Uwielbiam te ciastko. Zdrowsza wersja lava cake – wersja która zawsze się udaje. Miałam ostatnio ochotę na coś ekstremalnie czekoladowego i coś niemożliwie pysznego. Przyznam, że w wielu restauracjach denerwuję się kiedy zamawiając ten deser dostaję czekoladowe ciastko. Po włożeniu łyżeczki ze środka powinna wylewać się najwyższej jakości czekolada a z zewnątrz całość powinna wyglądać jak ciastko. To takie proste – w tym przepisie najważniejszy jest czas. Przygotowując lava cake – zawsze go pilnujcie, a efekt będzie gwarantowany.
W mojej zdrowszej wersji cukier zastąpiłam cukrem z palmy kokosowej. Użyłam też mąki pszennej razowej ale spokojnie można zrobić wersję bezglutenową (poniżej w przepisie podaję). Czuć mocno gorzką czekoladę także jeżeli wolicie słodszy smak zwiększcie ilość cukru lub użyjcie mlecznej czekolady. Zapraszam was na moją zdrowszą wersję!
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ramekiny wysmarować tłuszczem (ja wysmarowałam olejem kokosowym - foremki miały pojemność 180 ml)
Cukier z palmy kokosowej, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól wymieszać. Pozostawić na 10 minut.
Czekoladę pokrojoną w kostkę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali - 2 razy po 30 sekund.
Dodać masę czekoladową do masy z cukrem i jajkami - całość wymieszać aż składniki się połączą.
Do masy dodać 3 łyżki mąki i wymieszać - tak aby nie było widać mąki jednak nie mieszać całości za długo.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika na 12 minut.
Wyjąć z piekarnika i schłodzić przez 8 minut. Następnie lekko podważyć brzegi, przyłożyć talerz i energicznym ruchem przełożyć. Posypać cukrem pudrem trzcinowym
mąkę pszenną można zastąpić: mąką orkiszową, mąką migdałową, mąką gryczaną
cukier z palmy kokosowej można zastąpić: cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem wtedy należy ująć 1 łyżkę oleju kokosowego
masę czekoladową można wzbogacić o przyprawy takie jak: chili, skórka z pomarańczy, imbir, cynamon czy kardamon
najlepiej podawać z owocami lub lodami waniliowymi
2 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ramekiny wysmarować tłuszczem (ja wysmarowałam olejem kokosowym - foremki miały pojemność 180 ml)
Cukier z palmy kokosowej, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól wymieszać. Pozostawić na 10 minut.
Czekoladę pokrojoną w kostkę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali - 2 razy po 30 sekund.
Dodać masę czekoladową do masy z cukrem i jajkami - całość wymieszać aż składniki się połączą.
Do masy dodać 3 łyżki mąki i wymieszać - tak aby nie było widać mąki jednak nie mieszać całości za długo.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika na 12 minut.
Wyjąć z piekarnika i schłodzić przez 8 minut. Następnie lekko podważyć brzegi, przyłożyć talerz i energicznym ruchem przełożyć. Posypać cukrem pudrem trzcinowym
mąkę pszenną można zastąpić: mąką orkiszową, mąką migdałową, mąką gryczaną
cukier z palmy kokosowej można zastąpić: cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem wtedy należy ująć 1 łyżkę oleju kokosowego
masę czekoladową można wzbogacić o przyprawy takie jak: chili, skórka z pomarańczy, imbir, cynamon czy kardamon
najlepiej podawać z owocami lub lodami waniliowymi
Notes