Wpadam dosłownie na chwilkę z przepisem na pyszne kotleciki z indyka z awokado. Między pakowaniem walizek, sprzątaniem lodówki (nic nie może się zmarnować), podlewaniem kwiatków stwierdziłam, że muszę znaleźć czas na ten ostatni przepis w tym miesiącu.
Jak zwykle prosto i jak zwykle szybko 🙂
Nowoczesny obiad!
Sos do kotlecików należy przygotować poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.
Przygotowanie kotlecików. W dużej misce wymieszać ze sobą: mięso z indyka, posiekany szpinak wraz z pietruszką, płatki owsiane, olej, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana szalotkę, sok i skórkę z limonki. Całość doprawić sola i pieprzem – wymieszać.
Awokado pokroić w 1 cm kostkę i dodać do masy – ponownie całość wymieszać - delikatnie, uważając na awokado.
Z masy uformować 4-5 kotlecików i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju z pestek winogron przez 5 minut z każdej strony. Podawać z zielonym sosem.
zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka lub wołowiny
zamiast szpinaku można użyć jarmużu
kotleciki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 C czas 20 minut
4 porcji
- Amount per serving
- Kalorie956
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 56g72%
- Węglowodany 40g15%
- Białko 84g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Sos do kotlecików należy przygotować poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.
Przygotowanie kotlecików. W dużej misce wymieszać ze sobą: mięso z indyka, posiekany szpinak wraz z pietruszką, płatki owsiane, olej, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana szalotkę, sok i skórkę z limonki. Całość doprawić sola i pieprzem – wymieszać.
Awokado pokroić w 1 cm kostkę i dodać do masy – ponownie całość wymieszać - delikatnie, uważając na awokado.
Z masy uformować 4-5 kotlecików i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju z pestek winogron przez 5 minut z każdej strony. Podawać z zielonym sosem.
zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka lub wołowiny
zamiast szpinaku można użyć jarmużu
kotleciki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 C czas 20 minut