Ten przepis wpadł mi do głowy spontanicznie. Oczywiście było to kolejne popołudnie, kiedy przyszła mi ochota na „coś słodkiego”. Ze względu na alergię Jagienki na białko jajka muszę i chcę odkrywać nowe receptury.
Dziś przychodzę do Was z przepisem na wegańskie pieguski – są pyszne! Ich kolejną zaletą jest szybkość przygotowania.
Mam do Was ogromną prośbę 🙂 Jeżeli wykonacie którykolwiek przepis nie zapomnijcie mnie o tym powiadomić, albo w komentarzu, albo oznaczając #KingaParuzel.
PS. Obiecuję Wam, że teraz na blogu będzie mnóstwo pysznych nowości!!! Zaglądajcie tu często 🙂
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednej misce dobrze połączyć ze sobą roztopiony olej kokosowy, cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe oraz starte na tarce o drobnych oczkach jabłko.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, siemię lniane i sól.
Połączyć zawartość obu misek (ciasto należy wymieszać łyżką, a następnie za pomocą dłoni tak, aby było jednolite).
Dodać posiekaną drobno czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość zagnieść.
Z ciasta zrobić wałek o średnicy ok 3-4 cm, kroić ciastka o grubości 1 cm i wykładać w dużych odstępach na blaszkę.
Piec przez 10 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.
zamiast jabłka można użyć puree z ugotowanego batata lub banan
można użyć dowolnego mleka roślinnego lub krowiego
zamiast mąki orkiszowej można użyć maki pszennej pełnoziarnistej, mąki gryczanej
zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynki lub nasiona słonecznika
20 porcji
- Amount per serving
- Kalorie162
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 8.9g12%
- Węglowodany 19.6g8%
- Białko 2.4g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednej misce dobrze połączyć ze sobą roztopiony olej kokosowy, cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe oraz starte na tarce o drobnych oczkach jabłko.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, siemię lniane i sól.
Połączyć zawartość obu misek (ciasto należy wymieszać łyżką, a następnie za pomocą dłoni tak, aby było jednolite).
Dodać posiekaną drobno czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość zagnieść.
Z ciasta zrobić wałek o średnicy ok 3-4 cm, kroić ciastka o grubości 1 cm i wykładać w dużych odstępach na blaszkę.
Piec przez 10 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.
zamiast jabłka można użyć puree z ugotowanego batata lub banan
można użyć dowolnego mleka roślinnego lub krowiego
zamiast mąki orkiszowej można użyć maki pszennej pełnoziarnistej, mąki gryczanej
zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynki lub nasiona słonecznika
Notes