LECZ-O co chodzi?

Ruszyła kolejna edycja MasterChef, skończyły się wakacje. Wszystko pędzi jak szalone, i godziny i pomysły. Hmmmmmmm pomysły! Tak! dzisiaj o pomysłach 🙂

W mojej głowie jest ich wiele i mam nadzieję, że wszystkie zrealizuję. Jest jednak jedna myśl, która czasami zaprząta mi głowę. Już Wam tłumaczę:)

Każdy mój zrealizowany plan jest moim mniejszym lub większym sukcesem. Problemy zaczynają się kiedy inni kopiują pomysły, całą moją ciężką pracę, którą w to wkładam. Walczyć z tym? Moja odpowiedź: NIE. Uważam, że to co robię samo się obroni, Wy sami wyczujecie  „podróbkę” (niektórzy z Was sami często mnie informują i pytają dlaczego nic z tym nie robię? ). Poza tym, może teraz to co napiszę zabrzmi trochę egocentrycznie. Nie patrzę na innych, nie porównuję się, nie zazdroszczę bo tak zostałam wychowana, a wszystkim tym, którzy kopiują dziękuję! TAK!!! Dziękuję za to, że pokazujecie mi, że jestem inspiracją, moje pomysły są trafne i wnoszę coś nowego:)

Lecz…o co w tym poście chodzi?

Dla mnie chodzi o smak, a nie niesmak.

Dla mnie ważne jest sumienie, a nie jego brak.

Dla mnie liczy się szczerość, a nie fałsz!

No i w końcu dzisiaj o LECZO chodzi:) smaczne, prawdziwe, paprykowe i bardzo kolorowe.

Zapraszam:)

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 czerwona papryka
 1 zielona papryka
 1 cukinia
 ½ kabaczka
 3 pomidory
 1 pęto kiełbasy podsuszanej
 1 zielona cebulka
 3 łyżki oleju
 2 łyżki masła
 czerwona słodka papryka 3 łyżeczki
 słodka wędzona papryka 2 łyżeczki*
 sól i pieprz
 * jeżeli nie masz  wędzonej papryki zwiększ ilość słodkiej papryki. Polecam poszukanie w sklepach tej przyprawy bo jest fenomenalna i komponuje się z wieloma daniami dając im wspaniały smak.

1

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i masło.

2

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż, aż cebulka się zeszkli i nabierze rumianego koloru.

3

Posyp cebule słodką i wędzoną czerwoną papryką, zamieszaj. Dodaj pokrojoną w talarki kiełbasę i chwilkę smaż.

4

Następnie do garnka dodaj pokrojoną w kostkę:  paprykę, pomidory, obrany ze skóry i bez gniazd nasiennych kabaczek oraz cukinię.

5

Całość duś na średnim ogniu około 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Posyp zielona cebulką.

6

Jeżeli chcesz aby warzywa były bardziej miękkie zwiększ czas duszenia do 30 min. Ja lubię warzywa twarde i jędrne i proponowany przeze mnie przepis podaje moją ulubiona wersję.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 czerwona papryka
 1 zielona papryka
 1 cukinia
 ½ kabaczka
 3 pomidory
 1 pęto kiełbasy podsuszanej
 1 zielona cebulka
 3 łyżki oleju
 2 łyżki masła
 czerwona słodka papryka 3 łyżeczki
 słodka wędzona papryka 2 łyżeczki*
 sól i pieprz
 * jeżeli nie masz  wędzonej papryki zwiększ ilość słodkiej papryki. Polecam poszukanie w sklepach tej przyprawy bo jest fenomenalna i komponuje się z wieloma daniami dając im wspaniały smak.

Przygotowanie

1

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i masło.

2

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż, aż cebulka się zeszkli i nabierze rumianego koloru.

3

Posyp cebule słodką i wędzoną czerwoną papryką, zamieszaj. Dodaj pokrojoną w talarki kiełbasę i chwilkę smaż.

4

Następnie do garnka dodaj pokrojoną w kostkę:  paprykę, pomidory, obrany ze skóry i bez gniazd nasiennych kabaczek oraz cukinię.

5

Całość duś na średnim ogniu około 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Posyp zielona cebulką.

6

Jeżeli chcesz aby warzywa były bardziej miękkie zwiększ czas duszenia do 30 min. Ja lubię warzywa twarde i jędrne i proponowany przeze mnie przepis podaje moją ulubiona wersję.

LECZ-O co chodzi?
(Wyświetlono 2 767 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

15 komentarzy

  1. Basia 14 listopada 2017 o 20:52

    Kinia, o to chodzi, że to moje pierwsze LECZ-O w życiu, które wyszło wyśmienicie ?

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2017 o 22:58

      ahhh cudownie czytać takie komentarze 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  2. Sylwia 4 sierpnia 2016 o 14:57

    Leczo pycha ? super przepis dzisiaj robilam jest przepyszne . Uwielbiam Twoje przepisy .Pozdrawiam ☺

    Odpowiedz
    1. admin 4 sierpnia 2016 o 15:07

      Sylwii tak się cieszę czytając takie komentarze! Dziękuję i polecam die na przyszłość ?

      Odpowiedz
  3. Iwona 27 września 2013 o 16:34

    Super przepis i jaki łatwy, następne moje danie 🙂
    A czy zamiast pomidorów można użyć pomidorów w puszce?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 29 września 2013 o 21:11

      oczywiście:) cieszę się że smakuje:)

      Odpowiedz
  4. MArta 17 września 2013 o 11:00

    Super przepis !!!! szukałam dlugo przepisu na leczo i własnie u Ciebie znalazłam. Wyprobowany-POLECAM!!!
    Pozdrawiam CIebie serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 18 września 2013 o 11:33

      bardzo się cieszę:))) dziękuje za komentarz

      Odpowiedz
  5. Kinga Kornacka 6 września 2013 o 15:28

    A ja kopiowaniu mówię nie! Co innego to umieszczanie u siebie, nawet identycznych przepisów, ale Z PODANIEM ŹRÓDŁA. Wtedy jestem jak najbardziej na tak 🙂

    I w moim wypadku leczo podgotowałabym trochę dłużej 😀

    Odpowiedz
  6. Katka 3 września 2013 o 11:37

    Leczo bardzo lubię,a co do innych którzy czerpią inspirację i się do tego nie przyznają ja życzę smacznego 🙂 Powodzenia ci życzę we wszystkich projektach i aby się spełniały:)

    Odpowiedz
  7. Ewa 3 września 2013 o 07:43

    Ooo tak 🙂 Już wiem co będzie dzisiaj na obiad 🙂 Kolorowo, szybko i smacznie! Życzę powodzenia w realizacji swoich wszystkich planów 🙂 Pozdrawiam gorąco :*

    Odpowiedz
  8. IIwIIIona 3 września 2013 o 00:39

    A nie dodajesz startego kwaśnego jabłka? Bardzo podkręca smak 🙂

    Odpowiedz
  9. PiernikowaChata 2 września 2013 o 23:50

    Bardzo pięknie napisane!

    Odpowiedz
  10. Patrycja Miziołek 2 września 2013 o 23:28

    <3 you!! za to, że jesteś właśnie taka ;0) nie sa mo wi te! masz babo w sobie power 😀

    Odpowiedz
    1. admin 2 września 2013 o 23:35

      :*

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.