Najlepszy tort migdałowy

Tort migdałowy – jest genialny, prosty w przygotowaniu, wyjątkowy w smaku! Zdecydowanie dla fanów migdałów i wanilii. Najlepiej smakuje na drugi dzień. W lodówce spokojnie wytrzyma do 4 dni – z każdym dniem oddając jeszcze lepszy smak. Podaje go zawsze z kwaśnymi owocami. Bosko smakuje marakuja ale świetnie sprawdzi się malina, porzeczka, jagoda lub granat.

Musicie spróbować ten przepis – gwarantuję będziecie oczarowani.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spody:
 6 białek
 300 g cukru drobnego do wypieków
 100 g cukru pudru
 400 g mielonych migdałów
 ½ łyżeczki proszku dopieczenia
Składniki na krem:
 6 żółtek
 250 ml śmietany 30%
 6 łyżek cukru
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 1 laska wanilii
 200 g masła
Składniki na dekoracje:
 100 g migdałów słupki
 3 łyżki cukru trzcinowego
 1 szczypta soli morskiej
 5 owoców marakui

Przygotowanie spodów:
1

Piekarnik nagrzać do  temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować 2 formy o średnicy 20 cm wykładając je papierem do pieczenia.

2

Białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minutę następnie zmniejszyć i ubijać kolejne 2 minuty.

3

Cały czas miksując wsypać po łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę.

4

Cukier puder należy wymieszać  w osobnej misce z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.

5

Do ubitej,sztywnej masy z białek dodać zawartość miski z mielonymi  migdałami.Całość delikatnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.

6

Masę przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika. Temperaturę od razu zmniejszyć do 150 C i piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim blaty do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:
7

Żółtka ubić mikserem z  cukrem, aż do momentu kiedy masa będzie gęsta - około 5 minut.

8

Do ucieranych żółtek dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksować kolejną minutę.

9

W rondelku zagotować śmietankę  wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii.

10

Usnąć laskę wanilii i bardzo cienkim strumieniem wlewać śmietankę  do ucieranych żółtek.

11

Masę przelać do rondla i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do momentu kiedy zgęstnieje. Odstawić, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

12

Masło wyjąć z lodówki -niech osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ucierać je 5 minut na puszyste krem aż stanie się białe.

13

Do cały czas ucieranego masła dodawać powoli po łyżce kremu budyniowego. Ma powstać gładki, żółty krem maślano-bydyniowy.

Przygotowanie dodatków:
14

Na patelni rozpuścić 3 łyżki cukru trzcinowego, dodać słupki migdałów i wszystko dokładnie wymieszać tak aby karmel pokrył migdały.

15

Całość posypać szczyptą soli i równo rozłożyć na papierze do pieczenia. Ostudzić, a następnie rozkruszyć bardziej posklejane kawałki.

16

Marakuje przekroić w połowie.

17

Wystudzony blat wyłożyć na  paterę, następnie na niego wyłożyć  ¾ kremu i przykryć kolejnym blatem.

18

Na samą górę wyłożyć pozostały krem. Całość udekorować karmelizowanymi migdałami.

19

Podawać z połówką marakui.

Składniki

Składniki na spody:
 6 białek
 300 g cukru drobnego do wypieków
 100 g cukru pudru
 400 g mielonych migdałów
 ½ łyżeczki proszku dopieczenia
Składniki na krem:
 6 żółtek
 250 ml śmietany 30%
 6 łyżek cukru
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 1 laska wanilii
 200 g masła
Składniki na dekoracje:
 100 g migdałów słupki
 3 łyżki cukru trzcinowego
 1 szczypta soli morskiej
 5 owoców marakui

Przygotowanie

Przygotowanie spodów:
1

Piekarnik nagrzać do  temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować 2 formy o średnicy 20 cm wykładając je papierem do pieczenia.

2

Białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minutę następnie zmniejszyć i ubijać kolejne 2 minuty.

3

Cały czas miksując wsypać po łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę.

4

Cukier puder należy wymieszać  w osobnej misce z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.

5

Do ubitej,sztywnej masy z białek dodać zawartość miski z mielonymi  migdałami.Całość delikatnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.

6

Masę przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika. Temperaturę od razu zmniejszyć do 150 C i piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim blaty do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:
7

Żółtka ubić mikserem z  cukrem, aż do momentu kiedy masa będzie gęsta - około 5 minut.

8

Do ucieranych żółtek dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksować kolejną minutę.

9

W rondelku zagotować śmietankę  wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii.

10

Usnąć laskę wanilii i bardzo cienkim strumieniem wlewać śmietankę  do ucieranych żółtek.

11

Masę przelać do rondla i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do momentu kiedy zgęstnieje. Odstawić, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

12

Masło wyjąć z lodówki -niech osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ucierać je 5 minut na puszyste krem aż stanie się białe.

13

Do cały czas ucieranego masła dodawać powoli po łyżce kremu budyniowego. Ma powstać gładki, żółty krem maślano-bydyniowy.

Przygotowanie dodatków:
14

Na patelni rozpuścić 3 łyżki cukru trzcinowego, dodać słupki migdałów i wszystko dokładnie wymieszać tak aby karmel pokrył migdały.

15

Całość posypać szczyptą soli i równo rozłożyć na papierze do pieczenia. Ostudzić, a następnie rozkruszyć bardziej posklejane kawałki.

16

Marakuje przekroić w połowie.

17

Wystudzony blat wyłożyć na  paterę, następnie na niego wyłożyć  ¾ kremu i przykryć kolejnym blatem.

18

Na samą górę wyłożyć pozostały krem. Całość udekorować karmelizowanymi migdałami.

19

Podawać z połówką marakui.

Najlepszy tort migdałowy

(Wyświetlono 1 632 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

36 komentarzy

  1. Avatar Mira 19 maja 2019 o 08:37

    Faktycznie najlepszy! Piekłam w całości w tortownicy o śr. 24 cm. Ciasto się upiekło, ale ciężko było przekroić na dwa blaty. Myślę, że lepiej piec jak w przepisie w dwóch foremkach. Do tego krem i migdały w karmelu ! Polecam!!!

  2. Avatar Janka 23 grudnia 2018 o 20:58

    Robiłam ten tort na swoje urodziny. Oczarował smakiem wszystkich gości. Krem to po prostu niebo w gębie. Uwielbiam Twoje przepisy. Nigdy się na nich nie zawiodłam. Serdecznie dziękuję.

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 16:02

      dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂

  3. Avatar Julcia 17 października 2018 o 12:48

    Tort jest fantastyczny, robie bez marakuji i innych owocow i karmelizowanych migdalow, za to obsypuje wierzch i boki kokosem (wczesniej rozsmarowuje troche kremu). Jest przepyszny

  4. Avatar Patrycja 11 sierpnia 2018 o 10:49

    Hej,

    chce robic ten tort niedlugo. Czy migdaly zmielone kupilas gotowe czy mielilas sama? zastanawiam sie czy ma to znaczenie dla smaku,

    pozdrawiam

  5. Avatar Edyta 28 września 2017 o 19:58

    Kingaaaaaaa!!!!
    Ten tort jest po prostu pysznyyyy !!!
    ♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
    I do tego wyglada obłędnie.
    Nie zdazylam zrobic zdjecia, ale goscie i jubilat byli zachwyceni. …ciasto- obled…krem- marzenie ♡♡♡♡
    Dzieki za przepis 🙂

    1. admin admin 3 października 2017 o 16:22

      uffff a już się martwiłam bo jednej osobie nie wyszedł≥ł – i nie wiem czy w moim przepisie jest błąd czy osoba o czymś zapomniała 🙂
      dziękuję Ci za ten komentarz – ulżyło mi 🙂

  6. Avatar Helena 27 września 2017 o 14:53

    Dziś chciałam zrobić tort migdałowy,chciałam, ponieważ niestety nic nie wyszło ani ciasto:( ani krem:( wszystko wykonałam krok po kroku ……….. i wylądowało w koszu:((((

    1. admin admin 3 października 2017 o 16:03

      bardzo mi przykro – mam nadzieję, że ten przepis nie zniechęci do wypróbowania innych z tego bloga.
      Dziękuję za komentarz

  7. Avatar Edyta 25 września 2017 o 14:56

    Kinia, mam pytanko odnosnie migdalow do oblozenia toru, czy platkimiglalow tez beda ok, czy lepsze sa w slupkach?

  8. Avatar Ewa 17 września 2017 o 23:43

    Zrobiłam i spróbowałam. Trochę krem mi nie wyszedł ale ogólnie tort obronił się smakiem, trzeba przyznać, że jest bardzo dobry ale jak dla mnie za dużo cukru w przepisie. Z malinami też się super komponuje

    1. Avatar Edyta 25 września 2017 o 14:58

      Ewcia, a czemu Ci nie wyszedl? Jutro bede robic, moze jakies sugestie? 😉

  9. Avatar Edyta 30 sierpnia 2017 o 17:44

    Woooooow !!!
    Obłęd ♡♡♡
    Moj „pan” zażyczyl sobie na urodziny 27.09 tort migdalowy… i wlasnie ten bedzie królowal tego dnia na stole 🙂
    Myślę, że zrobi furorę 😉
    Dzięki za przepis.
    Z resztą Twoje wszysrkie przepisy są mega ♡

    1. admin admin 1 września 2017 o 17:13

      Edyta polecam się na przyszłość 🙂

  10. Avatar Małgosia 22 września 2016 o 11:40

    Kingo, czy biszkopt po upieczeniu bedzie lekko mokry? Wygląda jak by byl niedopieczony. Tak ma być?:)

    1. admin admin 22 września 2016 o 19:03

      Gosiu to nie biszkopt to ciasto wykonane na bazie migdałów – spody nie sa suche są pyszne i wilgotne

      1. Avatar Małgosia 23 września 2016 o 11:38

        A juz się martwiłam,ze podam gościom na pół surowy:) Bardzo dziękuję:))) Pozdrawiam Cię serdecznie:)))

        1. admin admin 26 września 2016 o 13:51

          Gosiu koniecznie daj znać jak Ci się udał i czy smakował 🙂

  11. Avatar Jowita 22 listopada 2014 o 17:44

    Czy można użyć solidnych migdałów?

    1. admin admin 23 listopada 2014 o 22:13

      tzn? nie wiem jakie to „solidne” migdałów. W tym torcie najlepiej sprawdzają się mielone migdały przypominające prawie mąkę.

  12. Avatar Gawin 9 listopada 2014 o 17:46

    A czy te mielone migdały to inaczej maka migdałowa ?

    1. admin admin 9 listopada 2014 o 20:03

      tak:)

      1. Avatar Sara 15 listopada 2014 o 18:22

        Witam Cię Kingo… Czy do tego tortu wystarcza same migdały….czy dodać trochę zwykłej mąki…

        1. admin admin 16 listopada 2014 o 21:39

          wystarczą same migdały- drobno zmielone jak mąka 🙂 – ja kupuje takie gotowe w Lidlu – migdały mielone

  13. Avatar Gawin 9 listopada 2014 o 15:46

    Witam.Ja piekłam w jednej formie i nawet po 50 minutach w środku ciasto jest surowe 🙁 włożyła jeszcze raz do piekarnika ale czy jeszcze coś z tego bedzie ?

  14. Avatar kejt 6 listopada 2014 o 09:40

    Zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami czy zamkniętymi ?

    1. admin admin 6 listopada 2014 o 10:42

      z zamkniętymi drzwiami 🙂

  15. Avatar ewa 4 listopada 2014 o 15:06

    Wyglada fantastycznie, ale nieco przeraza mnie ilosc cukru, czy te dodatkowe 100 g cukru pudru jest konieczne, czy moge je pominac…

    1. admin admin 4 listopada 2014 o 16:19

      oczywiście można zmniejszyć ilość cukru ale proponuje proporcje 200 g cukru drobnego do wypieków i 100 g cukru pudru – tak aby migdały wymieszać z cukrem pudrem.

  16. Avatar gin 31 października 2014 o 01:26

    Wygląda bardzo dostojnie 🙂

  17. Avatar Justyna 30 października 2014 o 15:11

    Witam Pani Kingo
    Czy można upiec spód w jednej foremce a potem przekroić na pół tak aby powstały dwa blaty? Jeśli tak,to czy jeden spód bez problemu może czekać aż pierwszy się upiecze?
    Pozdrawiam Justyna

    1. admin admin 30 października 2014 o 21:54

      można upiec w jednej formie i przekroić. Nie radziłabym czekać aż pierwszy się upiecze -szkoda czasu i prądu 🙂

      1. Avatar Kasia 21 lipca 2017 o 10:53

        Co prawda posty duzo wczesniejsze ale w nawiazaniu do postu Justyny… Czy jeśli piecze się spod w jednej formie żeby potem przekroić na dwa to trzeba wydluzyc czas pieczenia i orientacyjnie o ile?

  18. Avatar catrin 30 października 2014 o 08:58

    Zapowiada się pysznie:) Tylko jedna mała niejasność, w pkt. 3 w przygotowaniu spodów pisze „Cały czas miksując wsypać po łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę pozostawiając 150 g cukru” do czego wykorzystać to pozostawione 150 g cukru? Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 30 października 2014 o 14:41

      tak – już poprawiłam:) pomieszało mi się w trakcie pisania:) myślałam o „niebieskich migdałach” :)))dziękuję

  19. Avatar u 29 października 2014 o 12:23

    Kinga!!!! Arcydzieło! Przewspaniały!!! Pozdrowienia serdecznie i równiez dla Twojego męża 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *