Zupa pomidorowa ? – jedna z najpopularniejszych w naszym kraju. Ile domów tyle przepisów. Poznajcie mój na zimową, rozgrzewającą wersję, pachnącą słońcem i latem. Ta zupa chyba nigdy mi się nie znudzi. W sezonie używam świeżych, pieczonych pomidorów ?. Zimą, kiedy mam jeszcze swoje pomidorowe ? przeciery – to one stanowią jej skład. Jednak zdarza się i klęska – wtedy sięgam po te krojone w puszce i ożywiam je dodatkami.
Koniecznie przeczytajcie przepis i sprawdźcie co jest w jej składzie. Wielu z Was będzie zaskoczona, wielu uzna to za oczywiste i mam nadzieję, że wielu go wypróbuję. Dajcie znać jak tylko jej skosztujecie!
Ps. zupa jest niskokaloryczna – policzyłam wersję bez dodatków tzn. bez ryżu lub makaronu. Sama czysta zupa w porcji ma 110 kcal.
W przepisie podaję alternatywy dla składników i sposób w jaki ja najcześciej ją podaję.
Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno szalotkę i papryczkę chili wraz z czosnkiem (około 2 minuty).
Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.
Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.
Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.
Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.
Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.
pomidory krojone można zastąpić przecierem pomidorowym tzw. passatą lub pieczonymi pomidorami ok 1 kg pomidorów skropionych oliwą oprószonych pieprzem i pieczonych 20 minut w temperaturze 200C
szalotki można zastąpić zwykłą cebulą
papryczka chili - można użyć suszonego chili lub chili w płatkach
pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy
bulion drobiowy można zastąpić wywarem z warzyw
1 łyżeczka miodu można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym
oliwę można zastąpić olejem rzepakowym rafinowanym lub olejem z pestek winogron
5 porcji
- Amount per serving
- Kalorie110
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 6.5g9%
- Sód 376mg17%
- Węglowodany 10.1g4%
- Białko 3.7g
- Wapń 19mg2%
- Żelazo 1mg6%
- Potas 190mg5%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno szalotkę i papryczkę chili wraz z czosnkiem (około 2 minuty).
Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.
Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.
Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.
Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.
Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.
pomidory krojone można zastąpić przecierem pomidorowym tzw. passatą lub pieczonymi pomidorami ok 1 kg pomidorów skropionych oliwą oprószonych pieprzem i pieczonych 20 minut w temperaturze 200C
szalotki można zastąpić zwykłą cebulą
papryczka chili - można użyć suszonego chili lub chili w płatkach
pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy
bulion drobiowy można zastąpić wywarem z warzyw
1 łyżeczka miodu można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym
oliwę można zastąpić olejem rzepakowym rafinowanym lub olejem z pestek winogron
Notes