Nie znam nikogo kto nie lubi świeżego chleba z masłem. Dla mnie to po prostu „niebo” na podniebieniu. Czasami jak wracamy z mężem nocą do domu podjeżdżamy do piekarni i kupujemy świeży chleb aby było coś na śniadanie. Zazwyczaj kończy się to tak, że kto pierwszy wstaje ten idzie po bułki 🙂
Hola, hola! W tym roku obiecałam sobie jednak opanowanie i musiałam wymyślić alternatywę dla tej pyszności. Przyznam Wam się że od Nowego Roku łącząc aktywność fizyczną z moją smaczną dietą zrzuciłam świąteczny nadbagaż 🙂
W mojej kuchni nie mogło zabraknąć awokado – dla mnie to SUPERowoc. Cała bomba witamin i mikroelementów, przeciwutleniaczy, kwasów omega-3. Najlepiej spożywać je na surowo. Nie bez powodu zyskało miano „masło Boga”, działa na nasz organizm od środka. Nawilża naszą skórę (składniki owocu pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd), wspomaga nasz układ odpornościowy jest antydepresantem, zmniejsza stany zapalne stawów, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, zapewnia zdrowy sen.
Awokado jest bardzo kaloryczne jednak składa się z tych „zdrowych tłuszczów”, szybko powoduje uczucie sytości przez co zwiększa metabolizm i pomaga w odchudzaniu.
Dzisiaj zapraszam Was na ekspresowe masło z avocado – idealne do kanapek. Ja uwielbiam je w towarzystwie pomidorów z parmezanem.
Smacznego 🙂
Awokado przekrój w połowie, usuń nasiono. Wydrąż miąższ i umieść w malakserze.
Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę.
*Sok z cytryny powoduje, że owoc nie ściemnieje, nada również wyjątkowy smak.
Do masła z avocado można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę.
Wybieraj zawsze owoce z lśniąca skórką, bez plam. Jeżeli awokado jest twarde zostaw je na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Owoc ten szybko dojrzewa.
Udowodniono, że spożywanie pomidorów wraz z awokado powoduje przyswajanie przez nasz organizm 4,5 raza więcej likopenu w nich zawartego.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Awokado przekrój w połowie, usuń nasiono. Wydrąż miąższ i umieść w malakserze.
Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę.
*Sok z cytryny powoduje, że owoc nie ściemnieje, nada również wyjątkowy smak.
Do masła z avocado można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę.
Wybieraj zawsze owoce z lśniąca skórką, bez plam. Jeżeli awokado jest twarde zostaw je na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Owoc ten szybko dojrzewa.
Udowodniono, że spożywanie pomidorów wraz z awokado powoduje przyswajanie przez nasz organizm 4,5 raza więcej likopenu w nich zawartego.
Notes