To zdecydowanie jesienna sałata. Uwielbiam jej smak, delikatność i wykwintność. Na każdej imprezie robi furorę. Używam do niej soczystych gruszek odmiany Konferencja i podprażonych orzechów włoskich. Dodatek sera gorgonzola nadaje jej charakteru. Lekki dresing z musztardy francuskiej, cytryny i oliwy wykańcza całość. Cudowny smak w którym każdy się zakocha.
Smacznego:)
Przygotować dresing mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.
Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry (opcjonalnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały). Orzechy podprażyć na patelni. Ostudzić
W misie wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.
Całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać i podawać.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Przygotować dresing mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.
Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry (opcjonalnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały). Orzechy podprażyć na patelni. Ostudzić
W misie wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.
Całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać i podawać.
Notes