Moje ukochane kartofle!

Jak byłam dzieckiem nie wyobrażałam sobie dnia bez zjedzenia ziemniaków. Uwielbiam je pod każdą postacią choć nie są już w moim jadłospisie tak częstym gościem.

Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty, ale nie chodzi w nim o możliwości jakie daje ziemniak, lecz o sposób jego przygotowania. Zawsze w ten sposób obchodzę się z tym produktem bo to gwarancja uzyskania niesamowitego smaku. To doskonała baza do puree ( moja Babcia zawsze  mnie wskazywała aby ugniatać je do obiadu, wzbogacała je o prawdziwą śmietanę i masło, w naszym domu nazywamy je kartoflami sztamfowanymi). Przygotowane tak ziemniaki do sałatki sprawią, że nie będzie w nich tyle wody, doskonałe są również ugotowane na półtwardo do zapieczenia w piekarniku lub na zapiekankę.

Zachęcam  do poznania sekretu „pysznego kartofla” i jednocześnie zapraszam jutro na mój Fanpage ponieważ przygotowałam dla Was świąteczne prezenty, a jak wiadomo kto pierwszy ten lepszy:)

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 porcje
 4 ziemniaki jednakowej wielkości
 150 g boczku
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki jogurtu greckiego
 1 skórka z cytryny
 1 zielona cebulka
 1 garść świeżej mięty
 sól morska

1

Ziemniaki umyć, wyszorować i pozostawić w łupinach.

2

W dużym garnku zagotować wodę, położyć sito( lub użyć garnka do gotowania na parze) tak aby sito nie dotykało wody.

3

Ziemniaki umieścić na sitku, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.

4

W czasie kiedy ziemniaki się gotują, boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodając czosnek pokrojony w cienkie plasterki.

5

W miseczce wymieszać jogurt ze skórką z cytryny i posiekaną miętą.

6

Ugotowanego ziemniaka przekroić na pół, wydrążyć lekko środek oprószyć solą morską i do miseczek nakładać obsmażony boczek.

7

Na każdego ziemniaka wykładać kleks jogurtu i posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 4 porcje
 4 ziemniaki jednakowej wielkości
 150 g boczku
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki jogurtu greckiego
 1 skórka z cytryny
 1 zielona cebulka
 1 garść świeżej mięty
 sól morska

Przygotowanie

1

Ziemniaki umyć, wyszorować i pozostawić w łupinach.

2

W dużym garnku zagotować wodę, położyć sito( lub użyć garnka do gotowania na parze) tak aby sito nie dotykało wody.

3

Ziemniaki umieścić na sitku, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.

4

W czasie kiedy ziemniaki się gotują, boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodając czosnek pokrojony w cienkie plasterki.

5

W miseczce wymieszać jogurt ze skórką z cytryny i posiekaną miętą.

6

Ugotowanego ziemniaka przekroić na pół, wydrążyć lekko środek oprószyć solą morską i do miseczek nakładać obsmażony boczek.

7

Na każdego ziemniaka wykładać kleks jogurtu i posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

Notes

Moje ukochane kartofle!
(Wyświetlono 2 466 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)