Burrata z pomidorami

Kiedy po raz pierwszy skosztowałam burraty wiedziałam, że ciężko będzie mi znaleźć lepszy ser. Klasyka i prostota ponownie zwyciężają w kuchni. Dla mnie ta receptura to dowód na to, że w kuchni przede wszystkim liczy się składnik. To dowód na to, że, kilka produktów wysokiej jakości tworzy genialny posiłek. Wierzcie mi, sama nad sobą muszę panować, aby nie kupować zbyt dużej ilości tego rarytasu. Tak jak jest pyszny, tak jest kaloryczny! Ahhhh ten kremowy smak. Ci, którzy nie próbowali burraty koniecznie musicie to zmienić. Ser ten pochodzi z Włoch i ma słodki, maślany smak. Wyglądem przypomina znaną większości mozzarellę, jednak się od niej różni. Jej środek jest śmietankowy i aksamitny. To taka sakiewka pysznego szczęścia. Moim zdaniem najlepiej smakuje wyjęta odpowiednio wcześniej z lodówki. Najczęściej jadam ją tak jak dzisiaj przedstawiam wam w  przepisie, jednak genialnie smakuje na słodko z owocami lub zapieczona z warzywami i sosem pomidorowym.

Ps. ten przepis zapoczątkuje serię przepisów „banalnie prostych” – szybkich do przygotowania.

 

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minut

 1 ser burrata (po odsączeniu ok 200g)
 garść pomidorków koktajlowych
 oliwa z oliwek
 sól i pieprz świeżo mielone
 świeża bazylia
 pieczywo pełnoziarniste

1

Ser przełożyć do miski (ser znajduje się w zalewie, którą należy odsączyć, do miski przekładamy samą „kulkę” sera).

2

Pomidorki przekroić w pół i dodać do sera. Całość skropić oliwą, oprószyć świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Posypać listkami bazylii.

3

Podawać z chlebem pełnoziarnistym. Najlepiej smakuje wyjęta z lodówki 30 minut przed podaniem.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie314
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 38g49%
Węglowodany 3.3g2%
Białko 14g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 ser burrata (po odsączeniu ok 200g)
 garść pomidorków koktajlowych
 oliwa z oliwek
 sól i pieprz świeżo mielone
 świeża bazylia
 pieczywo pełnoziarniste

Przygotowanie

1

Ser przełożyć do miski (ser znajduje się w zalewie, którą należy odsączyć, do miski przekładamy samą „kulkę” sera).

2

Pomidorki przekroić w pół i dodać do sera. Całość skropić oliwą, oprószyć świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Posypać listkami bazylii.

3

Podawać z chlebem pełnoziarnistym. Najlepiej smakuje wyjęta z lodówki 30 minut przed podaniem.

Notes

Burrata z pomidorami
(Wyświetlono 73 302 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)