Suflet który się udaje! Bananowo-cytrynowy

Przepraszam za małą ilość postów w tym tygodniu, ale tym co nie wiedzą chciałabym się pochwalić i wytłumaczyć tą sytuację 🙂

Ostatnie dni były dla mnie istnym szaleństwem. Spełniłam swoje kolejne marzenie i nagrałam 10 odcinkowy program kulinarny, który już w grudniu zostanie wyemitowany przez kanał Kuchni+. (o wszystkim będę informować na bieżąco)

Cieszę się, że dostałam taką szansę i mam nadzieję, że moje przepisy Wam się spodobają.

Zaczęłam również studia podyplomowe „Projektowania Kulinariów” na ASP w Łodzi gdzie mogę dalej rozwijać moją pasję i uczyć się od najlepszych.

Dzisiaj zapraszam Was na suflet bananowo-cytrynowy. Przepis jest fantastyczny i gwarantuje Wam, że każdemu się uda! Smak zniewala także bez obaw korzystajcie 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

 1 banan
 3 białka
 80 g drobnego cukru do wypieków
 ½ łyżeczki proszku budyniowego lum maki ziemniaczanej
 sok z połowy cytryny
 masło do wysmarowania foremek
 cukier puder do posypania i wyłożenia foremek

1

Miękkim masłem wysmaruj ramekiny, umieścić cukier puder w każdym i  obtocz, dopóki nie zostanie równomiernie pokryte cukrem wnętrze foremki. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy sufletowej.

2

Banana zmiksuj z sokiem z cytryny, to spowoduje że nie ściemnieje, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj na gładką masę.

3

Białka ubij na sztywną pianę,  stopniowo dodawaj drobny cukier (1 łyżka na minutę) tak aby piana była gęsta i lśniąca.

4

Zmiksowany banan z cytryną i mąką włóż do dużej miski. Dodaj do niego ¼ piany z białek, delikatnie i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj pianę , delikatnie zbierając ją zboków misy.

5

Powstałą masę wyłożyć do przygotowanych, schłodzonych foremek. Masa ma być na równi z brzegiem formy. Kciukiem przejechać wokół krawędzi lekko oddzielając pianę od formy po to aby suflet mógł się wspinać równo po brzegach formy.

6

Tak przygotowane foremki wsadzić do lodówki (mogą w niej być kilka godzin) w tym czasie włączyć piekarnik na około 180 C z funkcją grzania góra-dół.

7

Kiedy piekarnik się rozgrzeje umieścić w nim suflety i piec 10-15 min (w zależności od wielkości naczynia)

8

Podawać natychmiast oprószone cukrem pudrem lub z gałka lodów.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

 1 banan
 3 białka
 80 g drobnego cukru do wypieków
 ½ łyżeczki proszku budyniowego lum maki ziemniaczanej
 sok z połowy cytryny
 masło do wysmarowania foremek
 cukier puder do posypania i wyłożenia foremek

Przygotowanie

1

Miękkim masłem wysmaruj ramekiny, umieścić cukier puder w każdym i  obtocz, dopóki nie zostanie równomiernie pokryte cukrem wnętrze foremki. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy sufletowej.

2

Banana zmiksuj z sokiem z cytryny, to spowoduje że nie ściemnieje, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj na gładką masę.

3

Białka ubij na sztywną pianę,  stopniowo dodawaj drobny cukier (1 łyżka na minutę) tak aby piana była gęsta i lśniąca.

4

Zmiksowany banan z cytryną i mąką włóż do dużej miski. Dodaj do niego ¼ piany z białek, delikatnie i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj pianę , delikatnie zbierając ją zboków misy.

5

Powstałą masę wyłożyć do przygotowanych, schłodzonych foremek. Masa ma być na równi z brzegiem formy. Kciukiem przejechać wokół krawędzi lekko oddzielając pianę od formy po to aby suflet mógł się wspinać równo po brzegach formy.

6

Tak przygotowane foremki wsadzić do lodówki (mogą w niej być kilka godzin) w tym czasie włączyć piekarnik na około 180 C z funkcją grzania góra-dół.

7

Kiedy piekarnik się rozgrzeje umieścić w nim suflety i piec 10-15 min (w zależności od wielkości naczynia)

8

Podawać natychmiast oprószone cukrem pudrem lub z gałka lodów.

Notes

Suflet który się udaje! Bananowo-cytrynowy
(Wyświetlono 3 136 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)