Zdrowsza wersja lava cake

Uwielbiam te ciastko. Zdrowsza wersja lava cake – wersja która zawsze się udaje. Miałam ostatnio ochotę na coś ekstremalnie czekoladowego i coś niemożliwie pysznego. Przyznam, że w wielu restauracjach denerwuję się kiedy zamawiając ten deser dostaję czekoladowe ciastko. Po włożeniu łyżeczki ze środka powinna wylewać się najwyższej jakości czekolada a z zewnątrz całość powinna wyglądać jak ciastko. To takie proste – w tym przepisie najważniejszy jest czas. Przygotowując lava cake – zawsze go pilnujcie, a efekt będzie gwarantowany.

W mojej zdrowszej wersji cukier zastąpiłam cukrem z palmy kokosowej. Użyłam też mąki pszennej razowej ale spokojnie można zrobić wersję bezglutenową (poniżej w przepisie podaję). Czuć mocno gorzką czekoladę także jeżeli wolicie słodszy smak zwiększcie ilość cukru lub użyjcie mlecznej czekolady. Zapraszam was na moją zdrowszą wersję!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania12 minutCzas pieczenia13 minutCałkowity czas25 minut

 ¼ szklanki cukru z palmy kokosowej
 1 duże jajko
 1 duże żółtko
 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 1 szczypta soli
 ¾ szklanki czekolady 70% (120 g)
 3 łyżki oleju kokosowego
 3 łyżki mąki pszennej razowej

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ramekiny wysmarować tłuszczem (ja wysmarowałam olejem kokosowym - foremki miały pojemność 180 ml)

2

Cukier z palmy kokosowej, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól wymieszać. Pozostawić na 10 minut.

3

Czekoladę pokrojoną w kostkę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali - 2 razy po 30 sekund.

4

Dodać masę czekoladową do masy z cukrem i jajkami - całość wymieszać aż składniki się połączą.

5

Do masy dodać 3 łyżki mąki i wymieszać - tak aby nie było widać mąki jednak nie mieszać całości za długo.

6

Ciasto przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika na 12 minut.

7

Wyjąć z piekarnika i schłodzić przez 8 minut. Następnie lekko podważyć  brzegi, przyłożyć talerz i energicznym ruchem przełożyć. Posypać cukrem pudrem trzcinowym

Możliwości:
8

 mąkę pszenną można zastąpić: mąką orkiszową, mąką migdałową, mąką gryczaną

9

cukier z palmy kokosowej można zastąpić: cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem wtedy należy ująć 1 łyżkę oleju kokosowego

10

masę czekoladową można wzbogacić o przyprawy takie jak: chili, skórka z pomarańczy, imbir, cynamon czy kardamon

Uwaga!
11

najlepiej podawać z owocami lub lodami waniliowymi

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

 ¼ szklanki cukru z palmy kokosowej
 1 duże jajko
 1 duże żółtko
 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 1 szczypta soli
 ¾ szklanki czekolady 70% (120 g)
 3 łyżki oleju kokosowego
 3 łyżki mąki pszennej razowej

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ramekiny wysmarować tłuszczem (ja wysmarowałam olejem kokosowym - foremki miały pojemność 180 ml)

2

Cukier z palmy kokosowej, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól wymieszać. Pozostawić na 10 minut.

3

Czekoladę pokrojoną w kostkę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali - 2 razy po 30 sekund.

4

Dodać masę czekoladową do masy z cukrem i jajkami - całość wymieszać aż składniki się połączą.

5

Do masy dodać 3 łyżki mąki i wymieszać - tak aby nie było widać mąki jednak nie mieszać całości za długo.

6

Ciasto przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika na 12 minut.

7

Wyjąć z piekarnika i schłodzić przez 8 minut. Następnie lekko podważyć  brzegi, przyłożyć talerz i energicznym ruchem przełożyć. Posypać cukrem pudrem trzcinowym

Możliwości:
8

 mąkę pszenną można zastąpić: mąką orkiszową, mąką migdałową, mąką gryczaną

9

cukier z palmy kokosowej można zastąpić: cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem wtedy należy ująć 1 łyżkę oleju kokosowego

10

masę czekoladową można wzbogacić o przyprawy takie jak: chili, skórka z pomarańczy, imbir, cynamon czy kardamon

Uwaga!
11

najlepiej podawać z owocami lub lodami waniliowymi

Notes

Zdrowsza wersja lava cake

 

(Wyświetlono 6 606 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)