Faworki drożdżowe

To genialny przepis na drożdżowe ciasto. W sam raz na pizzę na cienkim cieście lub jako paluchy. U mnie sprawdziły się jako drożdżowe faworki wzbogacone o ziarna sezamu i mak. Świetnie pasowały do dipów, które podawałam na urodzinach mojego męża.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 250 g mąki pszennej typ 500
 150 ml ciepłej wody
 7 g suchych
 1 łyżeczka soli
 ½ łyżeczki cukru
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka maku
 1 łyżka jasnego sezamu

1

Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody wraz z 3 łyżkami  mąki i cukrem. Odstawić na 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce,  aż  zaczyn podwoi objętość.

2

Pozostałą mąkę przesiać wraz z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę (100 ml) oraz oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto około 10 minut. Ciasto przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Nie dosypywać mąki ponieważ ciasto zrobi się twarde.

3

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie wyrobić. Rozwałkować na duży, cienki placek posypując go przy wałkowaniu z jednej strony makiem, z drugiej sezamem. Kroić paski o długości 15 cm i szerokości 2 cm. W środku robić nacięcie około 2 cm i przekładać przez zrobioną dziurę jeden z końców - tak jak w faworkach.

4

Przygotowane drożdżowe faworki odkładać na blachę. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

5

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcją grzania góra-dół przez 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić.

Składniki

 250 g mąki pszennej typ 500
 150 ml ciepłej wody
 7 g suchych
 1 łyżeczka soli
 ½ łyżeczki cukru
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka maku
 1 łyżka jasnego sezamu

Przygotowanie

1

Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody wraz z 3 łyżkami  mąki i cukrem. Odstawić na 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce,  aż  zaczyn podwoi objętość.

2

Pozostałą mąkę przesiać wraz z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę (100 ml) oraz oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto około 10 minut. Ciasto przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Nie dosypywać mąki ponieważ ciasto zrobi się twarde.

3

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie wyrobić. Rozwałkować na duży, cienki placek posypując go przy wałkowaniu z jednej strony makiem, z drugiej sezamem. Kroić paski o długości 15 cm i szerokości 2 cm. W środku robić nacięcie około 2 cm i przekładać przez zrobioną dziurę jeden z końców - tak jak w faworkach.

4

Przygotowane drożdżowe faworki odkładać na blachę. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

5

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcją grzania góra-dół przez 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić.

Faworki drożdżowe
(Wyświetlono 196 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Avatar Ania 3 listopada 2016 o 14:31

    A czy mozna zamienic make na pelnoziarnista?

    1. admin admin 4 listopada 2016 o 07:23

      Można ale należy dłużej wyrabiać

  2. Avatar Magda 25 maja 2016 o 16:37

    Ile wychodzi faworkow z jednej porcji?

    1. admin admin 26 maja 2016 o 18:01

      ok 15 sztuk

  3. Avatar OLKA433 11 listopada 2014 o 17:56

    Pani Kingo, kiedy dodać pozostałe 100ml wody?

    1. admin admin 11 listopada 2014 o 20:27

      punkt 2 🙂

      1. Avatar OLKA433 11 listopada 2014 o 21:30

        Dziękuję:) wyszły pyszne:)

  4. Avatar Kikngakkkk 6 listopada 2014 o 11:51

    hm…kuszace bardzo to uodzinowe menu… wykorzystam go w kolejny weekend:) dziekuje za odpowiedz w sprawie faworków:)
    Pozdrawiam

  5. Avatar Kiknga 4 listopada 2014 o 11:15

    Czy faworki można zrobić dwa dni przed planowaną imprezą?nie stracą swojej świeżości?

    1. admin admin 4 listopada 2014 o 16:19

      nie będą tak dobre 🙁 ciasto drożdżowe ma to do siebie że najlepiej smakuje świeże.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *