Ciastka wegańskie pieguski

Ten przepis wpadł mi do głowy spontanicznie. Oczywiście było to kolejne popołudnie, kiedy przyszła mi ochota na „coś słodkiego”. Ze względu na alergię Jagienki na białko jajka muszę i chcę odkrywać nowe receptury.

Dziś przychodzę do Was z przepisem na wegańskie pieguski – są pyszne! Ich kolejną zaletą jest szybkość przygotowania.

Mam do Was ogromną prośbę 🙂 Jeżeli wykonacie którykolwiek przepis nie zapomnijcie mnie o tym powiadomić, albo w komentarzu, albo oznaczając #KingaParuzel.

PS. Obiecuję Wam, że teraz na blogu będzie mnóstwo pysznych nowości!!! Zaglądajcie tu często 🙂

Ilość porcji20 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia10 minutCałkowity czas20 minut

 ½ szklanki oleju kokosowego
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ¼ szklanki mleka kokosowego z puszki
 ½ małego jabłko (około ¼ szklanki)
 2 szklanki mąki orkiszowej
 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 szczypta soli
 100 g czekolady gorzkiej lub dropsów czekoladowych

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W jednej misce dobrze połączyć ze sobą roztopiony olej kokosowy, cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe oraz starte na tarce o drobnych oczkach jabłko.

3

W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, siemię lniane i sól.

4

Połączyć zawartość obu misek (ciasto należy wymieszać łyżką, a następnie za pomocą dłoni tak, aby było jednolite).

5

Dodać posiekaną drobno czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość zagnieść.

6

Z ciasta zrobić wałek o średnicy ok 3-4 cm, kroić ciastka o grubości 1 cm i wykładać w dużych odstępach na blaszkę.

7

Piec przez 10 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.

Możliwości:
8

zamiast jabłka można użyć puree z ugotowanego batata lub banan

9

można użyć dowolnego mleka roślinnego lub krowiego

10

zamiast mąki orkiszowej można użyć maki pszennej pełnoziarnistej, mąki gryczanej

11

zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynki lub nasiona słonecznika

Wartości odżywcze

20 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie162
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8.9g12%
Węglowodany 19.6g8%
Białko 2.4g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 ½ szklanki oleju kokosowego
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ¼ szklanki mleka kokosowego z puszki
 ½ małego jabłko (około ¼ szklanki)
 2 szklanki mąki orkiszowej
 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 szczypta soli
 100 g czekolady gorzkiej lub dropsów czekoladowych

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W jednej misce dobrze połączyć ze sobą roztopiony olej kokosowy, cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe oraz starte na tarce o drobnych oczkach jabłko.

3

W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, siemię lniane i sól.

4

Połączyć zawartość obu misek (ciasto należy wymieszać łyżką, a następnie za pomocą dłoni tak, aby było jednolite).

5

Dodać posiekaną drobno czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość zagnieść.

6

Z ciasta zrobić wałek o średnicy ok 3-4 cm, kroić ciastka o grubości 1 cm i wykładać w dużych odstępach na blaszkę.

7

Piec przez 10 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.

Możliwości:
8

zamiast jabłka można użyć puree z ugotowanego batata lub banan

9

można użyć dowolnego mleka roślinnego lub krowiego

10

zamiast mąki orkiszowej można użyć maki pszennej pełnoziarnistej, mąki gryczanej

11

zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynki lub nasiona słonecznika

Notes

Ciastka wegańskie pieguski

 

(Wyświetlono 29 600 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)