Tort migdałowy – jest genialny, prosty w przygotowaniu, wyjątkowy w smaku! Zdecydowanie dla fanów migdałów i wanilii. Najlepiej smakuje na drugi dzień. W lodówce spokojnie wytrzyma do 4 dni – z każdym dniem oddając jeszcze lepszy smak. Podaje go zawsze z kwaśnymi owocami. Bosko smakuje marakuja ale świetnie sprawdzi się malina, porzeczka, jagoda lub granat.
Musicie spróbować ten przepis – gwarantuję będziecie oczarowani.
Smacznego:)
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować 2 formy o średnicy 20 cm wykładając je papierem do pieczenia.
Białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minutę następnie zmniejszyć i ubijać kolejne 2 minuty.
Cały czas miksując wsypać po łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę.
Cukier puder należy wymieszać w osobnej misce z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
Do ubitej,sztywnej masy z białek dodać zawartość miski z mielonymi migdałami.Całość delikatnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.
Masę przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika. Temperaturę od razu zmniejszyć do 150 C i piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim blaty do wystudzenia.
Żółtka ubić mikserem z cukrem, aż do momentu kiedy masa będzie gęsta - około 5 minut.
Do ucieranych żółtek dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksować kolejną minutę.
W rondelku zagotować śmietankę wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii.
Usnąć laskę wanilii i bardzo cienkim strumieniem wlewać śmietankę do ucieranych żółtek.
Masę przelać do rondla i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do momentu kiedy zgęstnieje. Odstawić, przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Masło wyjąć z lodówki -niech osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ucierać je 5 minut na puszyste krem aż stanie się białe.
Do cały czas ucieranego masła dodawać powoli po łyżce kremu budyniowego. Ma powstać gładki, żółty krem maślano-bydyniowy.
Na patelni rozpuścić 3 łyżki cukru trzcinowego, dodać słupki migdałów i wszystko dokładnie wymieszać tak aby karmel pokrył migdały.
Całość posypać szczyptą soli i równo rozłożyć na papierze do pieczenia. Ostudzić, a następnie rozkruszyć bardziej posklejane kawałki.
Marakuje przekroić w połowie.
Wystudzony blat wyłożyć na paterę, następnie na niego wyłożyć ¾ kremu i przykryć kolejnym blatem.
Na samą górę wyłożyć pozostały krem. Całość udekorować karmelizowanymi migdałami.
Podawać z połówką marakui.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować 2 formy o średnicy 20 cm wykładając je papierem do pieczenia.
Białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minutę następnie zmniejszyć i ubijać kolejne 2 minuty.
Cały czas miksując wsypać po łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę.
Cukier puder należy wymieszać w osobnej misce z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
Do ubitej,sztywnej masy z białek dodać zawartość miski z mielonymi migdałami.Całość delikatnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.
Masę przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika. Temperaturę od razu zmniejszyć do 150 C i piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim blaty do wystudzenia.
Żółtka ubić mikserem z cukrem, aż do momentu kiedy masa będzie gęsta - około 5 minut.
Do ucieranych żółtek dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksować kolejną minutę.
W rondelku zagotować śmietankę wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii.
Usnąć laskę wanilii i bardzo cienkim strumieniem wlewać śmietankę do ucieranych żółtek.
Masę przelać do rondla i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do momentu kiedy zgęstnieje. Odstawić, przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Masło wyjąć z lodówki -niech osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ucierać je 5 minut na puszyste krem aż stanie się białe.
Do cały czas ucieranego masła dodawać powoli po łyżce kremu budyniowego. Ma powstać gładki, żółty krem maślano-bydyniowy.
Na patelni rozpuścić 3 łyżki cukru trzcinowego, dodać słupki migdałów i wszystko dokładnie wymieszać tak aby karmel pokrył migdały.
Całość posypać szczyptą soli i równo rozłożyć na papierze do pieczenia. Ostudzić, a następnie rozkruszyć bardziej posklejane kawałki.
Marakuje przekroić w połowie.
Wystudzony blat wyłożyć na paterę, następnie na niego wyłożyć ¾ kremu i przykryć kolejnym blatem.
Na samą górę wyłożyć pozostały krem. Całość udekorować karmelizowanymi migdałami.
Podawać z połówką marakui.