Fantastyczne jest zdrowe jedzenie:)
Absolutnie uwielbiam warzywa!
Lubię dobre przyprawy!
Akurat zawsze mam ochotę na coś pysznego!
Fenomenalnie smakuje mój falafel!
Ekstra – taki jest dzisiejszy przepis 🙂
Lepiej go spróbować!
FALAFEL
Smacznego!
Na rozgrzaną patelnię wsypać kmin rzymski i chwile podprażyć aby uwolnił swój aromat. Przełożyć go do moździerza i utrzeć.
Do malaksera (rozdrabniacza) dodać odcedzoną ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, sól, chili mielone, kmin rzymski i całość zmiksować niezbyt drobno.
Do ciecierzycy dodać cebulę drobno posiekaną i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz proszek do pieczenia i mąkę. Całość ponownie zmiksować ale niezbyt drobno. Składniki mają się połączyć. (Można dodać więcej mąki, jeśli mieszanka jest jeszcze zbyt mokra.).
Z masy uformować kulki -kotlety i włożyć je do lodówki na 1 godzinę.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i rozprowadzić go równomiernie. Smażyć na nim schłodzone falafel po 4-5minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
Gotowe kotlety z ciecierzycy podawać z sosem tahini (wymieszać wszystkie składniki sosu ze sobą) lub buraczkami.
Składniki
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wsypać kmin rzymski i chwile podprażyć aby uwolnił swój aromat. Przełożyć go do moździerza i utrzeć.
Do malaksera (rozdrabniacza) dodać odcedzoną ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, sól, chili mielone, kmin rzymski i całość zmiksować niezbyt drobno.
Do ciecierzycy dodać cebulę drobno posiekaną i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz proszek do pieczenia i mąkę. Całość ponownie zmiksować ale niezbyt drobno. Składniki mają się połączyć. (Można dodać więcej mąki, jeśli mieszanka jest jeszcze zbyt mokra.).
Z masy uformować kulki -kotlety i włożyć je do lodówki na 1 godzinę.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i rozprowadzić go równomiernie. Smażyć na nim schłodzone falafel po 4-5minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
Gotowe kotlety z ciecierzycy podawać z sosem tahini (wymieszać wszystkie składniki sosu ze sobą) lub buraczkami.
ten przepis stanowił podstawę wielokrotnych moich prób stworzenia falafela… Dopiero treść komentarzy uświadomiła mi jak daleko znajdowałem się od oryginału… Dziękuję za komentarze.
Zrobiłam dziś falafel, niestety w trakcie gotowania okazało się, ze nie mam kminu, wiec zamiast tego dodałam harissy, która zawierała tez pozostałe przyprawy z przepisu, ale tez sól i ostatecznie kotleciki wyszły mi przesolone. Nie dodałam tez maki, bo jestem na diecie niskowęglowodanowej i niestety podczas smażenia rozciapało się zupełnie. Dodam, ze nie schladzal kotlecików wcześniej, bo nadchodziła już pora mojego posiłku. Generalnie po tych wszystkich zmianach i tak kotleciki były pyszne, jednak forma przypominała już tłuczone ziemniaki 🙂
Niestety wyszły bardzo niesmaczne. Posmak tej cebuli i mąki dominuje, za słone, no klapa całkowita, niejadalne 🙁
Jaka pastę sezamowa polecasz? jakiej firmy?
Wyszły pyszne, mimo że nie doczytałam i zrobiłam z namoczonej i nieugotowanej ciecierzycy. Zapisuje przepis, bo jest super.
🙂
ja wpisałam w wyszukiwarce falafel z ciecierzycy z puszki, bo nie miałam czasu, a puszkę na stanie. dziękuję za wprowadzenie w taki przepyszny błąd 🙂
Prawdziwy falafel tylko i wyłącznie z surowej ciecierzycy! Nazywać te kotlety falafelem to wprowadzanie czytelników w błąd. Myślę, że prowadząc blog kulinarny to trochę nie wypada, ponieważ wygląda jakby nie wiedziała Pani co to falafel. Pozdrawiam serdecznie.
Przykro mi pisać ten komentarz, ale niestety nie jest to dobry przepis. Falafele sa zdecydowanie zbyt slone (pol lyzeczki by wystarczylo), przez smak przebija sie soda i maka. Niestety, były kompletnym niewypalem.
Przykro mi Aniu, postaram się doprecyzować przepis lub stworzyć lepszy. dziękuję za komentarz 🙂
Ile wychodzi kotlecików z podanych składników?
ok 5 sztuk
A można je upiec w piekarniku a nie smażyć na patelni? Jeśli tak to w jakiej temperaturze i ile czasu? Pozdrawiam!
można – około 15-20 minut temperatura 180 C
Pytanie, czy można wyeliminować mąkę lub ją zastąpić czymś niewęglowodanowym ? Jestem na bezcukrowym detoksie, a bardzo bym chciała skosztować 🙂
Pytanie, co zamiast mąki pszennej? – uczulenie na gluten.
mąka gryczana
Faktycznie łakomczuch ma rację – falafel robiony z ciecierzycy z puszki i smażony w głębokim oleju rozpuszcza się – ginie.
Kinga, ale jaka wielkość puszki ciecierzycy?? są różne, ja kupuję np 450 g w puszce, i wogóle to jakoś strasznie dużo dodajesz mąki. u mnie na to 450g 1,5 łyżki i falafele się nie rozpadają. Popieram mocno pomysł, żeby dobrze schłodzić masę przed smażeniem, wtedy mają pysznie chrupiącą skórkę. Pozdrowienia!
Trochę odjechany od orginału przepis :).
Ciecierzyca nie powinna być gotowana (więc też nie z puszki) a tylko dobrze namoczona przez jakieś 8 godz. (np. przez noc). No i soda a nie proszek do pieczenia. Mąka jest kolejnym ułatwieniem sobie życia :).
Nie twierdzę, że nie są smaczne bo ciecierzyca w różnych odmianach potrafi taka być 🙂 ale nazywanie tego falafelem jest lekkim nadużyciem :).
Kiedyś tez modziłem z czymś takim jednak zgadzam się z Łakomczuchem – to lekkie nadużycie nazywać kotlety z gotowanej ciecierzycy falafelem. Falafel jest z surowej namoczonej ciecierzycy smażonej w głębokim oleju. Nie radzę takich kotlecików natomiast wrzucać na głęboki olej bo się prawdopodobnie porozlatuje.
czy ta ciecierzyca ma być tylko namoczona przez noc w odzie czy namoczona i ugotowana
namoczona i ugotowana 🙂
jezeli używamy suchej ciecierzycy to ile mamy jej dodać? 🙂
3/4 szklanki
Czy można zamiast w blenderze, to użyć miksera ?? 🙂
tak
Przepyszne! 🙂