Burrata z pomidorami

Kiedy po raz pierwszy skosztowałam burraty wiedziałam, że ciężko będzie mi znaleźć lepszy ser. Klasyka i prostota ponownie zwyciężają w kuchni. Dla mnie ta receptura to dowód na to, że w kuchni przede wszystkim liczy się składnik. To dowód na to, że, kilka produktów wysokiej jakości tworzy genialny posiłek. Wierzcie mi, sama nad sobą muszę panować, aby nie kupować zbyt dużej ilości tego rarytasu. Tak jak jest pyszny, tak jest kaloryczny! Ahhhh ten kremowy smak. Ci, którzy nie próbowali burraty koniecznie musicie to zmienić. Ser ten pochodzi z Włoch i ma słodki, maślany smak. Wyglądem przypomina znaną większości mozzarellę, jednak się od niej różni. Jej środek jest śmietankowy i aksamitny. To taka sakiewka pysznego szczęścia. Moim zdaniem najlepiej smakuje wyjęta odpowiednio wcześniej z lodówki. Najczęściej jadam ją tak jak dzisiaj przedstawiam wam w  przepisie, jednak genialnie smakuje na słodko z owocami lub zapieczona z warzywami i sosem pomidorowym.

Ps. ten przepis zapoczątkuje serię przepisów „banalnie prostych” – szybkich do przygotowania.

 

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minut

 1 ser burrata (po odsączeniu ok 200g)
 garść pomidorków koktajlowych
 oliwa z oliwek
 sól i pieprz świeżo mielone
 świeża bazylia
 pieczywo pełnoziarniste

1

Ser przełożyć do miski (ser znajduje się w zalewie, którą należy odsączyć, do miski przekładamy samą „kulkę” sera).

2

Pomidorki przekroić w pół i dodać do sera. Całość skropić oliwą, oprószyć świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Posypać listkami bazylii.

3

Podawać z chlebem pełnoziarnistym. Najlepiej smakuje wyjęta z lodówki 30 minut przed podaniem.

Składniki

 1 ser burrata (po odsączeniu ok 200g)
 garść pomidorków koktajlowych
 oliwa z oliwek
 sól i pieprz świeżo mielone
 świeża bazylia
 pieczywo pełnoziarniste

Przygotowanie

1

Ser przełożyć do miski (ser znajduje się w zalewie, którą należy odsączyć, do miski przekładamy samą „kulkę” sera).

2

Pomidorki przekroić w pół i dodać do sera. Całość skropić oliwą, oprószyć świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Posypać listkami bazylii.

3

Podawać z chlebem pełnoziarnistym. Najlepiej smakuje wyjęta z lodówki 30 minut przed podaniem.

Burrata z pomidorami
(Wyświetlono 1 687 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Avatar Aga 10 marca 2019 o 10:06

    Nie mogę kupić burraty w Lidlu w moim mieście. Tak samo było z ziołami mrożonymi. Pojawily się po jakimś czasie od Twojego filmu zakupowego.

    1. admin admin 13 marca 2019 o 14:53

      wiem, że jest w ofercie stałej więc może chwilowo nie było

  2. Avatar Karola 7 marca 2019 o 16:05

    Coś niesamowitego :O Nie próbowałam jeszcze burraty, ale teraz tak dużo osób o niej pisze, że chyba w końcu się skuszę. A Twój przepis brzmi świetnie, chociaż to dosłownie trzy składniki na krzyż i pięć minut pracy. Tak, jak lubię! 🙂

  3. Avatar rainboweyes 6 marca 2019 o 00:52

    przepisy są może proste i nie ma najmniejszej filozofii, żeby takie danie samodzielnie przygotować, ale dla mnie są one potrzebne dlatego, że przypominają, inspirują do tego, żeby wrocić do znanych , pysznych dań, które na co dzień jakoś ulatują z głowy 🙂 jajo można znieść już od wymyślania obiadów , śniadań i kolacji, a wystarczy taka przypominajka i od razu pomysł jak znalazł 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *