Te ciasteczka są jak niespodzianka. Wyglądają jak ciasteczka owsiane, a smakują zupełnie inaczej. Mój mąż robiąc pierwszy kęs stwierdził, że jest w nich coś niesamowitego. Pierwszy gryz – odczuwa się słodycz, po chwili czuć mega moc cytryny, a na sam koniec…….. Zostawię Wam tą przyjemność i nie zdradzę tego szczegółu.
Samo wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut, robi się je bez użycia miksera – wystarczy tylko łyżka i miska. Jedno ciasteczko ma 70 kcal, a żeby bardziej je odchudzić wystarczy masło zamienić rozgniecionym bananem lub tartym jabłkiem. Smacznego:)
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 170 °C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać ze sobą: płatki owsiane, cukier, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny
Masło rozpuścić i dodać do suchych składników . Sok z cytryny i miód również. Całość wymieszać na jednolitą gęstą masę. (najlepiej odczekać po wymieszaniu 5-10 min aż płatki wchłoną płyn - wtedy lepiej formuje się ciasteczka i nie rozpływają się podczas pieczenia)
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej blaszce w dużych odstępach. ( ciasteczka rozchodzą się podczas pieczenia).
Piec 20 min aż będą złote. Wyjąć i ostudzić - wtedy dopiero ściągnąć z blachy.
Dowolnie udekorować. Ja udekorowałam roztopioną w mikrofali czekoladą oraz skórką z cytryny.
Porcji 25
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 170 °C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać ze sobą: płatki owsiane, cukier, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny
Masło rozpuścić i dodać do suchych składników . Sok z cytryny i miód również. Całość wymieszać na jednolitą gęstą masę. (najlepiej odczekać po wymieszaniu 5-10 min aż płatki wchłoną płyn - wtedy lepiej formuje się ciasteczka i nie rozpływają się podczas pieczenia)
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej blaszce w dużych odstępach. ( ciasteczka rozchodzą się podczas pieczenia).
Piec 20 min aż będą złote. Wyjąć i ostudzić - wtedy dopiero ściągnąć z blachy.
Dowolnie udekorować. Ja udekorowałam roztopioną w mikrofali czekoladą oraz skórką z cytryny.
Czy jesli dam banana zamiast cukru to ciasteczka rowniez się rozpłyną?:)
Właśnie odkryłam ten przepis i robię… Wszystko według wagi kuchennej, jednak piekę już 30 minut, są złote, ale miękkie. Czy „stężeją” po wystygnięciu? Nie wiem czy mam już płakać czy jednak jest nadzieja 😉
wyjmij z pieca po wystudzeniu stwardnieją 🙂
Ciastka zrobiły się twarde… czy może być to winą tego że dałam trochę za dużo miodu ? Ale i tak są przepyszne 🙂
tak. Pierniki z dodatkiem miodu potrzebują czasu na zmięknięcie więc w tym wypadku miód też mógł tak zadziałać
Moje się nie rozpuscily, gdzieś musiałam pomylić proporcje i ciasto bylo za suche, ale smak bardzo fajny 😉
Kinga, co zrobilam zle, ze ciasteczka mi sie nie rozeszly podczas pieczenia??
Pozdrawiam,
Ola
za dużo soku z cytryny lub ciasto nie stężało – najlepiej przed formowaniem kuleczek chwile poczekać aż ciasto się zwiąże
Wersja z bananem jest piorunujaca!!!! Po prostu eksplozja smaków. Ja dodałam tez suszona zurawine,rodzynki i odrobinę sezamu. Kinga, poraaz kolejny nie zawiodlas. Jestem twoją fanka jeszcze bardziej niż ostatnio;-) wielkie pozdrowienia dla ciebie. Dodam jeszcze od siebie ze w wersji z bananem spokojnie można obciąć ilość cukru bo ciasteczka są slodziusienkie. Aha, jedyny minus to mój poparzony język- tak mi pachniało ze jadłam prosto z blachy 😀
Ewka:********* dziękuję za tak miły komentarz! ale radość jak się czyta te słowa:* dziękuję :*
Ciasteczka owsiane, jedne z moich ulubionych!
Ze skórką cytrynową jeszcze nie robiłem, więc chyba wiem co będę robił w weekend 🙂
Czym moge zastapic maslo,corka nie moze ze wzgledu na skaze bialkowa.
pisze w poście:) bananem lub tartym jabłkiem
A czy mogłabyś napisać ile trzeba użyć startego jabłka lub banana żeby zastąpić tą ilość masła w przepisie.
po 1 sztuce 🙂
Kinga,czym mogę zastąpić te trzy łyżki miodu? Mogę użyć mleka albo jaja roztrzepanego??? Moja wersja musi być naprawdę fit 😉
możesz pominąć 🙂 lub dać wody 2 łyżki
Jest pysznie!!! Tam gdzie płatki owsiane tam i my:):) Przepis wkrótce będzie wypróbowany! Pozdrawiamy i życzymy Cudownych nadchodzących Świąt Wielkanocnych!
A czego użyć zamiast wiórków kokosowych? Platki migdałów zdadzą egzamin? Pozdrawiam 🙂
lepiej dodać składnik który bardziej wchłania płyn czyli np mielone migdały
Jestem walnięta 😀
Właśnie włożyłam je do piekarnika 🙂
Użyłam tylko mąki pszennej i pełnoziarnistej pół na pół 🙂
To dla Małej Liwii a ja dbam o jej zdrowie 🙂
kasia, nie jesteś… moje się robiły 10 minut po opublikowaniu przepisu… już wystygniete, zapakowane, czekają. Jedno spróbowałam… reszta do kawuni na jutro 🙂
To mnie pocieszyłaś:)
Pachną obłędnie ♥ jutro poczekoladuję ♥
jesteś niesamowita :*
Kingo kolejne cudne ciasteczka, a można użyć mąki pełnoziarnistej?:)
jasne:)
Zrobiłam na mące pełnoziarnistej:) wyszły przepyszne i rozeszły się w kilka minut niestety a myślałam że chociaż na dwa dni do kawy będą:P
z przyjemnością wypróbuję 🙂