Najzdrowsze masło świata

Nie znam nikogo kto nie lubi świeżego chleba z masłem. Dla mnie to  po prostu „niebo” na podniebieniu. Czasami jak wracamy z mężem nocą do domu podjeżdżamy do piekarni i kupujemy świeży chleb aby było coś na śniadanie. Zazwyczaj kończy się to tak, że kto pierwszy wstaje ten idzie po bułki 🙂

Hola, hola! W tym roku obiecałam sobie jednak opanowanie i musiałam wymyślić alternatywę dla tej pyszności. Przyznam Wam się że od Nowego Roku łącząc aktywność fizyczną z moją smaczną dietą zrzuciłam świąteczny nadbagaż 🙂

W mojej kuchni nie mogło zabraknąć awokado – dla mnie to SUPERowoc. Cała bomba witamin i mikroelementów, przeciwutleniaczy, kwasów omega-3. Najlepiej spożywać je na surowo. Nie bez powodu zyskało miano „masło Boga”, działa na nasz organizm od środka. Nawilża naszą skórę (składniki owocu pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd), wspomaga nasz układ odpornościowy jest antydepresantem, zmniejsza stany zapalne stawów, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, zapewnia zdrowy sen.

Awokado jest bardzo kaloryczne jednak składa się z tych „zdrowych tłuszczów”, szybko powoduje uczucie sytości przez co zwiększa metabolizm i pomaga w odchudzaniu.

Dzisiaj zapraszam Was na ekspresowe masło z avocado – idealne do kanapek. Ja uwielbiam je w towarzystwie pomidorów z parmezanem.

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 1 awokado
 sok z ½ cytryny*
 ¼ łyżeczki soli morskiej

1

Awokado przekrój w połowie, usuń nasiono. Wydrąż miąższ i umieść w malakserze.

2

Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę.

3

*Sok z cytryny powoduje, że owoc nie ściemnieje, nada również wyjątkowy smak.
Do masła z avocado można  dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę.
Wybieraj zawsze owoce z lśniąca skórką, bez plam. Jeżeli awokado jest twarde zostaw je na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Owoc ten szybko dojrzewa.
Udowodniono, że spożywanie pomidorów wraz z awokado  powoduje przyswajanie przez nasz organizm 4,5 raza więcej likopenu w nich zawartego.

Składniki

 1 awokado
 sok z ½ cytryny*
 ¼ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie

1

Awokado przekrój w połowie, usuń nasiono. Wydrąż miąższ i umieść w malakserze.

2

Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę.

3

*Sok z cytryny powoduje, że owoc nie ściemnieje, nada również wyjątkowy smak.
Do masła z avocado można  dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę.
Wybieraj zawsze owoce z lśniąca skórką, bez plam. Jeżeli awokado jest twarde zostaw je na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Owoc ten szybko dojrzewa.
Udowodniono, że spożywanie pomidorów wraz z awokado  powoduje przyswajanie przez nasz organizm 4,5 raza więcej likopenu w nich zawartego.

Najzdrowsze masło świata

 

(Wyświetlono 1 947 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

58 komentarzy

  1. Avatar Reni 2 maja 2018 o 20:39

    Witam serdecznie. Zrobiłam dziś to masło i mam pytanko. Wyszło mi bardzo kwaśne, a dodałam tylko sok z grubego plastra cytryny, uznając ze połowa to zdecydowanie za dużo jak dla mnie. Czy to miał być taki smak? Bo jak dla mnie nie do przyjęcia:( Pozdrawiam

    1. admin admin 8 maja 2018 o 10:35

      masło nie powinno być kwaśne – za dużo soku z cytryny

  2. Avatar ewajfe 17 marca 2018 o 13:17

    Zdecydowanie nie polecam dawać tyle soku z cytryny. Zrobiłem masło z dwóch awokado i dałem sok z połowy cytryny i nie da się tego zjeść. Zdecydowanie czuć tylko cytrynę. Co dopiero gdybym zrobił tak jak w przepisie tj.jedno awokado i sok z połowy cytryny wyszła by zupa cytrynowa. Kilka kropli zdecydowanie powinno wystarczyć.

  3. Avatar Iga 5 lutego 2018 o 02:10

    Mozna rowniez dodac kolendre i czosnek…posypane szczypiorkiem i koperkiem ze swiezym ogorkiem libanskim… tak zrobilam dzisiaj …smakowalo wybornie na chlebku z siemienia lnianego i maczki migdalowej . Serdecznie pozdrawiam luchowa pora z Sydney 🙂

  4. Avatar Marta 7 marca 2017 o 13:22

    Od dawna przeglądam Twojego bloga ale dopiero wczoraj sie skusiłam na przygotowanie masełka na kolacje z tostami i już żałuję że tak mało zrobiłam bo wyszło super, co prawda z lenistawa nie wyciągnęłam blendera tylko widelcem gniotłam awokado przez co nie wyszło tak kremowe ale liczy się smak. 🙂 do tego położyłam pomidora i już wiem że będzię to moja stała pozycja na śaniadanie 🙂 zaraz koło owisianki od której jestem uzależniona i jutro mam zamiar wypróbować owsiankowe creme brulee wg Twojego przepsu :).
    pozdrawiam

    1. admin admin 7 marca 2017 o 21:30

      Marta owsianka creme brulee jest fantastyczna już teraz Ci ją polecam 🙂 Co do masełka polecam do niego jajko sadzone 🙂

  5. Avatar Kari 29 stycznia 2017 o 15:00

    Dopiero zaczynam przygodę z jedzeniem tego typu. Przepis brzmi nieźle i myślę, że odważę się spróbować tego masełka. Z czosnkiem może smakować nieźle.

    1. admin admin 30 stycznia 2017 o 10:34

      Kari polecam – na prawdę warto 🙂

  6. Avatar Barbanera 21 listopada 2016 o 14:17

    Przepraszam, ale jak słyszę sól morska, to mnie się robi niedobrze. Ludzie co wy z tą solą? Morska, himalajska, wędzona. Sól to sól jaka by nie była jest i tak i tak niezdrowa!

  7. Avatar Izulcia 15 maja 2016 o 11:07

    A czy ja moge to zblednąć zamiast miksować ???

    1. admin admin 15 maja 2016 o 13:38

      tak

  8. Avatar Aneta 5 maja 2016 o 21:16

    masło zrobione i… zjedzone 🙂 🙂 🙂 pycha, pycha i jeszcze raz pycha 🙂 🙂 🙂

    1. admin admin 6 maja 2016 o 16:24

      bardzo się cieszę 🙂

  9. Avatar Nik 30 kwietnia 2016 o 17:40

    Bardzo przepraszam za przekrecenie imienia:) literowka

  10. Avatar Nik 30 kwietnia 2016 o 17:39

    Droga Kongo
    Czy robiac wersje masla z czosnkiem i pietruszka rowniez uprzednio dodajecytryne i sol? Czy sa to skladniki zamienne?
    Zaczynam za Twoja pomoca rozkwitac w kuchni:)))
    Dziekuje i pozdrawiam serdecznie:)

    1. admin admin 1 maja 2016 o 09:49

      ja dodaję te dwa składniki ale oczywiście smakuje tak aby nie było za słone 🙂

  11. Avatar Poziomka 23 kwietnia 2016 o 18:14

    Ja awokado po prostu kroję w plastry i kładę na kanapce. Ostatnio mimo pełnej lodówki marudzilam ze w domu nie ma jedzenia i pójdę spać głodna bo…nie było awokado 😀 masełko zrobię koniecznie bo wygląda pysznie!

    1. admin admin 26 kwietnia 2016 o 11:56

      polecam bo jest na prawdę pyszne!

  12. Avatar batt 2 marca 2016 o 16:10

    Witam,
    Mam pytanie o wplyw avocado na jelita a zwłaszcza na uchylkowatosc
    Pozdrawiam
    batt

    1. admin admin 4 marca 2016 o 12:35

      Awokado oferuje bogactwo witamin, minerałów i zdrowego tłuszczu. Jedna połowa awokado zawiera 4 g błonnika, a on jest niezbędny w diecie ponieważ łagodzi szereg zaburzeń trawiennych. Pozwala żywności szybciej przejść przez jelita, a także absorbuje wodę, aby zapobiec zaparciom. Dodatkowo błonnik pomaga zapobiegać nawrotom choroby zapalnej jelit i spowalnia progresję uchyłków. Czyli awokado jak najbardziej wskazane 🙂

  13. Avatar BIelaEEEEE 3 lutego 2014 o 10:42

    masełko z dodatkiem czosnku to czysta poezja dla moich kubków smakowych 🙂 pyszne !

  14. Avatar Andzelika 25 stycznia 2014 o 16:10

    Witaj.Choc nie przepadam za avocado bo ma dla mnie smak mydla :((( to dzis zrobilam to maselko :)))
    Ciekawa jestem jak bedzie smakowalo ze swojskim chlebkiem ktory wlasnie sie piecze :)))
    Podrzucilabym zdjecia ale widze ze w komentarzach nie ma takiej opcji…
    Pozdrawiam z deszczowego Perth.

    1. admin admin 26 stycznia 2014 o 21:50

      koniecznie podeślij zdjęcia na maila kinga@kingaparuzel.pl umieszczę w galerii na FB – przepis na domowy chleb też by się przydał 🙂

      1. Avatar Andzelika 28 stycznia 2014 o 10:27

        Zdjecia wyslalam wczoraj.Pozdrawiam 🙂

  15. Avatar agnieszka 23 stycznia 2014 o 09:02

    ja dodaje do awokado cebulkę drobno skrojoną i jajko. Sól i sporo pieprzu. MNIAM

  16. Avatar OlaPola 17 stycznia 2014 o 18:04

    Kingo, ja zawsze jak robilam paste kroilam awokado, Teraz zrobilam wg tego przepisu i co? Wyszła mi jakas zołta o lejącej konstystencji zupa 🙁 Co źle zrobilam ….?
    Musze zrobic to masełko ! 🙂

    1. admin admin 20 stycznia 2014 o 10:30

      zmiksuj najpierw awokado a potem dodaj sok i pozostałe składniki. Może twoja cytryna była bardzo soczysta i jej połowa rozrzedziła masę 🙂

  17. Avatar dana 17 stycznia 2014 o 09:49

    Witam!
    Zrobiłam już zupę z cikinii, selerowo -gruszkową (nawet ser frontiera zdobyłam) pycha. Dziś robię zupę pomarańczową mam nadzieję, że też będzie dobra ,ponieważ lubię połączenie muscowado i pomarańczy.
    Pozdrawiam

    1. admin admin 17 stycznia 2014 o 12:17

      bardzo dziękuję:) nie masz pojęcia jak cieszą mnie takie komentarze:) dziękuję :*

  18. Avatar Gosia 15 stycznia 2014 o 17:29

    Dietetyczne avocado na słodko – dodajemy łyżeczkę kakao, łyżeczkę miodu lub syropu klonowego i miksujemy. Pyyycha!!!

    Kingo, pozdrawiam!

    1. admin admin 16 stycznia 2014 o 16:17

      tak:) znam tą formę i potwierdzam pycha:)

  19. Avatar misia 14 stycznia 2014 o 22:19

    Hm… ja może z niemądrym pytaniem – bo mam taki dziwny malakser – mam je zmiksować mikserem w malakserze czy takim nożem?/?

    1. admin admin 15 stycznia 2014 o 15:30

      nożem:) mikser zazwyczaj ma końcówki do mieszania, w malakserze są noże.

      1. Avatar misia 15 stycznia 2014 o 21:59

        ok, dzięki. Po prostu mam takie coś, które nazywam malakserem, są w nim wymienne końcówki do miksowania, mieszania, i noże właśnie.
        Danie naprawdę robi wrażenie i pobudza apetyt na takie masełko.

  20. Avatar Ela M 14 stycznia 2014 o 21:27

    Witam, mam prośbę do Pani, proszę o przysmaki dla osoby z nietolerancją laktozy. Pozdrawiam cieplutko.

  21. Avatar izabela 14 stycznia 2014 o 16:43

    Tylko jak kupić dobre Avocado ? To jest pytanie

    1. admin admin 14 stycznia 2014 o 21:56

      Avocado musi mieć błyszczącą skórkę, bez plam i pod naciskiem palca być miękkie.

  22. Avatar izabela 14 stycznia 2014 o 16:42

    Zaczynam jeść Avocado.Zawsze uwazałam je za wstrętny goszki owoc, ale te masełko musi byc pyszne a z czosnkiem…..mniam. Moze wreszcie pozbede sie moich nie zdrowych kolacji. Kinga z nieba mi spadłaś 🙂

    1. admin admin 14 stycznia 2014 o 21:56

      :*

  23. Avatar ewa 14 stycznia 2014 o 16:10

    Ja jestem z Warszawy i tez mieszkam w Niemczech 🙂 Witam, ile dac pietruszki i czosnku ?????

    1. admin admin 14 stycznia 2014 o 21:57

      czosnku 1 ząbek na 1 avocado a pietruszki około 2 łyżek

  24. Avatar Malwina 14 stycznia 2014 o 14:45

    Super pomysł z tym masłem 🙂
    Kiedyś avokado mogło by dla mnie nie istnieć, raz spróbowałam i podziękowałam. Było twarde i smakowało jak „mydło” oczywiście było niedojrzałe. Wtedy nie wiedziałam co z tym zrobić i jak się je je. Teraz to wcinam je prawie codziennie. Ma super maślany smak a z czosnkiem pewnie będzie wyśmienite. Dzisiaj je zrobię 🙂
    P.S. ponoć avokado pomaga spalić oponkę 😉

    1. admin admin 14 stycznia 2014 o 16:07

      dokładnie 🙂 ja miałam te same odczucia 🙂 teraz zajadam się codziennie i widzę efekty 🙂

  25. Avatar mmMałgosia bochyńska 14 stycznia 2014 o 14:10

    szukam ratunku dla zbędnych poświątecznych kilogramów, to jedna deska ratunkowa , ale cos na słodko też by się przydało

    1. admin admin 14 stycznia 2014 o 16:08

      jutro będzie 🙂 a może jeszcze dziś wrzucę 🙂

  26. Avatar www.krzywakromeczka.blogspot.com 14 stycznia 2014 o 13:42

    na pewno wyprobuje

  27. Avatar orcia 14 stycznia 2014 o 12:25

    W sobotę spróbuję zrobić. Ciekawa jestem czy faktycznie, to zastąpi moje masełko przywożone ze wsi. :]

  28. Avatar Marcelka 14 stycznia 2014 o 10:59

    Podobne ciut do Guakamole.. tylko bez papryczki 🙂

  29. Avatar mgdzmgdzmgdz 14 stycznia 2014 o 10:39

    aż slinka cieknie 🙂

  30. Avatar Paulina 14 stycznia 2014 o 10:05

    Super, na pewno wypróbuję 🙂 Prosimy o więcej małokalorycznych przepisów.
    PS Dla mnie to TY wygrałaś Master Chefa 😉

  31. Avatar karlaa 14 stycznia 2014 o 08:41

    przecież to jest guacamole a nie masło

    1. admin admin 14 stycznia 2014 o 12:00

      guacamole jest z papryczką chili, czasami z pomidorem i czosnkiem 🙂
      a awokado okrzyknięto „masłem Boga” 🙂

  32. Avatar Iza-bella45 14 stycznia 2014 o 08:13

    Chciałam jeszcze dodać że również pochodzę ze Śląska-z Chorzowa -chociaż od 24 lat mieszkam w Niemczech. Pozdrawiam!!!

    1. Avatar p 22 stycznia 2014 o 16:28

      To wiele wnosi do tematu.

  33. Avatar Iza-bella45 14 stycznia 2014 o 08:10

    Witam!Oglądałam Master Chefa z twoim udziałem-byłaś i jesteś nadal rewelacyjna!!!! A masełka napewno spróbuję, tymbardziej że muszę zrzucić kilka kilogramów!Proszę również o więcej przepisów mało kalorycznych-wprawdzie umiem gotować,niestety nie mam takiego wyczucia smaków i takich wspaniałych pomysłów jak Ty-Gratuluje!!!

  34. Avatar Magda 14 stycznia 2014 o 07:39

    Ale cudowny kolor! Wygląda pięknie!

  35. Avatar ola 14 stycznia 2014 o 01:37

    jak długo można przechowywać takie masełko ??

    1. admin admin 14 stycznia 2014 o 01:49

      najlepiej smakuje zjedzone od razu 🙂 można przetrzymywać w lodówce około 12 godzin szczelnie przykryte folią, najlepiej zostawić wtedy pestkę i włożyć do pasty – zapobiega czernieniu masy.
      Słyszałam że można też zamrozić ale nigdy nie doszłam do tego momentu 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *