Kotleciki z indyka z awokado

Wpadam dosłownie na chwilkę z przepisem na pyszne kotleciki z indyka z awokado. Między pakowaniem walizek, sprzątaniem lodówki (nic nie może się zmarnować), podlewaniem kwiatków stwierdziłam, że muszę znaleźć czas na ten ostatni przepis w tym miesiącu.

Jak zwykle prosto i jak zwykle szybko 🙂

Nowoczesny obiad!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas20 minut

 400 g mięsa mielonego z piersi indyka
 1 garść szpinaku (35 g)
 2 łyżki natki pietruszki(12 g)
 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (20 g)
 1 łyżka oleju z pestek winogron (10 g)
 1 ząbek czosnku (5 g)
 1 szalotka (20 g)
 sok i skórka z 1 limonki
 sól i pieprz
 1 awokado (140 g)
zielony sos do kotlecików
 2 awokado (280 g)
 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
 sok z jednej limonki
 sól i pieprz

1

Sos do kotlecików należy przygotować poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.

2

Przygotowanie kotlecików. W dużej misce wymieszać ze sobą: mięso z indyka, posiekany szpinak wraz z pietruszką, płatki owsiane, olej, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana szalotkę, sok i skórkę z limonki. Całość doprawić sola i pieprzem – wymieszać.

3

Awokado pokroić w 1 cm kostkę i dodać do masy – ponownie całość wymieszać - delikatnie, uważając na awokado.

4

Z masy uformować 4-5 kotlecików i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju z pestek winogron przez 5 minut z każdej strony. Podawać z zielonym sosem.

Możliwości
5

zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka lub wołowiny
zamiast szpinaku można użyć jarmużu
kotleciki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 C czas 20 minut

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie956
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 56g72%
Węglowodany 40g15%
Białko 84g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 400 g mięsa mielonego z piersi indyka
 1 garść szpinaku (35 g)
 2 łyżki natki pietruszki(12 g)
 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (20 g)
 1 łyżka oleju z pestek winogron (10 g)
 1 ząbek czosnku (5 g)
 1 szalotka (20 g)
 sok i skórka z 1 limonki
 sól i pieprz
 1 awokado (140 g)
zielony sos do kotlecików
 2 awokado (280 g)
 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
 sok z jednej limonki
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Sos do kotlecików należy przygotować poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.

2

Przygotowanie kotlecików. W dużej misce wymieszać ze sobą: mięso z indyka, posiekany szpinak wraz z pietruszką, płatki owsiane, olej, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana szalotkę, sok i skórkę z limonki. Całość doprawić sola i pieprzem – wymieszać.

3

Awokado pokroić w 1 cm kostkę i dodać do masy – ponownie całość wymieszać - delikatnie, uważając na awokado.

4

Z masy uformować 4-5 kotlecików i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju z pestek winogron przez 5 minut z każdej strony. Podawać z zielonym sosem.

Możliwości
5

zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka lub wołowiny
zamiast szpinaku można użyć jarmużu
kotleciki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 C czas 20 minut

Notes

Kotleciki z indyka z awokado
(Wyświetlono 11 827 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)