadgryzieniu piękne, złociste ciasteczko „rozwala się” na drobne okruszki. Chyba nie mam ręki do ciastek maślanych. Miałabyś może jakąś propozycję na ciasteczka owsiano-jogurtowe, bez masła?

    Odpowiedz
    1. admin 29 grudnia 2015 o 22:46

      a użyłaś płatków błyskawicznych czy górskich?

      Odpowiedz
      1. Elmo 31 grudnia 2015 o 17:59

        Górskich.

        Odpowiedz
        1. robst 27 kwietnia 2016 o 11:53

          do mordzia:
          Mogę tylko współczuć języka – nie trzeba się wzorować na TVN…..:((

          Odpowiedz
          1. admin 27 kwietnia 2016 o 14:47

            nie zwróciłam uwagi – już usunęłam ten wulgarny komentarz. Dziękuję

        2. niemordzio 15 stycznia 2017 o 16:39

          Do Robsta – on się wzoruje na TV Trwam!

          Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.