Było sobie życie czyli ryż inaczej

Ostatnio inspiracje dotyczące posiłków daje mi sama natura. Dzisiejsze danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a jak zaskakujące w odbiorze. Użyłam do niego czarnego ryżu, który jest moim najnowszym odkryciem. Uwielbiam jego lekko orzechowy smak i polecam Wam go do wypróbowania. Natomiast kiełki staram się  hodować  cały rok, jednak wiosną stanowczo wykorzystuję je na potęgę – w tym wypadku świetnie oddają obraz  tego  co dzieje się pod ziemią. Brokuły – warzywo siłaczy jest dopełnieniem mocy, która jest w tej doniczce:) ups słoiczku.

A co wy na takie przedstawienie jedzenia?

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 1 szklanka ryżu czarnego
 2 szklanki bulionu warzywnego
 1 garść kiełków (ja użyłam fasolki mung)
 4 różyczki ugotowanego brokuła

1

Ryż czarny przepłukać na sicie, zalać go zimną wodą i odstawić na noc.

2

Drugiego dnia ryż odcedzić i przepłukać.

3

Do gotującego się bulionu warzywnego wrzucić przepłukany ryż i gotować 20 min aż zmięknie. Jeżeli cały płyn się nie wchłonął odcedzić na sicie.

4

Ryż wymieszać z kiełkami. Gotowy nakładać do szklanych naczyń i wykańczać ugotowanym brokułem.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 1 szklanka ryżu czarnego
 2 szklanki bulionu warzywnego
 1 garść kiełków (ja użyłam fasolki mung)
 4 różyczki ugotowanego brokuła

Przygotowanie

1

Ryż czarny przepłukać na sicie, zalać go zimną wodą i odstawić na noc.

2

Drugiego dnia ryż odcedzić i przepłukać.

3

Do gotującego się bulionu warzywnego wrzucić przepłukany ryż i gotować 20 min aż zmięknie. Jeżeli cały płyn się nie wchłonął odcedzić na sicie.

4

Ryż wymieszać z kiełkami. Gotowy nakładać do szklanych naczyń i wykańczać ugotowanym brokułem.

Notes

Było sobie życie czyli ryż inaczej
(Wyświetlono 1 097 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)