Wyjątkowa sałata ze szpinakiem i gruszką

To zdecydowanie jesienna sałata. Uwielbiam jej smak, delikatność i wykwintność. Na każdej imprezie robi furorę. Używam do niej soczystych gruszek odmiany Konferencja i podprażonych orzechów włoskich. Dodatek sera gorgonzola nadaje jej charakteru. Lekki dresing z musztardy francuskiej, cytryny i oliwy wykańcza całość. Cudowny smak w którym każdy się zakocha.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 500 g szpinaku baby
 200 g sera gorgonzola
 100 g orzechów włoskich
 2 gruszki
 1 łyżka musztardy francuskiej
 2 łyżki oliwy z oliwek
 ½ cytryny
 sól i pieprz

1

Przygotować dresing mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.

2

Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry (opcjonalnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały). Orzechy podprażyć na patelni. Ostudzić

3

W misie wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.

4

Całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać i podawać.

Składniki

 500 g szpinaku baby
 200 g sera gorgonzola
 100 g orzechów włoskich
 2 gruszki
 1 łyżka musztardy francuskiej
 2 łyżki oliwy z oliwek
 ½ cytryny
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Przygotować dresing mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.

2

Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry (opcjonalnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały). Orzechy podprażyć na patelni. Ostudzić

3

W misie wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.

4

Całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać i podawać.

Wyjątkowa sałata ze szpinakiem i gruszką

 

(Wyświetlono 2 595 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

15 komentarzy

  1. Avatar Martyna 11 kwietnia 2017 o 09:44

    Witam 🙂
    Czym mogę zastąpić szpinak, aby zachować podobne walory odżywcze i smakowe?

    Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 11 kwietnia 2017 o 16:24

      Martyna możesz zastąpić jarmużem lub po prostu rukolą

  2. Avatar Joanna 8 stycznia 2017 o 22:46

    Sałatka wyszła świetna. Jutro testuję kolejny przepis!

  3. Avatar Docia 17 października 2016 o 11:39

    kupiłam ten ser, jest tak dominujący w smaku, że nie mogłam zjeść

    1. admin admin 17 października 2016 o 16:21

      masz rację ser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku

  4. Avatar Basia 27 września 2016 o 00:25

    a te inne smakowicie wygladajace pysznosci na zdjeciu – mozna znalesc przepisy na blogu?
    dzieki!

  5. Avatar Nik 30 kwietnia 2016 o 22:51

    Witaj Kingo
    Dziękuję za przepis. Właśnie zrobilam wersję z mozzarellą, a drugą z serem kozim. Obie bardzo mi smakują. Fantastyczne:)
    Pozdrawiam serdecznie i oczywiście dalej bądź twórcza:)))
    P.s.
    Zazdroszczę Twojej rodzinie:)

  6. Avatar ola 25 stycznia 2016 o 12:11

    Czy tu jest na pewno 500g szpinaku? Kupiłam szpinak 250g i to już jest wielka torba i jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby wykorzystać 500g.

    1. admin admin 25 stycznia 2016 o 21:57

      tak liście nieco zwiędną więc będzie ich mniej. W torbach wyglądają na dużą ilość. Oczywiście możesz zmniejszyć ilość do 250 g – sałatka i tak się uda i będzie pyszna 🙂

      1. Avatar ola 28 stycznia 2016 o 09:11

        Pycha! 🙂 Wykorzystałam jednak 250g i wg mnie wystarczająco 🙂 Z tego i tak wyszła mega porcja. A co najważeniejsze – goście byli zachwyceni 🙂

        1. admin admin 28 stycznia 2016 o 15:35

          super !!! dzięki :*

  7. Avatar ddffddff 4 listopada 2014 o 16:55

    dodałam mozzarellę- pycha 🙂

  8. Avatar ddddd 3 listopada 2014 o 18:51

    serem kozim

  9. Avatar ddff 3 listopada 2014 o 18:32

    A jakim innym serem można zastąpić gorgonzolę ? Obecnie nie wolno jeść mi serów z pleśnią 🙁

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *