Nie znam nikogo kto nie lubi świeżego chleba z masłem. Dla mnie to po prostu „niebo” na podniebieniu. Czasami jak wracamy z mężem nocą do domu podjeżdżamy do piekarni i kupujemy świeży chleb aby było coś na śniadanie. Zazwyczaj kończy się to tak, że kto pierwszy wstaje ten idzie po bułki 🙂
Hola, hola! W tym roku obiecałam sobie jednak opanowanie i musiałam wymyślić alternatywę dla tej pyszności. Przyznam Wam się że od Nowego Roku łącząc aktywność fizyczną z moją smaczną dietą zrzuciłam świąteczny nadbagaż 🙂
W mojej kuchni nie mogło zabraknąć awokado – dla mnie to SUPERowoc. Cała bomba witamin i mikroelementów, przeciwutleniaczy, kwasów omega-3. Najlepiej spożywać je na surowo. Nie bez powodu zyskało miano „masło Boga”, działa na nasz organizm od środka. Nawilża naszą skórę (składniki owocu pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd), wspomaga nasz układ odpornościowy jest antydepresantem, zmniejsza stany zapalne stawów, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, zapewnia zdrowy sen.
Awokado jest bardzo kaloryczne jednak składa się z tych „zdrowych tłuszczów”, szybko powoduje uczucie sytości przez co zwiększa metabolizm i pomaga w odchudzaniu.
Dzisiaj zapraszam Was na ekspresowe masło z avocado – idealne do kanapek. Ja uwielbiam je w towarzystwie pomidorów z parmezanem.
Smacznego 🙂
Awokado przekrój w połowie, usuń nasiono. Wydrąż miąższ i umieść w malakserze.
Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę.
*Sok z cytryny powoduje, że owoc nie ściemnieje, nada również wyjątkowy smak.
Do masła z avocado można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę.
Wybieraj zawsze owoce z lśniąca skórką, bez plam. Jeżeli awokado jest twarde zostaw je na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Owoc ten szybko dojrzewa.
Udowodniono, że spożywanie pomidorów wraz z awokado powoduje przyswajanie przez nasz organizm 4,5 raza więcej likopenu w nich zawartego.
Składniki
Przygotowanie
Awokado przekrój w połowie, usuń nasiono. Wydrąż miąższ i umieść w malakserze.
Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę.
*Sok z cytryny powoduje, że owoc nie ściemnieje, nada również wyjątkowy smak.
Do masła z avocado można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę.
Wybieraj zawsze owoce z lśniąca skórką, bez plam. Jeżeli awokado jest twarde zostaw je na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Owoc ten szybko dojrzewa.
Udowodniono, że spożywanie pomidorów wraz z awokado powoduje przyswajanie przez nasz organizm 4,5 raza więcej likopenu w nich zawartego.
Witam serdecznie. Zrobiłam dziś to masło i mam pytanko. Wyszło mi bardzo kwaśne, a dodałam tylko sok z grubego plastra cytryny, uznając ze połowa to zdecydowanie za dużo jak dla mnie. Czy to miał być taki smak? Bo jak dla mnie nie do przyjęcia:( Pozdrawiam
masło nie powinno być kwaśne – za dużo soku z cytryny
Zdecydowanie nie polecam dawać tyle soku z cytryny. Zrobiłem masło z dwóch awokado i dałem sok z połowy cytryny i nie da się tego zjeść. Zdecydowanie czuć tylko cytrynę. Co dopiero gdybym zrobił tak jak w przepisie tj.jedno awokado i sok z połowy cytryny wyszła by zupa cytrynowa. Kilka kropli zdecydowanie powinno wystarczyć.
Mozna rowniez dodac kolendre i czosnek…posypane szczypiorkiem i koperkiem ze swiezym ogorkiem libanskim… tak zrobilam dzisiaj …smakowalo wybornie na chlebku z siemienia lnianego i maczki migdalowej . Serdecznie pozdrawiam luchowa pora z Sydney 🙂
Od dawna przeglądam Twojego bloga ale dopiero wczoraj sie skusiłam na przygotowanie masełka na kolacje z tostami i już żałuję że tak mało zrobiłam bo wyszło super, co prawda z lenistawa nie wyciągnęłam blendera tylko widelcem gniotłam awokado przez co nie wyszło tak kremowe ale liczy się smak. 🙂 do tego położyłam pomidora i już wiem że będzię to moja stała pozycja na śaniadanie 🙂 zaraz koło owisianki od której jestem uzależniona i jutro mam zamiar wypróbować owsiankowe creme brulee wg Twojego przepsu :).
pozdrawiam
Marta owsianka creme brulee jest fantastyczna już teraz Ci ją polecam 🙂 Co do masełka polecam do niego jajko sadzone 🙂
Dopiero zaczynam przygodę z jedzeniem tego typu. Przepis brzmi nieźle i myślę, że odważę się spróbować tego masełka. Z czosnkiem może smakować nieźle.
Kari polecam – na prawdę warto 🙂
Przepraszam, ale jak słyszę sól morska, to mnie się robi niedobrze. Ludzie co wy z tą solą? Morska, himalajska, wędzona. Sól to sól jaka by nie była jest i tak i tak niezdrowa!
A czy ja moge to zblednąć zamiast miksować ???
tak
masło zrobione i… zjedzone 🙂 🙂 🙂 pycha, pycha i jeszcze raz pycha 🙂 🙂 🙂
bardzo się cieszę 🙂
Bardzo przepraszam za przekrecenie imienia:) literowka
Droga Kongo
Czy robiac wersje masla z czosnkiem i pietruszka rowniez uprzednio dodajecytryne i sol? Czy sa to skladniki zamienne?
Zaczynam za Twoja pomoca rozkwitac w kuchni:)))
Dziekuje i pozdrawiam serdecznie:)
ja dodaję te dwa składniki ale oczywiście smakuje tak aby nie było za słone 🙂
Ja awokado po prostu kroję w plastry i kładę na kanapce. Ostatnio mimo pełnej lodówki marudzilam ze w domu nie ma jedzenia i pójdę spać głodna bo…nie było awokado 😀 masełko zrobię koniecznie bo wygląda pysznie!
polecam bo jest na prawdę pyszne!
Witam,
Mam pytanie o wplyw avocado na jelita a zwłaszcza na uchylkowatosc
Pozdrawiam
batt
Awokado oferuje bogactwo witamin, minerałów i zdrowego tłuszczu. Jedna połowa awokado zawiera 4 g błonnika, a on jest niezbędny w diecie ponieważ łagodzi szereg zaburzeń trawiennych. Pozwala żywności szybciej przejść przez jelita, a także absorbuje wodę, aby zapobiec zaparciom. Dodatkowo błonnik pomaga zapobiegać nawrotom choroby zapalnej jelit i spowalnia progresję uchyłków. Czyli awokado jak najbardziej wskazane 🙂
masełko z dodatkiem czosnku to czysta poezja dla moich kubków smakowych 🙂 pyszne !
Witaj.Choc nie przepadam za avocado bo ma dla mnie smak mydla :((( to dzis zrobilam to maselko :)))
Ciekawa jestem jak bedzie smakowalo ze swojskim chlebkiem ktory wlasnie sie piecze :)))
Podrzucilabym zdjecia ale widze ze w komentarzach nie ma takiej opcji…
Pozdrawiam z deszczowego Perth.
koniecznie podeślij zdjęcia na maila kinga@kingaparuzel.pl umieszczę w galerii na FB – przepis na domowy chleb też by się przydał 🙂
Zdjecia wyslalam wczoraj.Pozdrawiam 🙂
ja dodaje do awokado cebulkę drobno skrojoną i jajko. Sól i sporo pieprzu. MNIAM
Kingo, ja zawsze jak robilam paste kroilam awokado, Teraz zrobilam wg tego przepisu i co? Wyszła mi jakas zołta o lejącej konstystencji zupa 🙁 Co źle zrobilam ….?
Musze zrobic to masełko ! 🙂
zmiksuj najpierw awokado a potem dodaj sok i pozostałe składniki. Może twoja cytryna była bardzo soczysta i jej połowa rozrzedziła masę 🙂
Witam!
Zrobiłam już zupę z cikinii, selerowo -gruszkową (nawet ser frontiera zdobyłam) pycha. Dziś robię zupę pomarańczową mam nadzieję, że też będzie dobra ,ponieważ lubię połączenie muscowado i pomarańczy.
Pozdrawiam
bardzo dziękuję:) nie masz pojęcia jak cieszą mnie takie komentarze:) dziękuję :*
Dietetyczne avocado na słodko – dodajemy łyżeczkę kakao, łyżeczkę miodu lub syropu klonowego i miksujemy. Pyyycha!!!
Kingo, pozdrawiam!
tak:) znam tą formę i potwierdzam pycha:)
Hm… ja może z niemądrym pytaniem – bo mam taki dziwny malakser – mam je zmiksować mikserem w malakserze czy takim nożem?/?
nożem:) mikser zazwyczaj ma końcówki do mieszania, w malakserze są noże.
ok, dzięki. Po prostu mam takie coś, które nazywam malakserem, są w nim wymienne końcówki do miksowania, mieszania, i noże właśnie.
Danie naprawdę robi wrażenie i pobudza apetyt na takie masełko.
Witam, mam prośbę do Pani, proszę o przysmaki dla osoby z nietolerancją laktozy. Pozdrawiam cieplutko.
Tylko jak kupić dobre Avocado ? To jest pytanie
Avocado musi mieć błyszczącą skórkę, bez plam i pod naciskiem palca być miękkie.
Zaczynam jeść Avocado.Zawsze uwazałam je za wstrętny goszki owoc, ale te masełko musi byc pyszne a z czosnkiem…..mniam. Moze wreszcie pozbede sie moich nie zdrowych kolacji. Kinga z nieba mi spadłaś 🙂
:*
Ja jestem z Warszawy i tez mieszkam w Niemczech 🙂 Witam, ile dac pietruszki i czosnku ?????
czosnku 1 ząbek na 1 avocado a pietruszki około 2 łyżek
Super pomysł z tym masłem 🙂
Kiedyś avokado mogło by dla mnie nie istnieć, raz spróbowałam i podziękowałam. Było twarde i smakowało jak „mydło” oczywiście było niedojrzałe. Wtedy nie wiedziałam co z tym zrobić i jak się je je. Teraz to wcinam je prawie codziennie. Ma super maślany smak a z czosnkiem pewnie będzie wyśmienite. Dzisiaj je zrobię 🙂
P.S. ponoć avokado pomaga spalić oponkę 😉
dokładnie 🙂 ja miałam te same odczucia 🙂 teraz zajadam się codziennie i widzę efekty 🙂
szukam ratunku dla zbędnych poświątecznych kilogramów, to jedna deska ratunkowa , ale cos na słodko też by się przydało
jutro będzie 🙂 a może jeszcze dziś wrzucę 🙂
na pewno wyprobuje
W sobotę spróbuję zrobić. Ciekawa jestem czy faktycznie, to zastąpi moje masełko przywożone ze wsi. :]
Podobne ciut do Guakamole.. tylko bez papryczki 🙂
aż slinka cieknie 🙂
Super, na pewno wypróbuję 🙂 Prosimy o więcej małokalorycznych przepisów.
PS Dla mnie to TY wygrałaś Master Chefa 😉
przecież to jest guacamole a nie masło
guacamole jest z papryczką chili, czasami z pomidorem i czosnkiem 🙂
a awokado okrzyknięto „masłem Boga” 🙂
Chciałam jeszcze dodać że również pochodzę ze Śląska-z Chorzowa -chociaż od 24 lat mieszkam w Niemczech. Pozdrawiam!!!
To wiele wnosi do tematu.
Witam!Oglądałam Master Chefa z twoim udziałem-byłaś i jesteś nadal rewelacyjna!!!! A masełka napewno spróbuję, tymbardziej że muszę zrzucić kilka kilogramów!Proszę również o więcej przepisów mało kalorycznych-wprawdzie umiem gotować,niestety nie mam takiego wyczucia smaków i takich wspaniałych pomysłów jak Ty-Gratuluje!!!
Ale cudowny kolor! Wygląda pięknie!
jak długo można przechowywać takie masełko ??
najlepiej smakuje zjedzone od razu 🙂 można przetrzymywać w lodówce około 12 godzin szczelnie przykryte folią, najlepiej zostawić wtedy pestkę i włożyć do pasty – zapobiega czernieniu masy.
Słyszałam że można też zamrozić ale nigdy nie doszłam do tego momentu 🙂