To zdecydowanie jesienna sałata. Uwielbiam jej smak, delikatność i wykwintność. Na każdej imprezie robi furorę. Używam do niej soczystych gruszek odmiany Konferencja i podprażonych orzechów włoskich. Dodatek sera gorgonzola nadaje jej charakteru. Lekki dresing z musztardy francuskiej, cytryny i oliwy wykańcza całość. Cudowny smak w którym każdy się zakocha.
Smacznego:)
Przygotować dresing mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.
Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry (opcjonalnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały). Orzechy podprażyć na patelni. Ostudzić
W misie wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.
Całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać i podawać.
Składniki
Przygotowanie
Przygotować dresing mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.
Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry (opcjonalnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały). Orzechy podprażyć na patelni. Ostudzić
W misie wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.
Całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać i podawać.
Witam 🙂
Czym mogę zastąpić szpinak, aby zachować podobne walory odżywcze i smakowe?
Pozdrawiam 🙂
Martyna możesz zastąpić jarmużem lub po prostu rukolą
Sałatka wyszła świetna. Jutro testuję kolejny przepis!
kupiłam ten ser, jest tak dominujący w smaku, że nie mogłam zjeść
masz rację ser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku
a te inne smakowicie wygladajace pysznosci na zdjeciu – mozna znalesc przepisy na blogu?
dzieki!
Basiu jasne – poniżej podaję Ci link
przepisy na imprezę
Witaj Kingo
Dziękuję za przepis. Właśnie zrobilam wersję z mozzarellą, a drugą z serem kozim. Obie bardzo mi smakują. Fantastyczne:)
Pozdrawiam serdecznie i oczywiście dalej bądź twórcza:)))
P.s.
Zazdroszczę Twojej rodzinie:)
Czy tu jest na pewno 500g szpinaku? Kupiłam szpinak 250g i to już jest wielka torba i jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby wykorzystać 500g.
tak liście nieco zwiędną więc będzie ich mniej. W torbach wyglądają na dużą ilość. Oczywiście możesz zmniejszyć ilość do 250 g – sałatka i tak się uda i będzie pyszna 🙂
Pycha! 🙂 Wykorzystałam jednak 250g i wg mnie wystarczająco 🙂 Z tego i tak wyszła mega porcja. A co najważeniejsze – goście byli zachwyceni 🙂
super !!! dzięki :*
dodałam mozzarellę- pycha 🙂
serem kozim
A jakim innym serem można zastąpić gorgonzolę ? Obecnie nie wolno jeść mi serów z pleśnią 🙁