Ciasteczka marcepanowe ekspresowe

Na smutek najlepsze  dla mnie jest coś słodkiego i pobyt w kuchni. Unoszące się zapachy wprawiają mnie w momencie w dobry nastrój, a wygniatanie ciasta sprawia, że daję ujść złej energii. Stajnia i kuchnia to jedyne miejsca, które mnie uspokajają, pozwalają nabrać dystansu i spojrzeć na sprawy z innej perspektywy.

Na złą aurę, na humor i na „małą nagrodę” przygotowałam sobie pyszne ciasteczka marcepanowe. Wystarczy tylko wymieszać składniki, schłodzić, wyciąć i upiec.

I znowu wskakuję na właściwe tory -to przecież takie proste 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 250 g mąki pszennej
 150 g  masła o temperaturze pokojowej.
 100 g marcepanu gotowego lub domowy (50 g migdałów bez skórki, 50 g cukru pudru, ½ białka jaja, ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego)
 50 g  cukru
 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 1 żółtko
 1 szczypta soli
 ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
 1 łyżka zimnej wody - jeżeli ciasto jest za luźne

1

Wszystkie składniki wymieszać do momentu równego ich połączenia na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto nie łączy się i jest sypkie należy dodać zimnej wody około 1-2 łyżek.

2

Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

3

Cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.

4

Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piec w nagrzanym do temperatury 175 C piekarniku z funkcja grzania góra -dół przez około 12 - 15 minut . Do momentu kiedy będą złote.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 250 g mąki pszennej
 150 g  masła o temperaturze pokojowej.
 100 g marcepanu gotowego lub domowy (50 g migdałów bez skórki, 50 g cukru pudru, ½ białka jaja, ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego)
 50 g  cukru
 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 1 żółtko
 1 szczypta soli
 ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
 1 łyżka zimnej wody - jeżeli ciasto jest za luźne

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki wymieszać do momentu równego ich połączenia na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto nie łączy się i jest sypkie należy dodać zimnej wody około 1-2 łyżek.

2

Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

3

Cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.

4

Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piec w nagrzanym do temperatury 175 C piekarniku z funkcja grzania góra -dół przez około 12 - 15 minut . Do momentu kiedy będą złote.

Notes

Ciasteczka marcepanowe ekspresowe
(Wyświetlono 4 932 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)