Panna Cotta z sosem malinowo-karmelowym

Wczoraj zostałam poproszona o przygotowanie Panna Cotty. Sama się zdziwiłam dlaczego jeszcze jej nie było na blogu:) Jak tylko przeczytałam komentarz z życzeniem od razu pobiegłam do kuchni i przygotowałam to cudo. Panna Cotta to wdzięczny deser, można bardzo ciekawie odmieniać jego smak poprzez dodanie do śmietanki np. likierów, przypraw, soków. Dzisiaj przedstawiam klasyczną wersję z sosem malinowym i karmelowym.
Jeżeli masz jakieś życzenia kulinarne to napisz w komentarzu, a ja postaram się je spełnić:)
aaaaaaaaaaaa zapomniałabym:)
Zapraszam do oglądania DDTVN w piątek, gdzie będę przedstawiać moja orzechową kuchnię:)
Kochani 3mać kciuki bo strasznie się boję!!! Kamery wciąż mnie paraliżują 🙂 ale  i tak nie mogę doczekać się spotkania z Panią Welman i Panem Prokopem:) – oby oni prowadzili ten odcinek:)
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
 3 łyżki cukru pudru
 1 laska wanilii
 3 łyżeczki żelatyny
Sos malinowy:
 200 g świeżych lub mrożonych malin
 2 łyżki cukru pudru
 wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i przecedzić przez sito
Sos karmelowy:
 ½ szklanki cukru
 2 łyżki śmietanki kremówki
 Cukier podgrzać aż powstanie karmel, pod koniec dodać ostrożnie śmietankę

1

Kremówkę przelać do rondelka. Włożyć do niej rozciętą na pół laskę wanilii. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

2

3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance z 3 łyżkami gorącej wody.

3

Kiedy śmietanka się zagotuje, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze ok 5 min Usunąć laskę wanilii.

4

Rondelek ze śmietanka zdjąć z ognia, dodać żelatynę i cukier puder. Cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą.

5

Gotową panna cottę przelać do foremek opłukanych zimną wodą i wstawić do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.

6

Formę z zastygniętym deserem wstawić na chwilkę do naczynia z gorącą wodą. Do formy przyłożyć talerz i szybko odwrócić. Panna cotta powinna łatwo wyjść z formy.

7

Gotową Panna cottę  udekorować sosem malinowym i karmelowym.
Jeżeli chcemy aby nasza panna Cotta miała nieco inny smak do śmietanki można dodać 2 łyżeczki likieru morelowego, pomarańczowego itp.

Składniki

 2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
 3 łyżki cukru pudru
 1 laska wanilii
 3 łyżeczki żelatyny
Sos malinowy:
 200 g świeżych lub mrożonych malin
 2 łyżki cukru pudru
 wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i przecedzić przez sito
Sos karmelowy:
 ½ szklanki cukru
 2 łyżki śmietanki kremówki
 Cukier podgrzać aż powstanie karmel, pod koniec dodać ostrożnie śmietankę

Przygotowanie

1

Kremówkę przelać do rondelka. Włożyć do niej rozciętą na pół laskę wanilii. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

2

3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance z 3 łyżkami gorącej wody.

3

Kiedy śmietanka się zagotuje, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze ok 5 min Usunąć laskę wanilii.

4

Rondelek ze śmietanka zdjąć z ognia, dodać żelatynę i cukier puder. Cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą.

5

Gotową panna cottę przelać do foremek opłukanych zimną wodą i wstawić do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.

6

Formę z zastygniętym deserem wstawić na chwilkę do naczynia z gorącą wodą. Do formy przyłożyć talerz i szybko odwrócić. Panna cotta powinna łatwo wyjść z formy.

7

Gotową Panna cottę  udekorować sosem malinowym i karmelowym.
Jeżeli chcemy aby nasza panna Cotta miała nieco inny smak do śmietanki można dodać 2 łyżeczki likieru morelowego, pomarańczowego itp.

Panna Cotta z sosem malinowo-karmelowym
(Wyświetlono 132 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *