Najlepsza zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa ? – jedna z najpopularniejszych w naszym kraju. Ile domów tyle przepisów. Poznajcie mój na zimową, rozgrzewającą wersję, pachnącą słońcem i latem. Ta zupa chyba nigdy mi się nie znudzi. W sezonie używam świeżych, pieczonych pomidorów ?. Zimą, kiedy mam jeszcze swoje pomidorowe ? przeciery – to one stanowią jej skład. Jednak zdarza się i klęska – wtedy sięgam po te krojone w puszce i ożywiam je dodatkami.

Koniecznie przeczytajcie przepis i sprawdźcie co jest w jej składzie. Wielu z Was będzie zaskoczona, wielu uzna to za oczywiste i mam nadzieję, że wielu go wypróbuję. Dajcie znać jak tylko jej skosztujecie!

Ps. zupa jest niskokaloryczna – policzyłam wersję bez dodatków tzn. bez ryżu lub makaronu. Sama czysta zupa w porcji ma 110 kcal.

W przepisie podaję alternatywy dla składników i sposób w jaki ja najcześciej ją podaję.

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 1 puszka pomidorów krojonych
 2 szalotki
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 6 pomidorów suszonych w oliwie
 500 ml bulionu drobiowego
 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka miodu
 1 szczypta cynamonu
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 świeża bazylia
 sól i pieprz
 dodatki: jogurt naturalny, parmezan

1

Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno szalotkę i papryczkę chili wraz z czosnkiem (około 2 minuty).

2

Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.

3

Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.

4

Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.

5

Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.

6

Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.

Możliwości:
7

pomidory krojone można zastąpić przecierem pomidorowym tzw. passatą lub pieczonymi pomidorami ok 1 kg pomidorów skropionych oliwą oprószonych pieprzem i pieczonych 20 minut w temperaturze 200C

8

szalotki można zastąpić zwykłą cebulą

9

papryczka chili  - można użyć suszonego chili lub chili w płatkach

10

pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy

11

 bulion drobiowy można zastąpić wywarem z warzyw

12

1 łyżeczka miodu można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym

13

oliwę można zastąpić olejem rzepakowym rafinowanym lub olejem z pestek winogron

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 110
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.5g10%
Sód 376mg16%
Potas 190mg6%
Węglowodany 10.1g4%
Białko 3.7g8%

Wapń 19%
Żelazo 1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 puszka pomidorów krojonych
 2 szalotki
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 6 pomidorów suszonych w oliwie
 500 ml bulionu drobiowego
 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka miodu
 1 szczypta cynamonu
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 świeża bazylia
 sól i pieprz
 dodatki: jogurt naturalny, parmezan

Przygotowanie

1

Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno szalotkę i papryczkę chili wraz z czosnkiem (około 2 minuty).

2

Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.

3

Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.

4

Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.

5

Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.

6

Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.

Możliwości:
7

pomidory krojone można zastąpić przecierem pomidorowym tzw. passatą lub pieczonymi pomidorami ok 1 kg pomidorów skropionych oliwą oprószonych pieprzem i pieczonych 20 minut w temperaturze 200C

8

szalotki można zastąpić zwykłą cebulą

9

papryczka chili  - można użyć suszonego chili lub chili w płatkach

10

pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy

11

 bulion drobiowy można zastąpić wywarem z warzyw

12

1 łyżeczka miodu można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym

13

oliwę można zastąpić olejem rzepakowym rafinowanym lub olejem z pestek winogron

Najlepsza zupa pomidorowa

 

(Wyświetlono 2 847 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

15 komentarzy

  1. Avatar Irena 29 kwietnia 2019 o 12:59

    Wielką różnicę zawsze robi koncentrat jakiego użyjemy, ciężko trafić na taki porządny w większości z pomidorów, a nie chemii… Polecam spróbować ugotować raz z koncentratu czarnomorskiego, można zamówić na tomaty.pl albo kupić w sklepie w Krakowie. Dajcie znać czy czujecie różnicę.

  2. Avatar Agabo 19 lutego 2019 o 18:02

    Pyszna zupa, składniki „osiągalne” co ważne dla zapracowanych ?Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam

  3. Avatar Sandra 1 marca 2018 o 15:28

    Pyszna zupka:)Nie mogę doczekać się sezonu na świeże pomidory,wtedy wypróbuję wersje z pieczonymi pomidorami:)

    1. admin admin 4 marca 2018 o 19:09

      Ahhhh zdecydowanie polecam z pieczonymi pomidorami.

  4. Avatar ready_to_go 3 lutego 2018 o 12:04

    Pani Kingo, zdjęcie i przepis zachęcają do przygotowania zupy. Ile Pani rekomenduje bazylii do zupy? Jeśli zamienimy papryczkę chili na np. płatki lub suszone – jaką ilość Pani rekomenduje?

    1. admin admin 3 lutego 2018 o 16:06

      ja dodaję jedną sporą garść świeżej bazylii jeżeli suszone chili to szczyptę – w razie potrzeb można zwiększyć pikantność pod koniec – przy doprawianiu

  5. Avatar Ewa 1 lutego 2018 o 19:35

    Czy smak będzie równie wyjątkowy z bulionem warzywnym?? ?

    1. admin admin 2 lutego 2018 o 09:30

      tak

  6. Avatar Natalia 1 lutego 2018 o 17:11

    Pani Kingo, sposób podania zupy jest tak uroczy, że nie mogę się oprzeć, by nie zadać pytania o miejsce, w którym można się zaopatrzyć w tak genialne naczynia do serwowania jedzenia?

    1. admin admin 2 lutego 2018 o 09:30

      to naczynie jest kupione przez Internet w H&M dział home

  7. Avatar anna 1 lutego 2018 o 16:59

    Jejku a skąd taka piękna zastawa? 😀

    1. admin admin 2 lutego 2018 o 09:31

      kupione w Internecie H&M home

  8. Avatar Justyna 1 lutego 2018 o 16:52

    Fantastyczny przepis na moją ulubioną zupę. Zdjęcia jak zwykle odlotowe 🙂

    1. admin admin 2 lutego 2018 o 09:31

      dziękuję 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *