Suflet który się udaje! Bananowo-cytrynowy

Przepraszam za małą ilość postów w tym tygodniu, ale tym co nie wiedzą chciałabym się pochwalić i wytłumaczyć tą sytuację 🙂

Ostatnie dni były dla mnie istnym szaleństwem. Spełniłam swoje kolejne marzenie i nagrałam 10 odcinkowy program kulinarny, który już w grudniu zostanie wyemitowany przez kanał Kuchni+. (o wszystkim będę informować na bieżąco)

Cieszę się, że dostałam taką szansę i mam nadzieję, że moje przepisy Wam się spodobają.

Zaczęłam również studia podyplomowe „Projektowania Kulinariów” na ASP w Łodzi gdzie mogę dalej rozwijać moją pasję i uczyć się od najlepszych.

Dzisiaj zapraszam Was na suflet bananowo-cytrynowy. Przepis jest fantastyczny i gwarantuje Wam, że każdemu się uda! Smak zniewala także bez obaw korzystajcie 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

 1 banan
 3 białka
 80 g drobnego cukru do wypieków
 ½ łyżeczki proszku budyniowego lum maki ziemniaczanej
 sok z połowy cytryny
 masło do wysmarowania foremek
 cukier puder do posypania i wyłożenia foremek

1

Miękkim masłem wysmaruj ramekiny, umieścić cukier puder w każdym i  obtocz, dopóki nie zostanie równomiernie pokryte cukrem wnętrze foremki. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy sufletowej.

2

Banana zmiksuj z sokiem z cytryny, to spowoduje że nie ściemnieje, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj na gładką masę.

3

Białka ubij na sztywną pianę,  stopniowo dodawaj drobny cukier (1 łyżka na minutę) tak aby piana była gęsta i lśniąca.

4

Zmiksowany banan z cytryną i mąką włóż do dużej miski. Dodaj do niego ¼ piany z białek, delikatnie i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj pianę , delikatnie zbierając ją zboków misy.

5

Powstałą masę wyłożyć do przygotowanych, schłodzonych foremek. Masa ma być na równi z brzegiem formy. Kciukiem przejechać wokół krawędzi lekko oddzielając pianę od formy po to aby suflet mógł się wspinać równo po brzegach formy.

6

Tak przygotowane foremki wsadzić do lodówki (mogą w niej być kilka godzin) w tym czasie włączyć piekarnik na około 180 C z funkcją grzania góra-dół.

7

Kiedy piekarnik się rozgrzeje umieścić w nim suflety i piec 10-15 min (w zależności od wielkości naczynia)

8

Podawać natychmiast oprószone cukrem pudrem lub z gałka lodów.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 1 banan
 3 białka
 80 g drobnego cukru do wypieków
 ½ łyżeczki proszku budyniowego lum maki ziemniaczanej
 sok z połowy cytryny
 masło do wysmarowania foremek
 cukier puder do posypania i wyłożenia foremek

Przygotowanie

1

Miękkim masłem wysmaruj ramekiny, umieścić cukier puder w każdym i  obtocz, dopóki nie zostanie równomiernie pokryte cukrem wnętrze foremki. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy sufletowej.

2

Banana zmiksuj z sokiem z cytryny, to spowoduje że nie ściemnieje, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj na gładką masę.

3

Białka ubij na sztywną pianę,  stopniowo dodawaj drobny cukier (1 łyżka na minutę) tak aby piana była gęsta i lśniąca.

4

Zmiksowany banan z cytryną i mąką włóż do dużej miski. Dodaj do niego ¼ piany z białek, delikatnie i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj pianę , delikatnie zbierając ją zboków misy.

5

Powstałą masę wyłożyć do przygotowanych, schłodzonych foremek. Masa ma być na równi z brzegiem formy. Kciukiem przejechać wokół krawędzi lekko oddzielając pianę od formy po to aby suflet mógł się wspinać równo po brzegach formy.

6

Tak przygotowane foremki wsadzić do lodówki (mogą w niej być kilka godzin) w tym czasie włączyć piekarnik na około 180 C z funkcją grzania góra-dół.

7

Kiedy piekarnik się rozgrzeje umieścić w nim suflety i piec 10-15 min (w zależności od wielkości naczynia)

8

Podawać natychmiast oprószone cukrem pudrem lub z gałka lodów.

Suflet który się udaje! Bananowo-cytrynowy
(Wyświetlono 183 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Avatar Anka 26 września 2017 o 14:31

    Zrobiłam. Doskonały przepis. Wyrosły cudownie. Mam jedno „ale” – dla mnie zdecydowanie za słodkie, ale to rzecz gustu.

  2. Avatar aaaaac 11 listopada 2013 o 12:16

    Piękny! Koniecznie wypróbuję :))) Kiniu jesteś najlepsza ! 🙂

  3. Avatar Foodlook.pl 9 listopada 2013 o 10:53

    Super To wszytko wygląda 🙂 Suflet bananowy trzeba spróbować 😀

  4. Avatar abcmojejkuchni 9 listopada 2013 o 09:03

    Kinia, wyglada cudownie. A ja nadal boję sie zrobic sufletu:( W domu mam wszystkie składniki, może to będzie dziś:)

    1. Avatar Weronika 15 listopada 2013 o 01:00

      Ale tutaj nie ma czego się bać 😉 mam 16lat i ppostanowiłam zrobić wczoraj mój pierwszy w życiu suflet 🙂 Korzystałam z bloga ‚Moje Wypieki’ i wyszedł chyba idealny tak jak opisywali go w Mastershefie 😉

  5. Avatar Paula 9 listopada 2013 o 08:16

    Jakiej wielkości są miseczki?

  6. Avatar ascasas 9 listopada 2013 o 07:40

    śliczny jest aż chce się spróbować mniam :))

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *