Wyjątkowa sałata ze szpinakiem i gruszką

To zdecydowanie jesienna sałata. Uwielbiam jej smak, delikatność i wykwintność. Na każdej imprezie robi furorę. Używam do niej soczystych gruszek odmiany Konferencja i podprażonych orzechów włoskich. Dodatek sera gorgonzola nadaje jej charakteru. Lekki dresing z musztardy francuskiej, cytryny i oliwy wykańcza całość. Cudowny smak w którym każdy się zakocha.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 500 g szpinaku baby
 200 g sera gorgonzola
 100 g orzechów włoskich
 2 gruszki
 1 łyżka musztardy francuskiej
 2 łyżki oliwy z oliwek
 ½ cytryny
 sól i pieprz

1

Przygotować dresing mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.

2

Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry (opcjonalnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały). Orzechy podprażyć na patelni. Ostudzić

3

W misie wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.

4

Całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać i podawać.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 500 g szpinaku baby
 200 g sera gorgonzola
 100 g orzechów włoskich
 2 gruszki
 1 łyżka musztardy francuskiej
 2 łyżki oliwy z oliwek
 ½ cytryny
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Przygotować dresing mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.

2

Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry (opcjonalnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały). Orzechy podprażyć na patelni. Ostudzić

3

W misie wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.

4

Całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać i podawać.

Notes

Wyjątkowa sałata ze szpinakiem i gruszką

 

(Wyświetlono 33 563 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)