Dziś propozycja na zimne, brzydkie ponure poranki. Pyszna owsianka z żurawiną i makiem.
Jest to jedne z moich ulubionych posiłków – idealnie rozgrzewa i nasyca na cały ciężki dzień, można go dowolnie modyfikować – no i zawsze jest pyszne:))
Smacznego:)
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (ja zazwyczaj przygotowuje z płatków górskich - namaczam je wtedy przez cała noc w mleku aby zmiękły - jeżeli zapomnę to używam płatków błyskawicznych)
1 ½ szklanki mleka
1 łyżki miodu
1 łyżki maku
garść żurawiny
orzechy
1
płatki zalać mlekiem i gotować na niewielkim ogniu dodać resztę składników i mieszać aż odpowiednio zgęstnieje
Składniki
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (ja zazwyczaj przygotowuje z płatków górskich - namaczam je wtedy przez cała noc w mleku aby zmiękły - jeżeli zapomnę to używam płatków błyskawicznych)
1 ½ szklanki mleka
1 łyżki miodu
1 łyżki maku
garść żurawiny
orzechy
Przygotowanie
1
płatki zalać mlekiem i gotować na niewielkim ogniu dodać resztę składników i mieszać aż odpowiednio zgęstnieje
(Wyświetlono 1 571 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)
Kingo,
od 3 lat mielę na śniadanie owsianki, zwykle, kakaowe, owocowe, itd. ? Mak w owsiance to dla mnie odkrycie i nowa jakosc ☺ serdeczne dzięki i pozdrawiam. Czekam na nową książkę z niecierpliwością i liczę po cichu, ze bedzie to zbiór fit pzepisow i bedzie okazja znowu się spotkac ☺
bardzo się cieszę że wniosłam coś nowego do Twojej kuchni 🙂 książka już niebawem 🙂 trwają ostatnie szlify 🙂